Herkullinen ruotsalaisdokumentti valottaa maailman huippuravintoloita kiertävien ruokafriikkien kiehtovaa maailmaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Herkullinen ruotsalaisdokumentti valottaa maailman huippuravintoloita kiertävien ruokafriikkien kiehtovaa maailmaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kukapa olisi arvannut, että on olemassa sellainenkin nörttiyden alalaji kuin gourmetnörtit?

Viikon ylivoimaisesti kiehtovin dokumentti on tänä iltana Teemalla nähtävä ruotsalaistuotanto Foodies.

Kukapa nimittäin olisi arvannut, että on olemassa sellainenkin nörttiyden alalaji kuin ruokanörtit – tai oikeastaan gourmetnörtit. Nämä varakkaat harrastelijat matkustelevat huvikseen maailman huippuravintoloihin syödäkseen niissä, kuvatakseen annoksensa Iphoneillaan ja blogatakseen niistä.

Ja tämä kaikki matkustelu ja ravintoloissa syöminen tapahtuu pääasiassa yksin.

Gourmetturismi on siis ihan olemassaoleva ilmiö, joka näkyy suomalaisissakin Michelin-ravintoloissa.

Ehkä kuvaavin dokumentin seuraamista henkilöistä on Andy Hayler, netissä omaa ravintolaopastaan pitävä keski-ikäinen britti, joka on syönyt vuoden aikana kaikissa 109:ssa kolmen Michelin-tähden ravintolassa. Dokumentti alkaa, kun Hayler marisee sivistyneesti, kuinka hänen lasissaan oleva Moët & Chandon ei ole ollenkaan hänen lempisamppanjansa. Hän kun luuli saavansa Bollingeria, joka on enemmän hänen mieleensä.

Tämän tason ruokahifistelyllä ei ole oikeastaan enää mitään tekemistä syömisen kanssa, se on enemmän rikkaan eliitin harrastus, niin kuin vaikkapa taiteen kerääminen tai kalliit veneet.

Hämmentävän usein fine diningin ystävät myös kuvailevat upeaa ruokakokemusta, kuinka se vei heidät lapsuuden muistoihin.

Foodies – kulinaristien jet set, Teema klo 21.00

Lue myös:

Suomalainen huippukokki: Tästä syystä en halua Michelin-tähteä

Taistelu Michelin-tähdistä – näin Suomi hävisi Ruotsille

Michelin-ravintoloitsija Sasu Laukkonen: "Pahinta on, jos asiakkaamme rupeavat hienostelemaan"

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.