Roberta Cowell on toinen dokumentin päähenkilöistä. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Roberta Cowell on toinen dokumentin päähenkilöistä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Ensimmäiset sukupuolenkorjausleikkaukset tehtiin 1940-luvulla. Millaiseksi muodostui ensimmäisten potilaiden elämä, ja miten yhteiskunta heihin suhtautui? 

IS TV-LEHTI: BBC:n tiededokumentti Väärä sukupuoli kertoo, millaisia olivat ensimmäiset sukupuolenkorjausleikkaukset ja ne uskomattoman rohkeat edelläkävijät, joille operaatiot tehtiin.

Päähenkilöitä on kaksi: naiseksi syntynyt Michael Dillon ja miehestä naiseksi korjattu Roberta Cowell. Molemmat korjasivat sukupuolensa 1940-luvun Isossa-Britanniassa. 

Michael Dillon syntyi Laurana aatelisperheeseen ja aloitti mieheksi muuntautumisen opiskellessaan Oxfordin yliopistossa. Testosteronihoito ei hänelle riittänyt, vaan itsepintainen Dillon sai suostuteltua sodan runtelemia miehiä korjanneen plastiikkakirurgin Sir Harold Gilliesin rakentamaan itselleen peniksen vaginan paikalle.

Voi vain kuvitella, kuinka tuskallinen operaatio oli.

Operaatio vei yhdeksän vuotta ja vaati kaikkiaan 17 leikkausta. Penis tehtiin vatsanahasta rullaamalla, ja voi vain kuvitella, kuinka tuskallinen koko operaatio oli. Dillon oli maailman ensimmäisiä ihmisiä, jolle sukupuolenkorjausleikkaus tehtiin, mutta asia pidettiin salassa. 

Samaan aikaan kilpa-ajaja, hävittäjälentäjä ja kahden tyttären isä Bob Cowell havaitsi olevansa oikeasti nainen, jätti perheensä ja aloitti uuden elämän Roberta Cowellina. Hän luki Dillonin kirjoittaman kirjan Self (1946), joka käsittelee sukupuoli-identiteettiä, ja tapasi miehen.

Dillon rakastui päätä pahkaa Cowelliin mutta ei saanut tunteilleen vastakaikua. Cowell näki lääkäriksi opiskelleessa Dillonissa vain mahdollisuuden päästä itsekin sukupuolenkorjausleikkaukseen, sillä kivesten poisto oli tuolloin Britanniassa laiton operaatio. Dillon operoi kivekset, ja kirurgi Gillies rakensi tilalle vaginan. 

Julkisuudenkipeä Roberta Cowell ei jaksanut kauan pitää leikkaustaan salassa, vaan myi tarinansa pian brittilehdistölle.

Dokumentissa epäillään, että hän vuosi julkisuuteen myös Dillonin salaisuuden. Miehen lääkärinura ja tulevaisuus Isossa-Britanniassa olivat sitä myöten mennyttä. 

Kiinnostavaa dokumenttia rasittaa juuri kuullun kertaaminen uudestaan ja uudestaan. Jos päähenkilöitä on kaksi, katsoja ei luultavasti ole niin tyhmä, että tarvitsisi joka välissä muistutuksen, kenestä puhutaan.

Dokumenttiin on ladattu myös turhaan dramaattista ennakkovihjailua Dillonin kohtalosta. Uskomaton tarina kantaisi aivan hyvin ilman ylimääräistä heruttelua.

Tiededokumentti: Väärä sukupuoli, Teema klo 21.00      

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.