Työharjoittelu sairaalassa alkaa, ja epävarma Emily Owens (Mamie Gummer) joutuu heti tositoimiin, kun lapsipotilaan sydän pysähtyy. Kuva: Liv
Työharjoittelu sairaalassa alkaa, ja epävarma Emily Owens (Mamie Gummer) joutuu heti tositoimiin, kun lapsipotilaan sydän pysähtyy. Kuva: Liv

Jännittävät potilaskeissit puuttuvat lähes kokonaan uudesta sairaalasarjasta.

Näyttelijä Meryl Streepillä ja hänen miehellään, kuvanveistäjä Don Gummerilla on neljä lasta. Vanhin, Henry, on tehnyt töitä enimmäkseen muusikkona, mutta on kokeillut siipiään myös näyttelijänä. Nuorimmista tyttäristä Grace on näyttelijä ja Louisa on luonut uraa mallina. Parhaiten lapsista on kuitenkin menestynyt toiseksi vanhin, tytär Mary Willa Gummer, joka tunnetaan nimellä Mamie.

Mamie esiintyi ensimmäisen kerran jo reilun vuoden ikäisenä, kun hän näytteli äitinsä kanssa elokuvassa Sydän karrella. Tosin hän oli mukana salanimellä Natalia Stern, jottei lehdistö olisi saanut vihiä, kenen tytär hän oli.

Aikuisena Mamie on luonut uraa sekä näyttämöllä että elokuvissa ja televisiossa. Äitinsä kanssa hän on näytellyt myös vuonna 2007 elokuvassa Evening.

Nyt alkavassa sairaalasarjassa Mamie Gummer esittää pääosaa, nuorta lääkäriä nimeltä Emily Owens. Sarja yrittää kalastella Greyn anatomian ihmissuhdevesillä, mutta unohtaa, ettei yksikään sairaalasarja toimi ilman kunnon lääketiedejargonia ja kiinnostavia potilaskeissejä. Niitä ei uutuudessa valitettavasti juurikaan nähdä, vaan kyseessä on umpiromanttista huttua.

Miksi ihmeessä pitää sairaalasarjan päähenkilöksi laittaa nuori naisihminen, joka kompensoi ikuista epävarmuuttaan jatkuvalla puheripulilla? Hermo menee minuutissa.

Sääli lahjakasta Mamieta, mutta onneksi sarjaa ei tehty kuin 13 jaksoa.

Emily Owens, Liv ke klo 22.00

Lue myös:

Leffataivaan kestotähdet: Suorapuheinen supertähti Meryl Streep

Ovatko Hilary Swank ja Meryl Streep diivoja? Kollega vastaa

Iina Kuustonen sydänleikkauksessa tv-roolia varten: "Suu loksahti auki, kun ihmisen rintakehä avattiin"

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen

 

Kätilö-elokuvan tähti Krista Kosonen kertoo Helenan roolin olevan hänen uransa tärkeimpiä. – En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista, Krista sanoo.

IS TV-LEHTI: Elokuva Kätilö (2015) on näyttelijä Krista Kososelle henkilökohtaisesti tärkeimpiä omia elokuvia. Kosonen on tuttu niin kepeistä kuin vakavistakin hahmoista, mutta Kätilön Helenassa on jotakin hyvin erikoislaatuista.

– Kätilö kuuluu uuden Miamin ohella merkityksellisimpiin töihini. Se oli niin iso elokuva. Pohjalla on fantastinen kirja, ja opin aidosti historiasta. Roolin myötä jouduin kohtaamaan paljon järkyttäviä asioita. Samalla opin itsevarmempaa elokuvanäyttelemistä.

– Helenan rooli oli vaikea, mutta vaikka murre vaati kovaa opettelua, siitä oli suurta apua eläytymisessä. Murrementorini, puheen lehtori Malla Kuuranne, toi kotiini hopeatoffeeta ja koiralle luita ja iski eteen murrekartat. Hän sanoi, että tämä murre sopii minulle hyvin, koska olen niin töksähtelevä persoona!

Kätilön on ohjannut Kososen kihlattu Antti J. Jokinen.

– Kuvaukset olivat äärimmäisen haastavia. Puoliso pisti koville! En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista. Luin ajankuvasta ja sodasta, ja vierailimme Auschwitzissa. Kuolema alkoi tulla uniin. Mietin sodan ajan naisia, heidän rakastumisiaan ja tarinoitaan, sitä kuinka heitä mykistettiin ja nöyryytettiin. 

Krista Kosonen on ollut mukana jo liki 20 elokuvassa. 34-vuotiaalle se on huikea suoritus. Roolien määrä vain paisuu, kun mukaan lasketaan esimerkiksi television sketsiviihdesarjat Putous ja Kingi.

Krista muistetaan muun muassa Raisa Reikänaaman, Robinin, Arman Alizadin, Jari Sarasvuon, Tiina Jylhän ja Aku Hirviniemen nahkoihin astumisesta. Krista myöntää nauttivansa odottamattomien henkilöiden rooliin hyppäämisestä.

”Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa.”

– On mahtavaa saada ihmiset nauramaan. En myöskään ota itseäni kauhean vakavasti, ja hyvässä porukassa on kiva hölmöillä.

– Oman Top 3:n töistäni muodostavat kuitenkin Kätilö, naisvoimainen Miami sekä Matti Ijäksen ohjaama Kaikella rakkaudella (2013). Siinä roolihenkilöni Ansa oli niin hyvin kirjoitettu, ristiriitainen nainen, että sitä oli ilo näytellä. 

Suomessa kohistiin vastikään, kun Denis Villeneuven Blade Runner 2049 -elokuvassa vilahtaa tuttu kotimainen kiroilija. Sehän on Krista, aina trailerissa saakka!

– Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa, Krista kehuu.

Seuraavaksi Krista on mukana kansainvälisessä Bullets-jännitysdraamassa, jonka on myös ohjannut Antti J. Jokinen. Sarjassa näyttelevät muun muassa Tommi Korpela ja Game of Thronesista tuttu Sibel Kekilli. Kristan roolihahmo on rikostutkija, joka soluttautuu Helsinkiin vaarallisen rikollisen lähipiiriin.

– Bulletsin tekeminen alkaa nyt joulukuussa. Odotan erityisesti Sibel Kekillin kanssa näyttelemistä!

Kotikatsomo: Kätilö, TV1 su klo 21.05