Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg ja Claes Malmberg loistavat rooleissaan.
Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg ja Claes Malmberg loistavat rooleissaan.

Uusi ruotsalaisdraama vaatii katsojalta piinkovaa keskittymistä, sillä se kulkee kolmessa aikajaksossa. Pääosassa Säpon johtajana loistava Rolf Lassgård.

Leif GW Perssonin kirjaan perustuva ja Olof Palmen murhatutkimuksista kertova minisarja Pyhiinvaeltajan kuolema keräsi uskollisen katsojakunnan meillä pari vuotta sitten. Heille ja uusillekin faneille tiedoksi, että Femilla alkava kolmiosainen Neljäs mies perustuu samaan romaanitrilogiaan ja kertoo samoista henkilöistä. Päähenkilönä on nytkin Rolf Lassgårdin (joka on myös se ainoa oikea Kurt Wallander) esittämä Lars Martin Johansson, eli LMJ.

Nykyajassa tapahtuvan tarinansa osalta se sijoittuu aikaan ennen Pyhiinvaeltajan kuolemaa.

Tapahtumat sijoittuvat kolmelle eri vuosikymmenelle. Taustalla on nytkin tositapaus, Tukholmassa vuonna 1975 sattunut Länsi-Saksan suurlähetystön kaappausdraama, jossa kuoli kaksi panttivankia ja kaksi Baader-Meinhoff-ryhmän terroristia. Sarjassa poliisi epäilee, että hyökkääjät saivat apua ruotsalaisilta, mutta ei löydä todisteita. 14 vuotta myöhemmin LMJ on tavallisena rikospoliisina mukana tutkimassa tavalliselta vaikuttavan virkamiehen murhaa Tukholmassa. Tapaus leimataan homomurhaksi ja syyllinen jää tavoittamatta. Nykyaikaan sijoittuvassa osiossa LMJ:stä on leivottu Salaisen poliisin johtaja ja hänen tehtäväkseen tulee vetää yhteen johtolankoja menneisyydestä.

Täytyy vielä erikseen kehua, miten taitavasti näyttelijät on saatu ikääntymään ja nuortumaan.

Ruotsalainen laaturikosdraama kelpaa aina, kiitos vaan.
Neljäs mies 3.11. Fem klo 22.02

 

 

Laali

Tänään tv:ssä: Osaa ne ruotsalaisetkin! Neljäs mies -rikossarja koukuttaa heti

Vierailija kirjoitti: Nyt sattui toimittajalle asiavirhe mielipiteensä ilmaisun yhteydessä. Rolf Lassgård ei näytellyt Wallander-sarjassa pääosaa: Kurt Wallanderia vaan sivuosaa: Larssonia! "fani", sinullekin sattui asiavirhe. Lassgård näytteli Gunvald Larssonia Beck-sarjassa , ei Wallanderissa. Lassgård on suosikkinäyttelijäni.
Lue kommentti

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.