Kiinalaistähti Zhang Ziyi nähdään eeppiseen kauniissa The Grandmaster -elokuvassa.
Kiinalaistähti Zhang Ziyi nähdään eeppiseen kauniissa The Grandmaster -elokuvassa.

Vaikka leffan teema ei olisi kaikkein houkuttelevin, The Grandmaster kannattaa katsoa jo upean visuaalisuuden vuoksi.

Teema leffafestareiden ohjelmistoon kuuluva, eeppinen tarina esittelee Hong Kongin ison tähden Tony Leungin legendaarisena kung fu -taistelija Ip Manina. Kyseessä on siis elämäkertaelokuva miehestä, joka oli muun muassa Bruce Leen oppi-isä.
Leffa ei siis sijoitukaan historian hämäriin, vaan siinä liikutaan aikajaksolla 1930-luvusta 1950-lukuun. Tarina hyppii näissä ajoissa aika huolettomasti, joskus jopa sekavasti, ja poimii Ip Manin elämästä tapahtumia vähän kuin pullasta rusinoita. Esimerkiksi ajanjaksolle mahtuva sota ohitetaan aika lailla pelkällä huomautuksella, että olihan tuossa tuollainenkin.

Tarinan runkona on Ip Manin taistelu ensin perivihollistaan Gong Yutiania vastaan ja sitten tämän tytärtä Gong Eriä vastaan. Jälkimmäisen roolissa nähdään toinen iso kiinalaistähti Zhang Ziyi. Perivihollinen tarkoittaa tässä tapauksessa, että Pohjois-Kiinasta tulevat Gongit harrastavat eri tyylin kung fua kuin etelästä tuleva Ip Man.

Kahden kung fu -lajin paremmuudesta kertova elokuva ei tunnu olevan mikään suuren yleisön teos, mutta se, miksi The Grandmaster kannattaa katsoa, on sen ohjaaja Wong Kar-wai, yksi maailman taitavimmista elokuvantekijöistä. Miehen ura on ollut epätasainen, mutta parhaimmillaan hän on itse melkoinen grandmaster, kuten uskomattoman kauniissa leffassaan In the Mood for Love. Niin, eikä tämä leffa tietenkään kerro vain siitä, kuka – Fredrikin sanoin – pelätyn kung fun taitaa. Onhan mukana toki myös mahtava rakkaustarina.
The Grandmaster, Teema klo 21.25

 

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.