Sanna, Roni, Mona ja Vanesssa pääsevät Kanadan Vancouveriin. Kuvat: Jori Heikkinen
Sanna, Roni, Mona ja Vanesssa pääsevät Kanadan Vancouveriin. Kuvat: Jori Heikkinen

Mona, Sanna, Roni ja Vanessa ovat uudet au pairit. He pääsevät etsimään elämälleen suuntaa Kanadan Vancouveriin.

Itkua, naurua ja pettymyksiä. Ainakin niitä on taas luvassa, kun Ylen suosittu Au pairit -sarja jatkuu.

Aikaisempina kausina on tullut selväksi, että au pairina joutuu tekemään pitkiä päiviä. Osa ohjelmassa nähdyistä nuorista on ajautunut niin pahoihin erimielisyyksiin isäntäperheensä kanssa, että he ovat lähteneet maitojunalla kotiin. Tällä kertaa Mona, Sanna, Roni ja Vanessa lähtevät etsimään elämälleen uutta suuntaan Kanadaan, Vancouveriin.

Näin uusia au paireja kuvaillaan Ylen tiedotteessa:

Mona Karttunen

Lempäälässä asuva 19-vuotias Mona tunnetaan Youtubessa nimellä Mona Ilona, ja hänellä on 70 000 seuraajaa.

Mona ei vielä tiedä, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä, joten työ au pairina tuntuu hyvältä tavalta viettää välivuotta. Vielä pari vuotta sitten Mona ei tiennyt, missä Kanada sijaitsee, ja Vancouverista hän kuuli ensimmäisen kerran vasta hiljattain. Nyt Mona toivoo saavansa uusista maisemista inspiraatiota videoihinsa. Hän haaveilee hän myös, että saisi luotua kansainvälisiä kontakteja ja tavoittaisi katsojia muualtakin kuin Suomesta.

Uusien videoaiheiden lisäksi Mona odottaa reissulta uusia tuttavuuksia – eikä romanssikaan kuulemma olisi pahitteeksi. Monan mieleen ovat etenkin tatuoidut miehet.

Kanadassa Monaa odottavat Charlotte ja 7-vuotias Emily. Charlotte kaipaa kipeästi apua arkeensa, sillä hän työskentelee sairaanhoitajana ja tekee pitkiä työpäiviä kolmessa vuorossa. Perhe asuu noin 40 kilometrin päässä Vancouverin keskustasta.

Monalla on asunnossa oma huone, mutta siinä ei ole ovea, ainoastaan verho. Näin ollen yksityisyyttä ei ole juurikaan.

Roni Ruotsalainen

Roni on 20-vuotias boheemi turkulainen. Hän työskenteli hiljattain leirillä lasten parissa ja oivalsi, että tämä saattaisi olla hänen juttunsa.

Roni kuvailee itseään lapsenmieliseksi heittäytyjäksi ja uskoo, että tästä on apua lasten kanssa temmeltäessä. Ronilla on nuoruudessa todettu tarkkaavuushäiriö, joten räiskyvä luonne ja nopeasti vaihtuva mieli saattavat Ronin toisinaan myös vaikeuksiin.

Roni on juuri päättynyt siviilipalveluksen, ja hänen tulevaisuudensuunnitelmansa ovat vielä auki. Luontoa rakastavalle Ronille Vancouver on unelmien matkakohde. Hän toivoo saavansa tutustua matkalla uuteen kulttuuriin sekä kasvavansa henkisesti.

Ronin perhe asuu Pohjois-Vancouverissa, lähellä merta ja upeita vaellusreittejä. Martinin perheeseen kuuluvat äiti Colletten ja isä Johnin lisäksi kolme lasta, 1-, 3- ja 5-vuotiaat tytöt.

Varakkaan perheen isä John työskentelee johtajana talousalalla. Collette on palaamassa takaisin töihin samaan yritykseen, minkä vuoksi au pairin on aika ottaa ohjat käsiin kotona.

Ronilla on suuressa omakotitalossa käytettävissään oma kerros – keittiö, kylpyhuone, kaksi makuuhuonetta sekä iso leffahuone! Kolmen villin tytön kanssa arki ei kuitenkaan ole luksusta.

 

Vanesssa Pauloff

Vanessa on porvoolainen mallin ja tarjoilijan töitä tekevä 21-vuotias nainen. Hän asuu yksin, mutta ei ole koskaan matkustanut ilman perhettään.

Vanessa haaveilee elämästä ulkomailla, ja aika au pairina on hyvä tapa testata, onko hänestä siihen.

Vanessa haluaa isona muotisuunnittelijaksi ja televisiotöihin. Draamakuningattareksi itseään kuvaava neiti on erittäin herkkä toisten ihmisten energioille ja mielialoille. Sinkkuna viihtyvä Vanessa on myös erittäin valikoiva miesten suhteen, eikä hän odota reissulta romanssia. Kavereina Vanessa arvostaa ihmisiä, jotka ovat vahvoja ja heillä on päämäärä elämässä. Vanessa on diiva, joka on tottunut olemaan porukan pää.

Vanessa on ohjelman historian ensimmäinen au pair, joka lähtee reissuun ilman määränpäässä odottavaa perhettä. Vanessan unelmaperhe olisi rento, mutta kuitenkin vahva.

Sanna Jalonen

19-vuotias Sanna ei ole peruskoulun jälkeen opiskellut tai tehnyt töitä. Häntä on kiusattu seksuaalisesta suuntautumisestaan. Kiusaamisen takia on ollut aikoja, jolloin Sanna ei ole kyennyt menemään kouluun saati suunnittelemaan tulevaisuuttaan.

Vaikka Sanna ulkopuolisen silmin vaikuttaa ujolta, hän itse kuvailee itseään sosiaaliseksi ja räväkäksi. Sannalla ei ole harrastuksia, mutta hän tykkää käydä kavereiden kanssa ulkona.

Sanna erosi hiljattain tyttöystävästään. Hän ei ole juurikaan matkustellut, minkä vuoksi muutto Kanadaan ilman tukiverkkoa on hänelle iso mullistus.

Kanadassa Sannaa odottavat Benjamin ja Kyron – yksinhuoltajaisä ja hänen 10-vuotias poikansa. Miehet ovat olleet kahdestaan jo kahdeksan vuotta. Benjamin ja Kyron asuvat omakotitalossa noin 20 minuutin junamatkan päässä Vancouverin keskustasta.

Esittelyvideot au paireista näet ohjelman sivuilta. Ohjelma esitettään Ylellä keväällä 2017.

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00