Ei James Bond -seikkailua ilman teknistä ihmevempainta, joka pelastaa agentin pulasta. Mutta toimivatko ne oikeasti?

IS-TV-LEHTI: Muistatko valesormenjäljen ja äänenmuuntimen (Timantit ovat ikuisia), kynäaseen (Älä kieltäydy kahdesti), jojosahan (Octopussy) tai sormuskameran (007 ja kuoleman katse)?

James Bond -seikkailujen yhtenä isona vetonaulana ovat olleet aina erilaiset huimat apuvälineet, joita Bond tai hänen vastustajansa käyttivät toistensa päihittämiseksi.

Myytinmurtajien mainio kokeilijakaksikko Adam Savage ja Jamie Hyneman pistivät Bond-elokuvien mielikuvitukselliset keksinnöt testiin kahteenkin eri kertaan, joista Sub uusii tänään jälkimmäisen jakson.

Idea on hauska ja kaksikon letkeälle huumorintajulle varsin sopiva, mutta toinen James Bond -spesiaali ei sisällä yhtä mehukkaita testikohteita kuin viikko sitten nähty edellinen 007-aiheinen osa.

Ohjelman nokkelaa sanailua ja testaajien yhteispeliä on aina viihdyttävää seurata.

Kun ohjelmassa viimeksi yritettiin räjäyttää kaasupullo ampumalla ja pistää moottorivene hyppäämään rampista, nyt Adam ja Jamie tyytyvät rakentamaan 007 ja kultainen silmä -seikkailussa (1995) lyhyesti vilahtaneen räjähtävän kynän sekä yrittävät katkaista kaapelia teräshampailla 007 – Kuuraketti -elokuvan (1979) Jaws-kätyrin tapaan.

Kakkosjuontajat taas testaavat, kuinka 007 ja Kultasormi -seikkailussa (1964) nähty teräslierinen, teräväreunainen knalli toimii käytännössä.

Ohjelman nokkelaa sanailua ja testaajien yhteispeliä on aina viihdyttävää seurata, mutta repliikit tuntuvat hieman liian harjoitelluilta ja kakkoskaartin kohdalla jopa väkinäisiltä.

Mikä pahinta: Richard Kielin esittämä Jaws julistetaan koko Bond-elokuvasarjan pahimmaksi ja ikimuistoisimmaksi kätyriksi. Ei minusta!

Myytinmurtajat, Sub klo 18.00 ja 23.00

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00