Andrea Riseborough ja James D'Arcy rantaleikeissä Madonnan ohjaamassa W.E:ssä.
Andrea Riseborough ja James D'Arcy rantaleikeissä Madonnan ohjaamassa W.E:ssä.

Windsorin herttuaparin rakkaustarinaan olisi toivonut hieman enemmän imua ja meininkiä.

Madonnan ura ohjaajana ei ole ottanut kunnolla tuulta alleen ja tuskin ikinä ottaakaan tämän hänen toisen pitkän elokuvansa, vuonna 2011 valmistuneen W.E.:n jälkeen. Leffa floppasi niin kassoilla kuin kritiikeissäkin. Ei se täysin epäonnistunut ja mielenkiinnoton silti ole, mutta Madonnan tekemää ei voi koskaan katsoa etsimättä siitä vertailukohtia Madonnaan itseensä. Siksi W.E.:tä tulee katsottua miettien, miksi Madonna halusi tehdä juuri tällaisen elokuvan.

Leffa seuraa rinnakkain kahta rakkaustarinaa, joita yhdistävät kirjaimet W ja E. Toinen sijoittuu 1930-luvulle ja kertoo Wallis Simpsonista ja Englannin kuningas Edward VIII:sta, toinen 1990-luvulle ja kertoo kotiväkivallasta kärsivästä tohtorin vaimosta Wallysta ja hänet pelastavasta venäläisestä henkivartijasta Evgenistä.

Parhaiten leffassa toimii 1930-luvun juoni. Windsorin herttuaparin rakkaustarina on yksi maailman tunnetuimmista ja on itse asiassa ihme, että siitä ei ole koskaan tehty omaa, isoa valkokangaselokuvaa. Johtunee Edwardin väitetyistä natsisympatioista, ettei kukaan brittiläinen tai amerikkalainen elokuvantekijä ole halunnut koskea hänen elämäkertaansa. Viimeksi Edwardin ja Wallisin tarina oli tärkeänä elementtinä leffassa Kuninkaan puhe, joka kertoi Edward VIII:n veljen Yrjö VI:n hankalasta alkutaipaleesta Englannin valtaistuimella. Historiatarina toimii Madonnan leffassakin, koska se oli oikeasti kiinnostava, mutta nykyaika on toivottoman hidastempoista ja tylsää. Wally on kaimansa Wallis Simpsonin suuri ihailija ja elokuvan kaksi tarinaa lähtevät yhdistymään se kautta, että Wally osallistuu huutokauppaan, jossa myydään Wallisin tavaroita. 

Elokuvan, varsinkin nykyajan tarinan, ongelma on, että Madonna on valinnut kerrontatavaksi hitaan tyylittelyn sen sijaan, että hän yrittäisi saada juoneen imua. Hän ei ole niin omaperäinen visualisti, että kauniit kuvat korvaisivat mitään.
Miten ihmeessä energinen laulaja ja esiintyjä voi elokuvantekijänä olla hengetön unissakävelijä? Ja koska Madonna tuskin tekee mitään vahingossa, miksi hän valitsee olla sellainen?
W.E. TV2 klo 22.00

 

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.