Pukee se panamahattukin Villeä.
Pukee se panamahattukin Villeä.

Näyttelijä Ville Haapasalo seikkailee tällä kertaa Karibialla.

Näyttelijä Ville Haapasalo on totuttu näkemään kokomustissaan, pipo päässä, seikkailemassa ympäri Venäjää ja sen naapurimaita. Ne alueet Ville on tuntenut kuin omat taskunsa – ja kaikki ovat tunteneet Villen – Venäjällä vuosia asuneen, suositun elokuvatähden.

Tänään ruudussa nähdään ihan toisennäköinen Ville: lierihatussa ja kesäpaidassa itselleen täysin vieraassa ympäristössä.

– En ole juurikaan lomaillut kahdenkymmenen vuoden urani aikana. Karibia on kiinnostanut minua jo kauan. Päättelin, että jos se kiinnostaa minua, se todennäköisesti kiinnostaa myös paria muuta tyyppiä, Ville kertoo uudesta ohjelmastaan Haapasalo goes lomalle.

Maailma ihmisten kautta

Reissuillaan itänaapurissa Ville on puhunut samaa kieltä haastateltaviensa kanssa. Karibialla Ville yritti selviytyä englannilla, joka takkusi alkuun.

– Pelkäsin, etten saisi ihmisiin kontaktia kielimuurin vuoksi. Mutta kaikki kertoivat mielellään tarinoita maastaan, kulttuuristaan ja ruoastaan. En esimerkiksi tiennyt, ettei Jamaikalla saa esittää Bob Marleyn lauluja kunnianosoituksena legendalle.

”Haluan elää juuri siinä hetkessä, reagoida ja yllättyä.”

Ville tapaa ihmiset yleensä ensimmäistä kertaa vasta kameran edessä. Hän ottaa vapauksia myös käsikirjoituksen kanssa.

– Saatan kysyä aivan toisenlaisia kysymyksiä kuin oli alun perin suunniteltu. Haluan elää juuri siinä hetkessä, reagoida ja yllättyä. Ajattelen itseäni usein ”silmänä”. Mielestäni maailmaan voi tutustua vain toisen ihmisen kautta. 

Välikohtaus Jamaikalla

Karibian historiassa eurooppalaisilla on roiston ja valloittajan rooli, eikä länsimainen lomailija ole vieläkään ihan joka paikkaan tervetullut.

– Ollessamme Jamaikalla meidät saarrettiin yhtenä yönä kadulla. Ihmisiä tuli meitä kohti joka suunnasta, ja tilanne tuntui erittäin uhkaavalta. En suvaitse rasismia missään olomuodossa, mutta kun pidemmälle ajattelee, paikallisten asenne on jossain määrin ymmärrettävä, Ville sanoo. 

Ville osasi odottaa Karibialta upeita maisemia, mutta todellisuus oli odotuksiakin ihmeellisempi.

– Erityisesti mieleeni jäi, kun rämmimme erään vesistön läpi. Touhussa ei tuntunut olevan mitään tolkkua, kunnes saavuimme erään punaisen saaren eteen. Yhtäkkiä hirveä määrä lintuja nousi saarelta – punaisuus johtuikin niistä. Olin melko hiljainen loppupäivän.

”Tilanne tuntui erittäin uhkaavalta.”

Vesi on Villelle tärkein elementti. Hän ei koskaan näe unia, mutta vedessä kokee olevansa kuin mielikuvitusmaailmassa. 

– Tunti sukeltamassa on minulle kuin kolme viikkoa lomaa.

Etuoikeutettu matkaaja

Kuvausten loputtua Ville palasi mustiin vaatteisiin sekä tuttuun pipoon. Hän tunsi taas olevansa oma itsensä. 

”Olen etuoikeutettu, kun olen saanut matkustaa näin paljon.”

Ville on käynyt melkein jokaisessa maailman maassa – vain seitsemäntoista puuttuu listalta.

– Olen etuoikeutettu, kun olen saanut matkustaa näin paljon. Mutta olen myös tyytyväinen täällä kotona Suomessa, töitä tehdessä ja perheeni seurassa.

Haapasalo goes lomalle, Nelonen klo 20.00

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.