Kuka juhlii voittajana? Kenelle vaalit tarjoavat karvasta kalkkia? Tytti Sulander, Matti Rönkä, Seija Rautio ja Olli Lindqvist luotsaavat TV1:n tulosiltaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kuka juhlii voittajana? Kenelle vaalit tarjoavat karvasta kalkkia? Tytti Sulander, Matti Rönkä, Seija Rautio ja Olli Lindqvist luotsaavat TV1:n tulosiltaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Tulosillan seurantaan sopii tietenkin mehevä pizza, jota ryyditetään poliittisesti kreikkalaisella halloumilla.

Ennakkoäänestäminen on tylsää. Kyllä uurnilla kuuluu käydä oikeana vaalipäivänä ja sen jälkeen pitää juoda vaalikahvit.

Vaikka se on kyllä ennakkoäänestyksen kunniaksi sanottava, että vaalipaikkojen sulkeuduttua kello 20 julkaistavat ennakkoäänet ovat nykyisin ehdottomasti valvojaisten kohokohta. Siitä alkaa mahdoton haastattelurumba ja spekulointi, josta nykyisin puuttuvat vain Tarmo Ropposen legendaariset käärityt paidanhihat ja heiluva keltainen lyijykynä.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kerääntyä illaksi valvojaisiin jännittämään, miten käy. Oman ehdokkaan läpimenoa voi juhlistaa vaikka kuoharilla ja väärän puolueen äänivyöryä voi loiventaa kossusnapsilla.

Valvojaisiin sopii jokin suomalaiskansallinen ruoka, tai sellaiseksi muuttunut, kuten pizza. Jotta kosketus ajankohtaisiin poliittisiin aiheisiin säilyy, heitetään sekaan hieman kreikkalaista halloumia. Resepti löytyi Sami Kurosen PopChef-sivuilta ja se sopii vaikka vaaliklassikoksi.

No niin, nyt alkoi kuulkaas jännittää!

Eduskuntavaalit 2015 – tulosilta, TV1 klo 19.30

Vaalit 2015: Tulosilta, MTV3 klo 19.30

Sami Kurosen vaalipizza

Taikina:

2 dl kädenlämpöistä vettä

1 tl tuorehiivaa

1 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

vehnäjauhoja

Kastike:

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 tomaatti kuutioituna

kourallinen basilikaa silputtuna

500 g tomaattimurskaa

2-3 tl tomaattipyreetä

300 g kanasuikaleita

loraus balsamicoa

suolaa ja musta- tai sitruunapippuria

1 pala halloumijuustoa

oliiviöljyä paistamiseen

rucolaa

oliiviöljyä

suolaa ja pippuria

Taikina kannattaa tehdä ensin valmiiksi ja jättää liinan alle kohoamaan pariksi tunniksi. Sekoita vesi, hiiva, suola ja öljy kulhossa. Lisää vehnäjauhoja pari desiä kerrallaan samalla vaivaten. Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoilta.

Kuullota sipulit öljyssä tai voissa pannulla ja lisää tomaattipyree ja kanasuikaleet. Ota kanoihin ruskea paistopinta ja lisää sekaan kuutioitu tomaatti, tomaattimurska, basilika ja pieni loraus balsamicoa. Anna muhia matalalla lämmöllä muutama minuutti.

Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla ohueksi. Paista halloumiviipaleet ölyssä kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi. Levitä kauhalla kastiketta tasaisesti kaulitun pohjan päälle ja lisää lopuksi paistetut halloumit. Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pohja on rapsakka.

Sekoita rucolat kulhossa johon olet lorauttanut hieman oliiviöljyä. Pyöräytä sekaan vähän suolaa ja pippuria. Lisää rucolaa pizzan päälle ennen tarjoilua.