Työharjoittelu sairaalassa alkaa, ja epävarma Emily Owens (Mamie Gummer) joutuu heti tositoimiin, kun lapsipotilaan sydän pysähtyy. Kuva: Liv
Työharjoittelu sairaalassa alkaa, ja epävarma Emily Owens (Mamie Gummer) joutuu heti tositoimiin, kun lapsipotilaan sydän pysähtyy. Kuva: Liv

Jännittävät potilaskeissit puuttuvat lähes kokonaan uudesta sairaalasarjasta.

Näyttelijä Meryl Streepillä ja hänen miehellään, kuvanveistäjä Don Gummerilla on neljä lasta. Vanhin, Henry, on tehnyt töitä enimmäkseen muusikkona, mutta on kokeillut siipiään myös näyttelijänä. Nuorimmista tyttäristä Grace on näyttelijä ja Louisa on luonut uraa mallina. Parhaiten lapsista on kuitenkin menestynyt toiseksi vanhin, tytär Mary Willa Gummer, joka tunnetaan nimellä Mamie.

Mamie esiintyi ensimmäisen kerran jo reilun vuoden ikäisenä, kun hän näytteli äitinsä kanssa elokuvassa Sydän karrella. Tosin hän oli mukana salanimellä Natalia Stern, jottei lehdistö olisi saanut vihiä, kenen tytär hän oli.

Aikuisena Mamie on luonut uraa sekä näyttämöllä että elokuvissa ja televisiossa. Äitinsä kanssa hän on näytellyt myös vuonna 2007 elokuvassa Evening.

Nyt alkavassa sairaalasarjassa Mamie Gummer esittää pääosaa, nuorta lääkäriä nimeltä Emily Owens. Sarja yrittää kalastella Greyn anatomian ihmissuhdevesillä, mutta unohtaa, ettei yksikään sairaalasarja toimi ilman kunnon lääketiedejargonia ja kiinnostavia potilaskeissejä. Niitä ei uutuudessa valitettavasti juurikaan nähdä, vaan kyseessä on umpiromanttista huttua.

Miksi ihmeessä pitää sairaalasarjan päähenkilöksi laittaa nuori naisihminen, joka kompensoi ikuista epävarmuuttaan jatkuvalla puheripulilla? Hermo menee minuutissa.

Sääli lahjakasta Mamieta, mutta onneksi sarjaa ei tehty kuin 13 jaksoa.

Emily Owens, Liv ke klo 22.00

Lue myös:

Leffataivaan kestotähdet: Suorapuheinen supertähti Meryl Streep

Ovatko Hilary Swank ja Meryl Streep diivoja? Kollega vastaa

Iina Kuustonen sydänleikkauksessa tv-roolia varten: "Suu loksahti auki, kun ihmisen rintakehä avattiin"

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00