Jani Rasimus yllätyshoikistui niin, että puvustajalle tuli kiire. Janin parina on tällä kaudella Anu Sinisalo. Kuva: Jonna Öhrnberg.
Jani Rasimus yllätyshoikistui niin, että puvustajalle tuli kiire. Janin parina on tällä kaudella Anu Sinisalo. Kuva: Jonna Öhrnberg.

Yllätyslaihtumisia ja selittämättömiä katoamisia. Tanssii tähtien kanssa -ohjelman pääpuvustaja tietää, että mitä tahansa voi sattua minuuttia ennen suoraa lähetystä.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kulisseissa sattuu ja tapahtuu joka viikko. Vaikka tähtien upeita asuja on valmistamassa seitsenhenkinen tiimi, puvustamossa ei voida olla koskaan varmoja, että kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Ennen sunnuntain suoraa lähetystä pukuja joudutaan usein viilaamaan jopa minuuttia ennen kameran eteen joutumista.

– Viime viikolla meiltä meni ompelukone rikki juuri ennen kenraaliharjoituksia. Onneksi saatiin korvaava tilalle, ennen kuin mitään kriisiä ehti syntyä, ohjelman puvustamon pääsuunnittelija Henna Mäkinen kertoo.

Vetskarikriisi

Mäkisen tiukin tilanne asujen kanssa sattui pari vuotta sitten.

– Teimme silloin ohjelmaa juontaneelle Vappu Pimiälle tangotyylisen mekon. Olimme saaneet puvun jo valmiiksi, kun sunnuntain sovituksessa siitä meni vetoketju rikki. Korjasimme sen, mutta sitten vielä viime hetkellä se hajosi uudestaan! Siinä oli suunnilleen minuutti aikaa ennen lähetykseen menemistä. Jouduin korjaamaan vetskarin rappusissa matkalla kameran eteen.

Holtittomat helmat

Eniten tuskastumisen hetkiä ja jännitysmomentteja puvustamolle aiheuttavat naisten asut.

– Tänä vuonna jouduimme korjaamaan vielä kenraaliharjoitusten jälkeen Janna Hurmerinnan paso doble -pukua. Sen helmaa piti lyhentää, ettei korko jäisi siihen kiinni. Lisäksi siihen piti vielä viime hetkellä lisätä remmejä, ettei se putoaisi hänen päältään.

Yleensä ongelmat helmoissa ja muissa huomataan jo ennen suoraa lähetystä, eikä katastrofia ehdi syntyä. Aina on kuitenkin riski, että korko jää pukuun kiinni.

– Siinä vaiheessa toivoo vain, että korko irtoaa tai puku hajoaa. Mieluummin puku menee rikki kuin tanssi menee pilalle sen takia, että puvun kantaja kaatuu.

Yllätyshoikistuminen

Vaikka tanssijoita mitataan pukuja varten viikoittain, joskus vielä kenraaliharjoituksissa joku näyttää laihtuneen. Silloin ei auta muuta kuin kaventaa kiireessä.

Jani Rasimukselta jouduttiin tässä yhtenä sunnuntaina vielä kiristämään housujen vyötäröä, kun yhtäkkiä tuntui, että ne putoavat jalasta.

Vaatteet kadoksissa

Kymmenet puvut koostuvat kymmenistä osista. Erityisesti miesten asuissa on monta liikkuvaa tekijää, joista kiireessä jokin saattaa helposti tehdä katoamistempun.

– Viime kaudella olimme sopineet, että Sami Hedbergillä on eräässä tanssissa frakkitakki rekvisiittana. Kun menimme kenraaleihin, sitä ei yhtäkkiä löytynytkään muiden vaatteiden joukosta.

Onneksi takki oli kuitenkin vain unohtunut työtilalle, josta se saatiin nopeasti tuotua studiolle ennen lähetystä.

Koska tähdet käyttävät lähetyksissä näkyviä tanssikenkiään myös harjoituksissaan, heidän on pidettävä niistä itse huolta. Joskus kenraaliharjoituksissa kenkiä ei näy mailla halmeilla.

– Tällä kaudella kukaan ei ole ainakaan vielä unohtanut kenkiään harjoitussalille. Ihmiset ovat olleet hirveän hyvämuistisia!

Väärät sukat

Kenkien lisäksi kilpailijat joutuvat itse pitämään huolta sukistaan ja alusvaatteistaan. Miehillä sukkien tulee olla mustat; naisten mekoista alusvaatteet eivät saa kuultaa läpi.

– Tällä kaudella Cristal Snow’lle ja Matti Purolle on pitänyt antaa mustat varasukat ennen lähetystä, kun he ovat tulleet kenraaliharjoituksiin jalassaan ihan vääränväriset yksilöt.

Lue kaikki Me Naisten Tanssii tähtien kanssa -jutut täältä.

Lue myös:

Tanssikisassa yllättänyt näyttelijä Anu Sinisalo : "Tutisen koko päivän ennen lähetystä"

Sinkkuelämää-lavastaja sisusti kotinsa hittisarjan tavaroilla

Tältä näyttää Sami Hedbergin 85 neliön koti

Vappu Pimiä: Minulla on ainakin sata ystävää

Laulaja Janna Hurmerinta: Rakastun aina vääriin miehiin

Hahmot ovat kompleksisia, näyttelijät hyviä, mutta elokuvan juoni on harmillisen simppeli.

IS TV-LEHTI: Quentin Tarantinon kahdeksas, jättipitkä elokuva The Hateful Eight on yllättävä sekoitus, mutta kokonaisuus jättää toivomisen varaa.

Asetelma on mielenkiintoinen, sillä pääosa elokuvasta tapahtuu murhadekkarin tyyliin yhdessä tilassa: värikäs, väkivaltainen joukko päätyy pieneen majataloon.

Sitten sekoitetaan teatraalista tunnelmaa, murhamysteeriä, silkkaa kauhua ja lännenfilmiä. Ajankohta sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkimaininkeihin Wyomingissa. Lumimyrsky pauhaa, ja alun rauhallisempi, joskin tarantinomaisen verbaalinen, tahti muuntuu uhkaavaksi kuka sen teki -tarinaksi.

Minnien puodissa yöpyvät palkkionmetsästäjät Marquis Warren (Samuel L. Jackson) ja John Ruth (Kurt Russell), jotka ovat kuljettamassa hirttotuomittua vankia (Jennifer Jason Leigh) Red Rockiin kohtaamaan loppunsa. Myrskyn vuoksi jäädään ”lepäämään” kohtalokkaaseen majataloon.

Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Muita hahmoja näyttelevät muun muassa Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen ja Bruce Dern. Henkilökaarti on epätasainen. Pulppuavan dialogin pyörteessä osaan hahmoista tutustuu hyvin – osaan, kuten Madsenin lännenhemmoon, heikosti.

Hahmot ovat silti kompleksisia. Juoni on harmillisenkin simppeli. Yksi vahva teema on rasismi ja orjuuden perintö, jota Tarantino on käsitellyt myös elokuvassa Django Unchained (2012). Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Tarantino kuvasi alkuperäiselokuvan filmille väliaikoineen. Hän käyttää kertojaääntä ja lukuja, mikä tuo näyttämöllistä tunnelmaa liikaakin. Katselukokemus on taiteellinen, mutta jättää usein viileäksi. Väkivalta kulminoituessaan on shokkirajua.

Jennifer Jason Leighin naisrooli herätti mielipiteitä mediassa. Daisyn julma, ruma kohtelu on taatusti kaukana Kill Billin (2003–2004) naisvoimasta, mutta toinenkin seikka on tosi: Daisya kohdellaan kuin ketä tahansa (mies)hahmoa. Hän saa tasa-arvoisen käsittelyn, joka kuuluu elokuvan karmeimpiin.

Parhaita puolia ovat kuvalliset ja leikkaukselliset elementit sekä musiikki, jonka on säveltänyt lännenelokuvien luottomies Ennio Morricone. Hän sai elokuvasta Oscarin.

Tarantino miltei jätti leffansa tekemättä, kun sen käsikirjoitus vuoti nettiin. Työ kuitenkin jatkui juonen muuttamisen jälkeen.

The Hateful Eight (2015), Nelonen pe klo 21.30

Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu

David Lynch vaikuttaa hänestä kertovassa dokumentissa onnelliselta ja ongelmattomalta ihmiseltä. 

IS TV-LEHTI: Twin Peaks -sarjojen ja monen hienon elokuvan tekijä David Lynch on aivan verraton päähenkilö dokumenttifilmissä David Lynch: The Art Life (2016).

Mitä tässä tarkoitetaan art lifella eli taide-elämällä? Kuvataiteilijanakin tunnettu Lynch toki myös maalaa dokumentissa mainioita teoksiaan, mutta pääasia on elämäntaide: lapsuudenkodista ohjaajanuran alkuun ulottuvat vaiheet, jotka hän jäljittelemättömän nasaalilla äänellään kertoo.

Vaikkei Lynch puhu muista kuin varhaisimmista elokuvistaan Eraserheadiin (1977) asti, eikä muista näytetä edes otteita, saa dokumenttifilmistä käsityksen myös hänen tuotannostaan. Blue Velvet (1986) ja muut Lynch-suosikit ovat niin lähellä pikkukaupungin kasvatin omia vaiheita ja hänen sielunmaailmaansa.

Ohjaaja-tuottajiksi on merkitty tuntemattomat John Nguyen, Rick Barnes ja Olivia Neergaard-Holm, mutta dokumentti on taatusti tehty yhteisymmärryksessä Lynchin kanssa, hänen ehdoillaan.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

Viehätys syntyy siitä, kuinka sydämellisesti seitsenkymppinen, harmaatukkainen ”töyhtöhyyppäherra” jutustelee kotiympyröissään, pääosin maalauspuuhissa ateljeessaan. Tupakkia kuluu. Nuorin tytär pyörii jaloissa, minkä ei anneta mitenkään häiritä, päinvastoin.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

David Lynchiä ei ole haitannut edes se, että hänen varhaisympyränsä rajoittuivat yleensä pariin kortteliin. Mielikuvitus, unet ja työ ovat silti tuottaneet maailmalle loistavia elokuvia.

David Lynch – The Art Life, Teema & Fem ti klo 20.05