The Voice of Finland alkaa Nelosella 2. tammikuuta. Kuvat: Nelonen
The Voice of Finland alkaa Nelosella 2. tammikuuta. Kuvat: Nelonen

The Voice of Finlandin uudet jaksot alkavat tammikuussa.

The Voice of Finland -ohjelman neljäs tuotantokausi alkaa tammikuun alussa. Ensimmäisessä jaksossa nähdään 12 kilpailijaa, joista kaksi ovat tuttuja edellisiltä kausilta.

Espoolainen Amanda Kauppinen osallistui kilpailuun viime kaudella, ja kirkkonummelainen Maria Höglund nähtiin ohjelman kuliseissa kaksi vuotta sitten, kun hänen miehensä Tomas Höglund osallistui kilpailuun.

Vanhoista kasvoista vain Michael ”Mike” Monroe jatkaa tähtivalmentajana. Kolme uutta valmentajaa ovat Tarja Turunen, Redrama eli Lasse Mellberg ja Olli Lindholm.

Ensimmäisen Ääni ratkaisee -jakson 12 kilpailijaa ja biisit:


1. Johanna Takalo, 22, Oulu

Toinen (Jenni Vartiainen)

Klassista laulua opiskeleva Johanna asui lapsena Norjassa ja kävi koulua siellä. Musiikki on aina ollut suuri osa hänen elämäänsä, ja hän on myös esiintynyt isänsä Jari Takalon cover-bändin solistina.

2. Kai Linsén, 44, Helsinki

Harder to Breathe (Maroon 5)

Kai on alkuperäiseltä koulutukseltaan viittomakielen tulkki. Kukkia rakastava Kai päätti toteuttaa unelmansa nelikymppisenä ja lähti opiskelemaan puutarhuriksi. Nykyisin hänellä on oma toiminimi.

3. Emilie Untamala, 22, Tukholma

Warwick Avenue (Duffy)

Lapsuutensa ja nuoruutensa Turussa viettänyt Emilie opiskelee Tukholman Karolinska Akademissa hammaslääketiedettä. Hän on tehnyt nuoresta asti vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten parissa sekä viime aikoina vanhusten kotiapuna.

4. Kimmo Blom, 44, Helsinki

Separate Ways (Journey)

Kimmo on työskennellyt ammattimuusikkona 20 vuotta, neljä viime vuotta musiikkiteatterissa. Häntä kannustaa kisassa tyttöystävä Annica Milan, joka osallistui TVOF:n toiselle kaudelle. Myös lapsuuden maisemat Itä-Lapissa ovat yhä Kimmolle rakkaita.


5. Juhani Vahto, 32, Turku

Valot (Rauli ”Badding” Somerjoki)

Juhani on taksinkuljettaja, karaokejuontaja ja henkilökohtainen avustaja. Hän tunnustaa yhdistäneensä työnsä ja musiikkiharrastuksensa: laulaneensa taksiasiakkaalleen sunnuntaiaamuna kappaleen Sunnuntaiaamuna.

6. Sara Strömmer, 25, Espoo

Piece of My Heart (Janis Joplin)

Sara viihtyy myyjän työssä, mutta myös musiikilla on iso osa hänen elämässään. Hän laulaa kahdessa bändissä: folk metalia soittavassa Crimfallissa ja doom metaliin kallistuvassa End of Aeonissa.

7. Amanda Kauppinen, 22, Espoo

Hetki lyö (Kirka)

Omaa parturi-kampaamoaan pyörittävä Amanda osallistui ohjelmaan jo viime kaudella ja hakeutui sen jälkeen laulajaksi Apukoulun priimukset -bilebändiin. Hän ihailee Paramore-rockbändiä mutta laulaa TVOF-lavalla Kirkaa ja haaveilee saavansa Olli Lindholmin tuolin kääntymään.

8. Aukusti Saarijärvi, 17, Kiiminki

Marras (Mokoma)

Opiskelija Aukusti tekee nuorisotyötä isosena Kiimingin seurakunnassa ja vastustaa kaikenlaista kiusaamista henkeen ja vereen. Aukustin esikuvia ovat Antti Railio ja Mikko Herranen.


9. Reetta Lantta, 20, Helsinki

Ain’t No Other Man (Christina Aguilera)

Opiskelija Reetta päätti vuosien harkinnan jälkeen hakea mukaan TVOF:iin muutettuaan Kouvolasta Helsinkiin. Reetta tunnustautuu intohimoiseksi Beyoncé-faniksi.

10. Anna Kabanen, 22, Turku

Vadelmavene (Kasmir)

Anna opiskelee Turun yliopistossa poliittista historiaa ja haaveilee yhdistävänsä uran artistina ja kansainvälisissä tehtävissä esimerkiksi YK:ssa. Hänellä on inkeriläiset sukujuuret: Annan mummo on tullut Suomeen paluumuuttajana.

11. Heikki Mäkäräinen, 26, Helsinki

Grace Kelly (Mika)

Kajaanista lähtöisin oleva näyttelijä-laulaja Heikki yllättää tähtivalmentajat täydellisesti omaperäisellä tulkinnallaan. Hän on keskittynyt urallaan musiikkiteatteriin ja ollut mukana muun muassa Rent-musikaalissa.

12. Maria Höglund, 35, Kirkkonummi

Always on My Mind (Elvis)

Koulupsykologi Maria oli kaksi vuotta sitten mukana kulisseissa, kun hänen puolisonsa Tomas kilpaili TVOF:ssa. Nyt osat ovat vaihtuneet. ”Tomas sanoi, että mun on pakko tulla nyt!”

Lue myös:

Minne katosit The Voice of Finlandin Ike?

Tarja Turunen Nightwish-potkuistaan: ”Itkin Marcelon kanssa joka päivä”

Olli Lindholm palkkasi personal trainerin: ”En meinannut päästä enää autosta ylös”

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00