Tuomas kertoo olevansa perusluonteeltaan jalat maassa -tyyppi, mutta hänessä asuu kuitenkin suuri romantikko. Kuvat: Nelonen
Tuomas kertoo olevansa perusluonteeltaan jalat maassa -tyyppi, mutta hänessä asuu kuitenkin suuri romantikko. Kuvat: Nelonen

Espoolaisen Tuomas Sahimaan sydän sykkii autoille ja veneille.

Suomen uusi Bachelor on julkistettu. Tosirakkautta suositun ohjelman toisella kaudella etsii 30-vuotias Tuomas Sahimaa. Espoolaista Tuomasta kehutaan tiedotteessa huumorintajuiseksi, aidoksi, kohteliaaksi ja luotettavaksi mieheksi. Hänellä on kuulemma kaikki muut palaset elämässään kohdillaan, mutta "se oikea" vielä uupuu elämästä.

Ammailtaan Tuomas on lentäjä. Työnsä takia Tuomas matkustaa jatkuvasti ympäri maailmaa ja näkee mitä erikoisempia paikkoja, mutta rakastaa silti yli kaiken suomalaista luontoa ja mökkeilyä.

”Kun olet ollut viikon poissa ja tulet kotiin, on hienoa, että kotona on joku, joka ottaa vastaan ja antaa suukon.”

– Lentämisessä parasta on se, että pääsee erilaisiin kohteisiin ja tapaa erilaisia ihmisiä. Se kasvattaa ja opettaa tosi paljon, mutta se ei ole se asia, minkä takia mä haluan elää, Tuomas kertoo tiedotteessa.

Tuomaksella riittää harrastuksia. Niitä ovat jalkapallo, golf, tenni, pesäpallo, laskettelu ja kuntosalia. Lisäksi hänen sydämensä sykkii autoille ja veneille.
Tuomaksella riittää harrastuksia. Niitä ovat jalkapallo, golf, tenni, pesäpallo, laskettelu ja kuntosalia. Lisäksi hänen sydämensä sykkii autoille ja veneille.

Merkitystä elämälleen Tuomas ei ole työstä löytänyt. Hän uskoo, että se löytyisi perheestä ja hän haaveileekin isosta perheestä.

– Haluan löytää ihmisen, joka tekee mut onnelliseksi, ja joka täydentää mun elämän sellaiseksi, että siinä on enemmän merkitystä. Kun olet ollut viikon poissa ja tulet kotiin, on hienoa, että kotona on joku, joka ottaa vastaan ja antaa suukon. Ihan sama, kuinka mukavaa mun duuni on, tuo luo niin onnellisen fiiliksen, että se menee kaiken muun yli, Tuomas sanoo. 

2927138

Bachelor Suomi alkaa Liv-kanavalla 21.maaliskuuta kello 21.

Jörn Donner teki kaunistelemattoman elokuvan ystävästään Armi Ratiasta.

IS TV-LEHTI: Suomalaisista suurmiehistä on tehty liuta elämäkertaelokuvia, mutta suurnaiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tätä aukkoa paikkaa Jörn Donnerin ohjaama ja Karoliina Lindgrenin käsikirjoittama Armi elää! -elokuva, joka kertoo Marimekon voimanaisesta Armi Ratiasta. 2015 ilmestynyt elokuva saa nyt tv-ensi-iltansa.

Karjalaisevakosta kasvoi yritysjohtaja aikana, jolloin naiset yritysmaailman huipulla olivat harvinaisuus.

Donnerin elokuva ei ole tyypillinen elämäkertadraama, mutta se sopii kohteeseensa: Armi Ratia (1912–1979) ei ollut mikään tavallinen tallaaja. Ratiaa on kuvailtu temperamenttiseksi ja kunnianhimoiseksi. Ratia oli vahva visionääri, mutta hän kulki myös pää pilvissä. Hänellä kerrotaan olleen myös pimeä puolensa, ja alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.

Karjalaisevakosta kasvoi yritysjohtaja aikana, jolloin naiset yritysmaailman huipulla olivat harvinaisuus. Marimekon ensimmäinen 24 mekon kokoelma ilmestyi toukokuussa 1951. Kokoelmasta tuli menestys. Ja lisää menestystä seurasi, suomalaisittain jopa poikkeuksellisella tasolla.

Marimekko nousi kansainväliseen kuuluisuuteen vuonna 1960, kun Yhdysvaltain tuleva presidenttipuoliso Jacqueline Kennedy ihastui miehensä John F. Kennedyn vaalikampanjan aikana Marimekon asuihin ja poseerasi Sports Illustrated -lehden kannessa Marimekon leningissä.

”Olen hyvin tyytyväinen elokuvaan ja iloinen, että se on nyt tehty.”

Kaksi kotimaisen kulttuurin mahtihahmoa, Ratia ja Donner, olivat ystäviä pitkään. Donner suunnitteli elokuvaa ystävästään jossain vaiheessa. Prosessi alkoi jo vuonna 1966–67, jolloin Donner tutustui Armi Ratiaan.

– Mieleeni ei kyllä pitkään aikaan juolahtanut tehdä elokuvaa Armista, mutta sitten aihe ponnahti esiin. Olen hyvin tyytyväinen elokuvaan ja iloinen, että se on nyt tehty, Donner kertoi ET-lehdelle ensi-illan aikaan.

Elokuva keskittyy vuosiin 1949–1968, joiden aikana Ratia perustaa Marimekon ja johdattaa sen menestykseen.

Elokuvan rakenne on niin sanottu metafiktio eli siinä on tarina tarinan sisällä. Armi elää! lähestyy päähenkilöään tarinarakenteen kautta, jossa teatteriseurue valmistelee näytelmää Ratiasta. Minna Haapkylä esittää näyttelijää, joka esittää Armi Ratiaa tämän elämästä kertovassa näytelmässä.

”Donner ei kaunistellut Armin elämää, mutta kohteli häntä asiallisesti.”

Ratkaisu korostaa, ettei kyse ole elämäkerrasta, joka noudattaisi orjallisesti henkilöhistoriaa tai tapahtumien kronologiaa.

– Koska en pidä perinteisestä biografiaelokuvasta, meni kauan ennen kuin keksin tämän teatteri-meta-filmijutun. Ratkaisun ansiosta voidaan liikkua eri aikatasoilla, Donner perusteli ET-lehdelle.

Armi ja Viljo Ratialla on kolme lasta: Ristomatti, Anttimatti ja Eriika. Heistä Ristomatti Ratia on jatkanut äitinsä jalanjäljillä suunnittelumaailman huipulle.

Elokuvan ensi-illan aikaan Ristomatti Ratia kommentoi MTV:lle, että hänen mielestään Armi elää! oli onnistunut elokuva Armista.

– Donner on meidän perhetuttu, joten luotin häneen. Donner ei kaunistellut Armin elämää, mutta kohteli häntä asiallisesti, Ratia analysoi.

–Jos elokuvassa jotain negatiivista oli, niin vähän turhan isoksi nousi tuo alkoholin osuus. Se pulloon tarttuminen jäi elokuvasta mieleen. Armissa oli kuitenkin paljon muita tärkeitä puolia.

Kotikatsomo: Armi elää!, TV1 su klo 21.05

Reilun tunnin mittaisessa ohjelmassa Bruce Springsteen valottaa elämäänsä parrasvalojen takana. Kuva: Sony Music/Yle Kuvapalvelu

Tänään tarjolla on rockin supertähden avoin tilitys elämästään lapsuusvuosista lähtien.

IS TV-LEHTI: Miljoonat myydyt levyt, kymmentuhatpäiset areenayleisöt ja ihailevat katseet eivät poista sitä, että myös maailmantähdet ovat aivan tavallisia ihmisiä timanttien ja merkkivaatteiden alla. Heillä on tavisten tavoin tunteet ja kipukohdat, joista voi olla toisinaan hankala päästä yli.

Bruce Springsteen: omin sanoin (Bruce Springsteen: In His Own Words, Britannia 2016) on palkitun Nigel Colen ohjaama dokumentti, jossa supertähti valottaa elämäänsä parrasvalojen takana.

Bruce Springsteen syntyi New Jerseyssä. Samassa taloudessa asuivat isovanhemmat, ja varsinkin isoäidistä tuli pojalle hyvin läheinen. Hän kasvatti Brucea ensimmäiset kuusi vuotta. Poika sai vapaan kasvatuksen, koska oli suvun ensimmäinen lapsi aikoihin.

”Olen lauluissani kohdellut isää epäoikeudenmukaisesti.”

Äiti oli iloinen ja kannustava. Isä kärsi masennuksesta, joka kulki suvussa. Dokumentissa Bruce, 68, puhuu avoimesti isästään ja heidän vaikeasta suhteestaan.

– Olen lauluissani kohdellut isää epäoikeudenmukaisesti. Olen kuvaillut suhdettamme kuin kirjassa Eedenistä itään. Suhteemme oli oikeasti paljon monimutkaisempi.

Kasvettuaan Bruce sai elantonsa kitaristina kymmenen vuoden ajan. Hän tiesi olevansa hyvä, mutta ymmärsi, että maailmassa on parempia muusikoita. Hän päätti kehittyä erinomaiseksi biisintekijäksi.

Mies puhuu dokumentissa kauniisti The E Street Bandista, josta on muodostunut oikea kiertueperhe.

Sittemmin kappaleiden sanoitukset ovat puhutelleet ihmisiä kaikkialla. Lauluissaan hän on hyödyntänyt kipeää isäsuhdettaan ja ammentanut tuntemuksia elämästä.

The Bossin, Pomon, läpimurto tapahtui Born to Run -levyllä (1975). Yhdysvaltalaismediat huomioivat hänet näkyvästi, ja Bruce lähti bändeineen ensimmäiselle maanlaajuiselle konserttikiertueelle. Supertähteys tuli Born in the U.S.A. -levyllä (1984). Se menestyi listoilla, ja albumilta nousi useita hittikappaleita.

Lauluistaan useasti palkittu mies puhuu dokumentissa kauniisti The E Street Bandista, josta on muodostunut oikea kiertueperhe. Bruce ja bändi tunnetaan kovasta ja energisestä livemeiningistä.

”Patti oli tiukka ja fiksu. Taiteilijana hän osasi käsitellä toista taiteilijaa.”

Laulaja avioitui malli–näyttelijä Julianne Phillipsin kanssa 1985. Tosirakkaus löytyi kuitenkin omasta bändistä. 1984 yhtyeeseen oli liittynyt punatukkainen Patti. Muutama vuosi myöhemmin ystävyys muuttui rakkaudeksi.

– Se muutti elämäni. Patti oli tiukka ja fiksu. Taiteilijana hän osasi käsitellä toista taiteilijaa. Aloimme rakentaa jotain ainutlaatuista etenkin elämäni siinä vaiheessa, kolmen lapsen isä kertoo.

Reilun tunnin mittaisessa ohjelmassa New Jerseyssä asuva supertähti lukee otteita Born to Run - elämäkerrastaan (2016). Lisäksi nähdään arkistomateriaalia pitkän uran varrelta sekä harvinaista kotivideomateriaalia lapsuudesta.

 Bruce Springsteen: omin sanoin, Teema & Fem la klo 20.00