Jeremy Renner rymistelee illan Medusa-seikkailussa. Miehellä on kokemusta myös suomalaisnäyttelijöistä, sillä hän työskenteli yhdessä Pihla Viitalan kanssa elokuvassa Hannu ja Kerttu: Noitajahti. Kuva: TV5
Jeremy Renner rymistelee illan Medusa-seikkailussa. Miehellä on kokemusta myös suomalaisnäyttelijöistä, sillä hän työskenteli yhdessä Pihla Viitalan kanssa elokuvassa Hannu ja Kerttu: Noitajahti. Kuva: TV5

Toimintaelokuvagenren mullistanutta Jason Bournea tulee ikävä, kun katsoo megasuositusta leffasarjasta tehtyä spin off -seikkailua.

Ensimmäinen Jason Bourne -elokuva, Medusan verkko, valmistui vuonna 2002, ja täydellä syyllä voi sanoa, että se mullisti toimintaelokuvagenren.

James Bondit olivat jo kauan sitten menneet naurettaviksi erikoistehostehölmöilyiksi, kun Jason Bourne rynnisti valkokankaalle ja alkoi rankan eloonjäämistaiston, joka oli realistista, kovaa ja jopa arkista. Puukoksi kävi kuulakärkikynä eikä ihmevekottimilla varustelluista autoista ollut tietoakaan, kun Bourne pakeni takaa-ajajiaan erään saksalaisen punkkaritytön kolhuisella Minillä.

Pitkälti Bournen ansiosta Daniel Craigin tähdittämät Bonditkin ovat sitten olleet aivan eri luokkaa ja jopa eri genreä kuin aikaisemmat.

Matt Damon ehti tehdä kolme megasuosittua Jason Bourne -elokuvaa ennen kuin halusi siirtyä toimintasankarista muunlaisiin rooleihin. Leffasarjan tuottajat ja luojat, Tony ja Dan Gilroy, eivät kuitenkaan halunneet päästää tuottavaa leffasarjaa edes tauolle.

Syntyi eräänlainen spin off, samaan maailmaan sijoittuva elokuva, jossa ei nähdä Bournea. Hänen sijastaan sankarina seikkailee mies nimeltä Aaron Cross, joka on periaatteessa peräisin samasta vakoiluorganisaatiosta kuin Bourne. Kyseessä on ihan ok toimintaleffa, mikä ei tietenkään ole paljon, kun esikuvana ovat alan kovimmat saavutukset.

Jeremy Renner tekee parhaansa Crossina, mutta tarinaan istutetut scifi-elementit eivät oikein toimi ja välillä kerronta on jopa oudon tylsää.

No, mutta hyviä uutisia! Bourne itse palannee ensi vuonna.

Medusan perintö, TV5 klo 21.00

Lue myös:

Mark Wahlberg sekoitetaan usein toiseen Hollywood-tähteen. Arvaatko keneen?

Jääsaavihaaste jatkuu: Matt Damon kaatoi päähänsä vessanpönttövettä

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen