Elina Knihtilä ja Tiina Lymi.
Elina Knihtilä ja Tiina Lymi.

Suomen televisio kaipaa juuri nyt tätä: napakasti kirjoitettua komediaa, jossa ollaan hauskoja ja silti fiksuja.

IS TV-LEHTI: Neliosaista Kohtuuttomuuksia-sarjaa kuvataan ”makaaberiksi komediaksi, joka parodioi aikamme ilmiöitä”. Sarja on nimensä veroinen: kohtuuttomuuksiin mennään ja överiksi vedetään. Lopulta sotkusta löytyy uusia kulmia. Usein ne ovat naisnäkökulmia.

Alkujaksossa Lotta Kaihua esittää osuvasti pomoonsa ihastuvaa, nolouksia suoltavaa assistenttia. Tarjolla on kelpo aineksia myötähäpeään. Valkoisiin, ydinhelsinkiläisiin pyrkyritoimistoihin ja golfkentille sijoittuva tarina esittelee synkkiä sukupuolten valta-asetelmia.

Sarjan on käsikirjoittanut Tiina Lymi ja ohjannut Petri Kotwica. Lymi, Elina Knihtilä ja Lotta Kaihua ovat rooleissaan mainioita. Hannu-Pekka Björkman ja Ville Tiihonen ovat tuttuja nauratuskasvoja.

Ennalta herkullisimmalta vaikuttaa viimeinen jakso, jossa sarjan ydinnäyttelijät Lymi, Knihtilä, Björkman, Tiihonen ja Kaihua esittävät itseään. Näyttelijät esitetään liioiteltuina överihahmoina.

– Jakso kertoo tämän sarjan tekemisestä. Meitä itsejämme käsitellään erittäin ankaralla, rumalla kädellä, Tiina Lymi nauraa.

Vaikka sarjan jaksot huvittavat ja puhetyyli on teatraalinen, on pelissä annos aitoutta. Lymi on kuvannut sarjaa pahan mielen komediaksi, ja onkin hyvä miettiä, mille tätä katsoessaan oikeastaan nauraa.

Kohtuuttomuuksia, TV1 su klo 21.05

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen