Eläinlääketieteen opiskelija Jacob (Robert Pattinson) saa töitä matkustavasta sirkuksesta. Siellä hän tapaa sirkusprinsessa Marlenan (Reese Witherspoon) ja heidän välillään roihahtavat voimakkaat tunteet. Kuva: Ava
Eläinlääketieteen opiskelija Jacob (Robert Pattinson) saa töitä matkustavasta sirkuksesta. Siellä hän tapaa sirkusprinsessa Marlenan (Reese Witherspoon) ja heidän välillään roihahtavat voimakkaat tunteet. Kuva: Ava

Twilight-komistus Robert Pattinson ja Oscar-voittaja Reese Witherspoon päästävät kemiat irti illan umpiromanttisessa elokuvassa.

Sara Gruenin bestselleriin perustuva elokuva Vettä elefanteille on niitä harvinaisia tapauksia, joissa leffa saattaa itse asiassa olla lähes yhtä hyvä kuin alkuperäinen kirja. Tämäntyyppiset onnistumiset perustuvat yleensä siihen, että kirja on alun perin ollut viihdyttävä mutta ei mikään varsinainen taidepläjäys. Niin tässäkin tapauksessa.

Tarinan päähenkilö on nuori Jacob, joka eläinlääkäriopinnot keskeytyvät karusti perhetragediaan. Kodittomaksi jäänyt nuorukainen lähtee työnhakuun ja törmää junassa matkaa tekevään sirkukseen. Siitähän se työpaikka sitten aukeaakin. Kaupan päälle tulee ihastus, kaunis trapetsitaiteilija Marlena, joka valitettavasti on myös sirkuksen julman johtajan Augustin vaimo.

Umpiromanttisen leffan pääosissa nähdään Twilightin Edwardina muistettava Robert Pattinson ja Oscar-voittaja Reese Witherspoon. Eritasoisilta ja -ikäisiltä vaikuttavan kaksikon kemia toimii yllättävän hyvin.

Augustia esittää Quentin Tarantinon luottomiehenä tuttu Christoph Waltz. Kolmiondraaman neljäntenä, monin tavoin suurena tekijänä, toimii sirkuselefantti Rosie.

Vettä elefanteille, AVA klo 21.00

Lue myös:

Twilight-tähti Robert Pattinsonin uusi rakas melkein nähtiin Suomessa

Reese Witherspoon: "Tapailin outoa stringimiestä

Mira Luodin Urho-lapsella on synnynnäinen sydänvika, jonka vuoksi pojan sydän pysähtyi vauvana kolmesti.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Mira Luodin päivää. Mira kertoo jaksossa uusperheestään, johon kuuluu viisi lasta. Nelonen on julkaissut klipin jaksosta jo ennakkoon.

Miran aviomiehen Mika Haapasalon tyttäret Jenni ja Susanna ovat jo teini-ikäisiä, ja lisäksi Miralla on kaksi lasta, Eirik ja Trine, edellisestä suhteestaan.

Urho on minun ja Mikan yhteinen 3-vuotias lapsi, jolla on synnynnäinen sydänvika, Mira kertoo perheensä kuopuksesta.

Mira on kertonut aikaisemmin, että Urho oli vain muutama kuukauden ikäinen, kun rakennevika sydämessä todettiin. Sairaalassa pojan sydän pysähtyi kolmesti, Mira kertoo myös Vain elämää -ohjelmassa.

– Pisin niistä on ollut sellainen, etten enää muutamaan tuntiin tiennyt, onko minulla lasta vai ei, Mira kertoo jakson insertissä.

”Kävin jo ne tunteet läpi, että olen menettänyt lapseni.”

Pöydän ääressä Mira kertoo muille artisteille, että kokemus muutti hänen ajattelutapaansa.

– Urholla oli sydän pysähtyneenä ja mä kävin jo ne tunteet läpi, että olen menettänyt lapseni.

– Hurjia aikoja, mutta onneksi se päättyi hyvin, Aki Tykki toteaa.

Vain elämää Nelosella torstaisin ja perjantaisin klo 20.00. Me Naiset kuuluu Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin.

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05