Teiniäidit-sarjassa seurataan, miten teiniäidit selviytyvät arjesta ja pohditaan, voiko teini olla hyvä äiti tai isä. Kuvassa aikaisemalla kaudella mukana ollut Demi. Kuva: Milka Alanen
Teiniäidit-sarjassa seurataan, miten teiniäidit selviytyvät arjesta ja pohditaan, voiko teini olla hyvä äiti tai isä. Kuvassa aikaisemalla kaudella mukana ollut Demi. Kuva: Milka Alanen

Teiniäidit-sarjan nuorista kahden raskaus oli suunniteltu, kahden yllätys.

Teiniäidit-ohjelma palaa ruutuun syksyllä. Tällä kertaa ohjelmassa seurataan myös yhden nuoren miehen, 17-vuotiaana isäksi tulleen Jussin elämää.

Lisäksi sarjassa seurataan noin vuoden ajan Elinan, Nean ja Emilian vaiheita teinivanhemmiksi. Kaikki nuoret naiset ovat tulleet raskaaksi ennen 18-vuotispäiväänsä. Kahden raskaus oli suunniteltu, kahden yllätys.

Jussi ja Laura

17-vuotiaana isäksi tullut Jussi nauttii elämästä tyttärensä kanssa kotona sillä aikaa, kun tyttöystävä Laura jatkaa koulunkäyntiään. Ensimmäisessä jaksossa Jussi ja Laura ovat suuren elämänmuutoksen edessä: Jussin koti-isyys vaihtuu pian armeijan harmaisiin. Miten Jussi selviää erosta? Entä miten Laura saa yhdistettyä yh-arjen ja koulun?

Elina

17-vuotiaana raskaaksi tulleen Elinan yhteiselo lapsen isän kanssa jäi lyhyeksi, ja Elina joutui muuttamaan Vanessa-tyttärensä kanssa takaisin lapsuudenkotiinsa. Elina haaveilee silti omasta kodista ja itsenäisestä elämästä.

Nea

Nean raskaus oli suunniteltu, mutta hän jäi yksinhuoltajaksi Nisse-pojan ollessa puolivuotias. Nea oma teini-ikä oli rankka ja hän vietti sen pääosin laitoksissa. Rankat kokemukset ovat kuitenkin tehneet Neasta vahvan. Miten hän onnistuu sovittelemaan koulun, työn ja kodinhoidon?

Emilia

Ennen täysi-ikäistymistään yllättäen raskaaksi tullut Emilia kamppailee ensimmäisessä jaksossa opintojen ja lapsenhoidon paineissa. Yksivuotiaan pojan äiti aikoo vuoden aikana kirjoittaa ylioppilaaksi ja saada opiskelupaikan. Saavuttaako Emilia unelmansa?

Teiniäidit alkaa 29. syyskuuta ja se esitetään TV2:ssa ma–ke klo 19.30.

Lue myös:

Teiniäidit: "Jos tämä on näin helppoa, haluan lisää lapsia pian

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00

Arttu Wiskarin Vain elämää -päivänä kuultiin traagisia biisejä, mutta myös muutama kepeä tulkinta.

Dannyn tulkinta Arttu Wiskarin Ikuisesti kahdestaan -kappaleesta meni tunteisiin torstain Vain elämää -jaksossa. Mutta niin menivät myös Terhi Kokkosen ja Aki Tykin tulkinnat perjantain jaksossa. Terhi esitti Sirpa-hitin.

”Tajusin sanoituksen traagisuuden.”

– Halusin tehdä siitä riisutumman version, ja oikeastaan vasta sen jälkeen tajusin sanoituksen traagisuuden. Tämä on tosi koskettava mutta hurja tarina. Olen tehnyt pienen tekstimuutoksen, ja Sirpa on vaihdettu minä-muotoon. Olen tässä kappaleessa Sirpa, Terhi kertoi ennen esitystään.

Arttu liikuttui Terhin tulkinnasta.

– Se ei kertonut vain jostain ihmisestä. Tuntui, kuin Terhi olisi laulanut sen mulle tai jollekin tietylle henkilölle. Se muutti ihan kokonaan muotoaan se biisi, upea veto, Arttu miettii.

Katso videolta Terhin tulkinta Sirpasta.

Aki Tykki valitsi Artun tuotannosta Tuntematon potilas -kappaleen.

– Muistan tarkkaan sen hetken, kun tulin tietoiseksi musiikistasi. Meillä oli autossa radio hiljaisella ja sieltä kuului yksi laini, josta sain yhtäkkiä selvää. Vaimon kanssa pistettiin äänet lujalle ja kuunneltiin biisi loppuun, että mikä helvetti tämä nyt on! Se laini, joka sieltä kuului, oli: ”Stalin valtas tänään Helsingin”, Aki perusteli valintaansa.

”Mummoni oli muistisairas.”

Artulle kappale on tärkeä.

– Tuntemattomassa potilaassa on paljon henkilökohtaisia fiiliksiä. Mummoni oli muistisairas, Arttu kertoi.

Videolla Aki laulaa Tuntematon potilas -biisin. 

Danny tulkitsee Ikuisesti kahdestaan -kappaleen, joka kertoo lapsettomuudesta.
 

Mikä oli Artun päivän tulkinnoista oli sinun suosikkisi? Äänestä jutun lopussa!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kysely

Mikä Artun päivän tulkinnoista oli suosikkisi?