Puhuuko vakoilija? Minna Haapkylä eläytyy vahvasti desantti Kerttu Nuortevan rooliin. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Puhuuko vakoilija? Minna Haapkylä eläytyy vahvasti desantti Kerttu Nuortevan rooliin. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kuulustelu on intensiivinen elokuva, josta Minna Haapkylä pokkasi ansaitusti arvostetun Jussi-palkinnon.

Maaliskuussa 1943 nuori nainen, desantti, pudotettiin laskuvarjolla Suomeen. Seuraavan puolen vuoden ajan hän toimi kosmetologiharjoittelijana helsinkiläisessä kauneussalongissa, mutta oikeasti hänen vakoili Neuvostoliiton piikkiin. Syyskuussa hän meni noutamaan kotitalonsa läheiseen pesulaan piilottamaansa radiolähetintä ja jäi kiinni.

Hän oli Kerttu Nuorteva, Yhdysvalloissa syntynyt suomalaisten vanhempien lapsi, Suomen sotahistorian kuuluisin vakooja.

Nuortevan vangitsemisesta ja kuulusteluista kertoo Kotikatsomossa uusintana nähtävä elokuva Kuulustelu. Kun se oli elokuvateatteriensi-illassa vuonna 2009, se oli ohjaajansa Jörn Donnerin ensimmäinen pitkä elokuva 25 vuoteen.

Kerttu Nuortevaa esittävä Minna Haapkylä palkittiin ansaitusti roolistaan Jussilla. Hyytävän hyviä ovat myös hänen kolme kuulustelijaansa, joita esittävät Lauri Nurkse, Hannu-Pekka Björkman ja Marcus Groth.

Kuulustelu on upean intensiivinen ja intiimi elokuva, jossa näennäisesti ei tapahdu paljon, mutta jonka pinnan alla kuohuu isosti. Se tapahtuu kokonaan sisätiloissa ja katsomiskokemus on kuin pääsisi seuraamaan loistavaa näytelmää lavalle näyttelijöiden keskelle. Pirjo Honkasalon kaunis kuvaus sinetöi kokemuksen.

Nautitaan kahdessa osassa.

Kuulustelu, TV1 klo 21.05

Lue myös:

Jörn Donner ja Rafael-poika tekivät yhdessä elokuvan: ”Isän suuresta varjosta on vaikea päästä pois”

Näyttelijä Minna Haapkylä: "Rakastuessa sukupuolella ei ole merkitystä"

Minna Haapkylä opiskelee uuden ammatin

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen