Sami Juntunen ja Sanna Lassila tukevat toisiaan arjen ja elämän ongelmatilanteissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Sami Juntunen ja Sanna Lassila tukevat toisiaan arjen ja elämän ongelmatilanteissa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Dokumenttiprojektin päähenkilö Sami Juntunen alkoi kuulla ääniä jo yläasteikäisenä.

IS TV-LEHTI: Millaista olisi, jos kuulisi ääniä päänsä sisältä? Ääniä, joissa joku valittaa kuin kidutettuna tai käskee tekemään äänen kuulijalle jotain pahaa.

Peter Walleniuksen ohjaamassa Dokumenttiprojektin Äänimies -ohjelmassa tavataan 35-vuotias Sami Juntunen, joka kuulee ääniä. Vertaisryhmässä voi kertoa, millaisia ne ovat. Siellä saa lohdutusta siitä, ettei ole asian kanssa yksin.

Hitaasti ja rauhallisesti Sami kertoo elämästään. Arkiaskareet kuten siivous ja järjestyksen ylläpito ovat haasteellista. Dokumentista välittyy surumielinen tunnelma. Sami on nuori mies, mutta vaikuttaa vanhalta.

Koulukiusattuna peruskoulunsa käynyt Sami on sitä mieltä, että hakkaamiseen turtuu, mutta haukkumiseen ei. Hän alkoi kuulla ääniä jo yläasteikäisenä, mutta kävi silti lukion ja opiskeli ammatin. Lääkityksestään hän kertoo muun muassa , että aamulla otetaan piristävä ja illalla nukuttava annos. 

Vaikka dokumentti tuntuu osin lohduttomalta, Samin elämä ei sitä ole.

Onneksi elämässä on tärkeä ihminen Sanna Lassila, ja muitakin ystäviä. Harrastuksiin kuuluu jalkapalloa, tietokonepelejä, uimista ja musiikkia.

Vaikka dokumentti tuntuu osin lohduttomalta, Samin elämä ei sitä kuitenkaan ole. Hän on optimistinen ja huumoriakin löytyy. Äänien kanssa voi oppia elämään, ja niistä voi joskus olla jopa hyötyä. 

Sami tietää olevansa lahjakas ja onnekaskin, sillä hänestä välitetään ja häntä rakastetaan. Dokumentin sanoma, jos sellaista haetaan, voisi olla itsensä rakastamisen tärkeys. Se kantaa.

Dokumenttiprojekti: Äänimies, TV1 klo 21.30

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00