Pihlajakadulla draamaa riittää. Kuvassa Monicaa esittävä Irina Vartia, Sebastianin roolissa nähtävä Jarkko Nyman ja Akina tuttu Sami Uotila. Kuva: MTV3
Pihlajakadulla draamaa riittää. Kuvassa Monicaa esittävä Irina Vartia, Sebastianin roolissa nähtävä Jarkko Nyman ja Akina tuttu Sami Uotila. Kuva: MTV3

Tänään kesätauolle jäävän Salatut elämät -sarjan kausi on ollut monipuolinen, vähän liikaakin.

Kiitos ja kumarrus, Salatut elämät poistuu kesätauolle dramaattisesti nimetyllä jaksolla Kuolema majatalossa.

Mutta kuka Salkkareissa tällä kertaa pääsee hengestään? Netin keskustelupalstojen perusteella vahvin veikkaus on vasta hiljattain sarjaan liittynyt Heikki Pohjonen, Kristiinan ex-mies ja Sannin isä, joka on osoittautunut yhdeksi sarjan kaikkien aikojen pahimmista niljakkeista.

Jos kuolema saapuu kostamaan Heikin pahat teot, iso kysymys on, kuka on murhaaja. Heikki on käyttänyt aikansa sarjassa tehokkaasti ja melkein jokaiselta löytyisi motivaatiota päästää hänet päiviltä. Ehdokkaita ovat esimerkiksi Ismo, Aki, Jiri, Monica, Eva...

Salkkarit on monesti loppunut dramaattiseen kauden päätösjaksoon, jossa on tullut ruumiita, mutta vasta seuraavan kauden alussa on selvinnyt, kuka loppujen lopuksi on kuollut. Veikkaamme, että tällä kaudella uhri on kyllä selvillä saman tien, mutta syksyllä aletaan selvittää, kuka on murhaaja.

Salkkareiden kausi on ollut monipuolinen, vähän liikaakin. Väkeä on lapannut sisään ja ulos kuin saluunan ovista. Vanhoista hahmoista pysyvän paluun näyttävät nyt tehneen Ulla, Kari, Aki ja Peppi. Sen sijaan Maaritin ja Aleksin pistäytymiset Pihlajakadulla jäivät kyllä täysin turhanpäiväisiksi, samoin kuin Aaron visiitti. Vanhojen näyttelijöiden pikakierrätys tuntuu enemmän otsikoiden tavoittelulta kuin kunnon juonenkuljetukselta.

Samalla, kun Salkkarit jää kesätauolle, alkavat tuttuun tapaan vanhojen jaksojen iltapäiväuusinnat. Niissä ollaan noin 900 jaksoa nykyisiä perässä, eli Ismo on juuri jäänyt moottorikelkan alle.

Salatut elämät, MTV3 to 11.6. klo 19.30

Lue myös:

MTV: Julkisuudesta kadonnut Salkkarit-tähti hakee avioeroa jo kolmatta kertaa

Salkkarit-Talea näyttelevä Emil Hallberg: "On superluksusta asua vielä äidin kanssa"

Salkkareiden ex-tähti ei halua takaisin: "Olisi maailman paras työpaikka, jos se ei tulisi mistään ulos"

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: