Niki Thieulon ja Henri Alén kiertävät kolmannella tuotantokaudella Yhdysvaltain lisäksi myös Kanadassa kokkaamassa sikäläisiä mestareita vastaan. Kuva: Jim
Niki Thieulon ja Henri Alén kiertävät kolmannella tuotantokaudella Yhdysvaltain lisäksi myös Kanadassa kokkaamassa sikäläisiä mestareita vastaan. Kuva: Jim

Sympaattiset julkkiskokit haastavat nyt kaikkein pyhimmät: pohjois-amerikkalaiset klassikkoateriat.

Henri Alénia tituleerataan nykyään some-kokiksi, koska hän jakoi Twitterissä vuosi sitten tomaattikastikereseptin, ja Niki Thieulon on hänen sidekickinsä.

No, olipas rumasti esitelty. Oikeasti Henkka ja Niki ovat televisioruudun perusteella hauskoja heppuja, jotka eivät ole ehkä ihan niin täynnä julkkiskokkiuttaan kuin jotkut muut julkkiskokit.

Joka tapauksessa hekin ovat onnistuneet pääsemään matkoille tv-tuotantoyhtiön piikkiin, oikein Amerikkaan asti, mutta on siellä tehty töitäkin. Tänään nimittäin alkaa Henkka & Niki vs. Amerikan kolmas kausi.

Henkka ja Niki eivät ihan yllä parhaiden matkustelija-kokkien ohjelmien tasolle, eikä sarjan visuaalista ilmettä voi oikeastaan kuvata muulla sanalla kuin ankea, mutta ohjelmalla on hetkensä.

Klassikon aseman ansaitsee jakso, jossa miehet valmistavat punajuuri-jauhelihapihvin oravanlihasta, ja nimeävät reseptin – Suomen vuoden 1995 lätkän MM:n kunniaksi – Kurre Lindströmiksi (lue tästä).

Henkka & Niki vs. Amerikka, Jim klo 20.00

Lue myös:

Henri Alén ennustaa: tämä on seuraava ruokatrendi Suomessa

Huippukokkien grillausvinkit pääsiäiseksi

Täällä somekokki Henri Alén syö – TOP 5 ravintolat

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: