Minka Kuustonen on uuden Tellus-sarjan nuori lääkäriopiskelija, joka on lähtenyt mukaan luontoaktivistiryhmä toimintaan.
Minka Kuustonen on uuden Tellus-sarjan nuori lääkäriopiskelija, joka on lähtenyt mukaan luontoaktivistiryhmä toimintaan.

Ekoterrorismia, ihmissuhteita ja poliisin ja aktivistien kissa–hiiri-leikkiä. Luvassa on jännittäviä sunnuntai-iltoja.

Uuden Kotikatsomo-sarjan aihe ei voisi olla ajankohtaisempi. YK:n ilmastopaneelin raportti luetteli pari viikkoa sitten maapallolle melkoiset madonluvut, jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin. Siksi Telluksen teema ekoterrorismista on uskottava ja aika pelottava.

JP Siilin kirjoittaman ja ohjaaman sarjan pääosassa on Eevi (Minka Kuustonen), nuori lääkäriopiskelija, joka on lähtenyt mukaan luontoaktivistiryhmä Telluksen toimintaan. Ryhmä on muutaman vuoden aikana tehnyt onnistuneita iskuja ja aiheuttanut taloudellista vahinkoa yrityksille, jotka sen mielestä tuhoavat maapalloa. Telluksen pieni ja tiivis ydinjoukko salaa visusti yhteydenpitonsa. Tämä pakottaa ryhmän jäsenet siviilissä yksinäiseen ja varovaiseen elämään.

Telluksen toimia on alusta saakka tutkinut veteraanipoliisi Taneli Lokka (Pirkka-Pekka Petelius), joka sarjan aluksi palaa töihin pitkältä sairauslomalta. Ryhmä ei ole jättänyt yhtään johtolankaa turhautuneiden poliisien seurattavaksi, mutta kun uusimmassa iskussa kuolee tehtaan siivoja, Lokka saa äkisti lisää työvoimaa käyttöönsä. Verkko alkaa kiristyä.

Sarjan kolmas päähenkilö on "tavallisiin" luontoaktivisteihin kuuluva Alex (Lauri Tilkanen), johon Eevi vastahakoisesti rakastuu. Avoimesti mielenosoituksiin osallistuva Alex on poliisin epäiltyjen listalla Telluksen iskuista, joten seurustelu hänen kanssaan on Eeviltä riskialtis veto.

Näistä asetelmista alkaa kuusiosainen jännäri, jonka synkeä värimaailma ja jännitystä ylläpitävä musiikki (Tuomas Kantelisen käsialaa) vievät tunnelmaa modernin pohjoismaisen dekkarin suuntaan. Ensimmäinen jakso jättää langat vasta kytemään, mutta lupailee jossakin vaiheessa kunnon pamausta.

Tellus, TV1 su klo 21.05

Lue myös:

Näyttelijäsisarukset Iina ja Minka Kuustonen: "Välillämme ei ole ikinä ollut kateutta"

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00