Matt Damon näyttelee Will Huntingia, 20-vuotiasta nuorukaista, jolla on uskomaton valokuvamuisti ja matikkapää vailla vertaa. Kuva: TV5
Matt Damon näyttelee Will Huntingia, 20-vuotiasta nuorukaista, jolla on uskomaton valokuvamuisti ja matikkapää vailla vertaa. Kuva: TV5

Hollywood-kaksikko sai Oscarin elokuvan käsikirjoituksesta. 

IS TV-LEHTI: Tätä elokuvaa Ben Affleck saa kiittää sekä menestyksestään että häneen pitkään kohdistuneesta vähättelystä: kasvudraaman Will Hunting – syntynyt neroksi (Good Will Hunting) saamat kiitokset nostivat hänet ja Matt Damonin kyllä kertaheitolla elokuva-alan uusiksi ihmetähdiksi, mutta samalla elokuva vakiinnutti mielikuvan varsin eritasoisesta kaveruskaksikosta.

Damon jäi aikoinaan monille mieleen juuri Will Huntingina, Etelä-Bostonissa hanttihommia tehden kasvaneena äkkipikaisena älykkönä, jonka poikkeuksellinen matemaattinen lahjakkuus kiinnittää teknillisen yliopiston professorin (Stellan Skarsgård) huomion.

Affleck taas samastettiin rooliinsa työväenluokkaiseksi kaveriksi niin hyvin, ettei häntä otettu näyttelijäkään ihan tosissaan ennen ensimmäistä omaa ohjaustyötään, rikostrilleriä Gone Baby Gone (2007).

Mainetta eivät toki parantaneet Affleckin välivuosina tekemät osat Armageddonin (1998) ja Daredevilin (2003) kaltaisissa hieman hölmöissä elokuvissa.

Kaksikolle käsikirjoitus-Oscarin tuonut Will Hunting on kuitenkin vieläkin komea näyttö Damonin ja Affleckin taidoista monimutkaisen luonteen kuvaajina. Willin lahjakkuus on aivan omaa luokkaansa, mutta hahmona häntä määrittävät kiinnostavasti myös kiivaus, kaikenlaisen itsekorostuksen halveksiminen sekä sitoutumiskammo – mikä tekee muun muassa seurustelusta vaikeaa.

Ohjaaja Gus Van Sant rakentaa Damonin esittämän Willin ja Robin Williamsin lempeästi näyttelemän psykiatrin vastaanottotapaamisista draaman käännekohtia, joiden aikana käydyt keskustelut vaihtuvat kyräilystä vähittäiseen avautumiseen. Paremmin koomikkona tunnetulle Williamsille iso sivuosa ymmärtävänä, omaa surutyötään tekevänä psykiatrina toi hänen uransa ainoan Oscarin. 

Ilman Will Huntingin tuomaa kokemusta kirjoittajana ja näyttelijänä Affleckään ei varmasti olisi siinä missä nyt: tuottamassa ja ohjaamassa tulevien vuosien Batman-seikkailuja.

Will Hunting – syntynyt neroksi 
TV5 klo 21.00 & 2.35

 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00