Tänään nähdään vaihto-oppilastarina 1960-luvun alun USA:sta ja amerikkalaisuudesta. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Tänään nähdään vaihto-oppilastarina 1960-luvun alun USA:sta ja amerikkalaisuudesta. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Deittailua, huutosakkihommia ja koulutanssiaiset – ne kuuluivat vaihtarivuoteen myös 60-luvun Michiganissa.

IS TV-LEHTI: Ohjaaja Marja Pensala (1944–2015) oli vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa 18-vuotiaana. Nyt esitetään uusintana hänen itse tekemänsä lyhyt, herttainen dokumentti tuosta vuodesta: We love you – Michigan 1962–1963 -päiväkirja. Jo pari kertaa aikaisemmin Ylellä nähty, vuonna 1998 valmistunut ohjelma sopii nyt hyvin kesän lopun nostalgiseksi uusinnaksi.

Pensala oli 1960-luvun alussa Marja Hautala ja kävi koulua michiganilaisessa, alle tuhannen asukkaan pikkukaupungissa Otisvillessa. Hän piti päiväkirjaa, ja sen otteet sekä isäntäperheen vanhat kaitafilmit ovat dokumentin pohjana. Ääniraitana ovat ajan hitit.

Marja kritisoi muoviesineiden koristamaa kotia, jossa ei ollut kirjoja eikä klassista musiikkia.

Marjalla oli vaikeuksia tottua amerikkalaiseen elämänmenoon. Hän kritisoi muoviesineiden koristamaa kotia, jossa ei ollut kirjoja eikä klassista musiikkia. Isä oli töissä tehtaassa, ja äiti oli bussinkuljettaja. Rullaluistelua harrastavia sisaria oli neljä, ja Marja nukkui samassa sängyssä toiseksi vanhimman kanssa.

Vaikka elämä tuntui osin tylsältä, toivat siihen hilpeät mausteensa deittailu, koulutanssiaiset, huutosakkiin kuuluminen ja ruokaherkut. Yksityinen historia peilautuu ohjelmassa yhteiskunnalliseen esimerkiksi sanomalehtiotsikossa Kuuban ohjuskriisistä.

Pensala kävi kuvaamassa ohjelmaansa materiaalia luokkakokouksen aikaan 90-luvulla. Dokumentista välittyy hänen saamansa lämmin vastaanotto.

We love you – Michigan 1962–1963 -päiväkirja, Teema klo 19.30

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00