Illan tosipohjaisessa draamakomediassa Fordin autotehtaan naistyöntekijät nousevat lakkoon ja tekevät jotain ennenkuulumatonta: vaativat samaa palkkaa kuin miestyöntekijät. Lakolla on suuri merkitys nykyisen tasa-arvon kannalta. Kuva: Hero
Illan tosipohjaisessa draamakomediassa Fordin autotehtaan naistyöntekijät nousevat lakkoon ja tekevät jotain ennenkuulumatonta: vaativat samaa palkkaa kuin miestyöntekijät. Lakolla on suuri merkitys nykyisen tasa-arvon kannalta. Kuva: Hero

Jos rakastit Kalenteritytöt-elokuvan huumoria, ihastut saman ohjaajan tositapahtumiin perustuvaan komediaan Tehtaan tytöt, joka kertoo naisasiataistelusta 1960-luvun Englannissa

Hauska, voimaannuttavan feministinen ja loppujen lopuksi aika vakavakin. Kaikkea sitä on Nigel Colen elokuva Tehtaan tytöt, joka kertoo autotehtaan lakkoilevista naistyöläisistä vuoden 1968 Englannissa.

Cole on ohjannut myös menestysleffan Kalenteritytöt, jossa naiset osoittivat solidaarisuutta toisilleen tekemällä nakukalenterin. Tehtaan tytöt on läheistä sukua sille, mutta ehkä vielä läheisempää viime vuonna ilmestyneelle supersympaattiselle Pridelle, joka kertoi lontoolaisen gay-yhteisön ja walsilaisen lakkoilevan hiilikaivoskylän ystävyydestä.

Tehtaan tyttöjen tapahtuvat sijoittuvat Dagenhamiin, jossa 1960-luvun lopussa oli valtava Fordin autotehdas. Elokuvan naiset ovat töissä tehtaalla ompelemassa istuinpäällyksiä. Kun Ford päättää ilman neuvotteluja laskea heidän palkkaansa, naiset nousevat vastarintaan.

He saavat avuksi myös yhden miehen, oman työnjohtajansa Albertin (Bob Hoskins). Naisjoukkoa johtaa sisukas Rita (Sally Hawkins), jonka mies käy myös töissä tehtaalla. Perhe joutuu todellisiin vaikeuksiin, kun lakon lannistaakseen Ford sulkee koko Dagenhamin tehtaansa.

Todentuntuinen ja viehättävä brittileffa, jonka feministinen perusajatus kääntyy muuten harvinaisen hienosti suomeksi. Mitä tehtaan naiset haluavat? ”Oikeuksia, ei etuoikeuksia.”

Se on niin yksinkertaista – ja on edelleen.

Tehtaan tytöt, Hero ke 3.6. klo 21.00

Lue myös:

Lakataan hokemasta, että Suomi on tasa-arvon mallimaa

Juha on Suomen John – useammin pörssiyhtiön johdossa kuin nainen

Miesasiamiehet teilasivat uuden Mad Max -elokuvan feministiseksi propagandaksi

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen

 

Kätilö-elokuvan tähti Krista Kosonen kertoo Helenan roolin olevan hänen uransa tärkeimpiä. – En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista, Krista sanoo.

IS TV-LEHTI: Elokuva Kätilö (2015) on näyttelijä Krista Kososelle henkilökohtaisesti tärkeimpiä omia elokuvia. Kosonen on tuttu niin kepeistä kuin vakavistakin hahmoista, mutta Kätilön Helenassa on jotakin hyvin erikoislaatuista.

– Kätilö kuuluu uuden Miamin ohella merkityksellisimpiin töihini. Se oli niin iso elokuva. Pohjalla on fantastinen kirja, ja opin aidosti historiasta. Roolin myötä jouduin kohtaamaan paljon järkyttäviä asioita. Samalla opin itsevarmempaa elokuvanäyttelemistä.

– Helenan rooli oli vaikea, mutta vaikka murre vaati kovaa opettelua, siitä oli suurta apua eläytymisessä. Murrementorini, puheen lehtori Malla Kuuranne, toi kotiini hopeatoffeeta ja koiralle luita ja iski eteen murrekartat. Hän sanoi, että tämä murre sopii minulle hyvin, koska olen niin töksähtelevä persoona!

Kätilön on ohjannut Kososen kihlattu Antti J. Jokinen.

– Kuvaukset olivat äärimmäisen haastavia. Puoliso pisti koville! En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista. Luin ajankuvasta ja sodasta, ja vierailimme Auschwitzissa. Kuolema alkoi tulla uniin. Mietin sodan ajan naisia, heidän rakastumisiaan ja tarinoitaan, sitä kuinka heitä mykistettiin ja nöyryytettiin. 

Krista Kosonen on ollut mukana jo liki 20 elokuvassa. 34-vuotiaalle se on huikea suoritus. Roolien määrä vain paisuu, kun mukaan lasketaan esimerkiksi television sketsiviihdesarjat Putous ja Kingi.

Krista muistetaan muun muassa Raisa Reikänaaman, Robinin, Arman Alizadin, Jari Sarasvuon, Tiina Jylhän ja Aku Hirviniemen nahkoihin astumisesta. Krista myöntää nauttivansa odottamattomien henkilöiden rooliin hyppäämisestä.

”Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa.”

– On mahtavaa saada ihmiset nauramaan. En myöskään ota itseäni kauhean vakavasti, ja hyvässä porukassa on kiva hölmöillä.

– Oman Top 3:n töistäni muodostavat kuitenkin Kätilö, naisvoimainen Miami sekä Matti Ijäksen ohjaama Kaikella rakkaudella (2013). Siinä roolihenkilöni Ansa oli niin hyvin kirjoitettu, ristiriitainen nainen, että sitä oli ilo näytellä. 

Suomessa kohistiin vastikään, kun Denis Villeneuven Blade Runner 2049 -elokuvassa vilahtaa tuttu kotimainen kiroilija. Sehän on Krista, aina trailerissa saakka!

– Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa, Krista kehuu.

Seuraavaksi Krista on mukana kansainvälisessä Bullets-jännitysdraamassa, jonka on myös ohjannut Antti J. Jokinen. Sarjassa näyttelevät muun muassa Tommi Korpela ja Game of Thronesista tuttu Sibel Kekilli. Kristan roolihahmo on rikostutkija, joka soluttautuu Helsinkiin vaarallisen rikollisen lähipiiriin.

– Bulletsin tekeminen alkaa nyt joulukuussa. Odotan erityisesti Sibel Kekillin kanssa näyttelemistä!

Kotikatsomo: Kätilö, TV1 su klo 21.05