Odd Thomas (Anton Yelchin) omaa yliluonnollisia kykyjä. Ne johdattavat nuorukaisen huikeaan seikkailuun, jossa koko maailman tulevaisuus saattaa olla vaakalaudalla. Kuva: Hero
Odd Thomas (Anton Yelchin) omaa yliluonnollisia kykyjä. Ne johdattavat nuorukaisen huikeaan seikkailuun, jossa koko maailman tulevaisuus saattaa olla vaakalaudalla. Kuva: Hero

Muumio-elokuvien ohjaaja Stephen Sommers teki viehättävän arkisen supersankarileffan. Pääosassa nähdään venäläissyntyinen nuori lahjakkuus.

Odd Thomas on ihan tavallinen nuori kaveri, joka asuu pikkukaupungissa keskellä aavikkoa, työskentelee pikaruokalassa ja seurustelee kauniin Stormyn kanssa. Tai hän olisi aivan tavallinen, jos hänellä ei olisi kyky nähdä kuolleita ihmisiä.

Vainajat ovat Oddille arkipäivää. He tulevat hänen luokseen erityisesti silloin, kun ovat kuolleet henkirikoksen uhreina ja syyllinen on yhä vapaana.

Isoista toimintaleffoista, kuten Muumioista ja G.I. Joesta tuttu ohjaaja Stephen Sommers on itse tehnyt käsikirjoituksen Odd Thomasiin, joka on kekseliäs, jännä ja hauska, kauhuelementtejäkin sisältävä jännäri. Sen pohjalla on suositun kauhukirjailijan Dean R. Koontzin romaani.

Parasta leffassa on juuri Odd Thomasin tavallisuus. Se tekee Sommersin leffasta erilaisen ja viehättävän. Vaikka nuori mies lopulta päätyykin pelastamaan suunnilleen koko maailmaa, leffassa säilyy tietty arkinen tunnelma, joka puuttuu täysin nykyajan supersankarileffoista.

Odd Thomasia näyttelee sympaattinen ja taitava Anton Yelchin, alun perin Pietarista kotoisin oleva näyttelijä, joka on tuttu muun muassa uusista Star Trek -leffoista.

Odd Thomas, Hero ke 21.10. klo 21.00

Lue myös:

Tämä on Neljänsuoran Antti Ketosen mielestä kaikkien aikojen eroottisin seksikohtaus – oletko samaa mieltä?

Todellinen jymy-yllätys! Bodom-elokuvan pääosaa näyttelee tunnettu suomalaisräppäri

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: