Ruotsalaisohjaaja Ruben Östlundin Play on rohkea elokuva, joka jakaa mielipiteitä.

IS TV-LEHTI: Ruotsalaisen elokuvan näkyvimpiä kärkinimiä on Ruben Östlund, jonka ohjaama draama Turisti nähtiin elokuvateattereissa vuosi sitten. Televisiossa häneltä on aiemmin nähty Muiden mukana (2008), joka tutkaili oivaltavasti ryhmäkäyttäytymisen samanlaisuutta ja ruotsalaisten kyvyttömyyttä kohdata ristiriitoja.

Vähän samasta on kyse useaan kertaan palkitussa Playssa, joka kertoo kolmesta teinistä ryöstelemässä muiden lasten kännyköitä göteborgilaisessa kauppakeskuksessa.

Östlund koettelee poliittisen korrektiuden rajoja: ryöstäjät ovat siirtolaisia, ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajalapsia. He osaavat huijata kekseliäällä strategialla, jossa käytetään hyväksi pelottelua ja syyllistämistä.

”Näytelmää” tai ”leikkiä” tarkoittava Play tietenkin provosoi eikä väitä, että emigranttilapset olisivat varkaita. Kyse on aivan muusta: Östlund kuvaa tarkkaan skandinaavisen hyvinvointiyhteiskunnan käytösmalleja. Niitä voi pohdiskella kunnolla Playn dokumentaarisen rauhallisten, pitkien kuvien tahdissa. 

Play, Teema klo 22.00

 

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.