Shetlandsaarten murhat ei yllä BBC:n parhaiden rikossarjojen tasolle, mutta täyttää mallikkaasti illan perinteisen murhapaikan.

Shetlandsaaret sijaitsevat Skotlannin pohjoispuolella, samoilla korkeusasteilla kuin Skandinavia. Siksi ei kai ole ihme, että sinne sijoittuva rikossarja muistuttaa tunnelmaltaan ruotsalaisia ja norjalaisia vastaavia. Uutuus perustuu Ann Cleevesin kirjoihin, jotka ovat tuttuja myös monille suomalaisille. Vielä tutumpi on tosin Cleevesin toinen rikoksia ratkoja sankari, ylikomisario Vera Stanhope, jonka oma tv-sarja on nähty TV1:llä tällä samalla ohjelmapaikalla. Shetlandsaarten murhissa rikoksia ratkoo muualta saarelle muuttanut etsivä Jimmy Perez (Douglas Henshall). Ensimmäisessä jaksossa hän selvittää mökkinsä pihaan ammutun vanhuksen surmaa. Kaksiosainen jakso perustuu kirjaan Punaista tomua. Sen jälkeen nähtävä kaksiosainen jakso Musta kuin yö puolestaan perustuu Cleevesin ehkä tunnetuimpaan ja parhaaseen kirjaan, ainakin sen perusteella, että nimenomaan tästä Jimmy Perezin tarinasta hän on voittanut maailman kuuluisimman dekkaripalkinnon Kultaisen tikarin.

Tv-sarjana uutuus ei yllä aivan BBC:n parhaiden rikossarjojen tasolle, mutta täyttää kunniakkaasti TV1:n lauantai-illan perinteisen murhapaikan. Shetlannin omaleimaisia, sumuisen ja polveilevia maisemia on kiinnostavaa katsoa. Taitaa siellä jokunen ponikin laiduntaa.
Shetlandsaarten murhat, TV1 la klo 19.35

 

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.