Onko olemassa geeniä, joka tekee huippumuusikoista huippuja? Sitä pohtii tuore dokumentti.

IS-TV-LEHTI: Olisiko vain pitänyt treenata pianoa lapsena sinnikkäämmin – vai olisiko vaiva ollut turha, jos lahjoja ei vain ollut riittävästi?

Miksi jotkut virtuoosit nousevat esiin muiden, sinänsä teknisesti taitavien soittajakollegoiden joukosta? Kanadalainen dokumentti Musikaalisuuden salat (Dans la tête d'un virtuose, 2014) tutkailee, voisiko selitys olla poikkeuksellisen lahjakkaiden muusikoiden taiturigeeni.

Kunnianhimoinen dokumentti sukeltaa alkuperäisen nimen mukaisesti virtuoosin pään sisään ja yrittää selittää poikkeuslahjakkuutta.

Dokumentti osoittaa todeksi ainakin sen, että kaikkea voidaan tutkia – mutta voidaanko kaikki selvittää? Kuinka paljon musiikillista huippulahjakkuutta selittävät biologiset taipumukset, suotuisa ympäristö tai ahkera harjoittelu?

Aivotutkijat perehtyvät muusikoiden aivoihin monesta näkökulmasta. Kanadalaispianisti Jean-Philippe Sylvestre on palkittu, muusikkoperheessä varttunut huippulahjakkuus, jolla on absoluuttinen sävelkorva. Sitä testataan neurologisessa instituutissa tietokoneohjelmalla, josta nähdään musiikin vaikutus aivojen eri osiin.

Albanialaissyntyinen viulisti Tedi Papavrami puolestaan suostuu kokeisiin, joissa tutkitaan tunteiden, aivojen ja lihasten välisiä yhteyksiä.

Hauskaa grafiikkaa ja todellista aivojumppaa on luvassa, kun minisellon ja magneettikuvauksen avulla tutkitaan, miten soittaminen aktivoi useita aivoalueita samanaikaisesti.

Lopuksi tavataan 8-vuotias ihmelapsi, lontoolainen Alma Deutscher, joka soittaa taiturimaisesti niin pianoa kuin viulua ja joka on jo ehtinyt säveltää esikoisoopperansa.

Tiededokumentti: Musikaalisuuden salat, Teema to klo 21.00

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00