Ei mennyt kaikki ihan putkeen, kun Robert Falcon Scott ja Roald Amundsen kisasivat etelänavan valloituksesta joulukuussa 1911.
Ei mennyt kaikki ihan putkeen, kun Robert Falcon Scott ja Roald Amundsen kisasivat etelänavan valloituksesta joulukuussa 1911.

Tänään ja huomenna tv:ssä nähdään kaksi laatudokkaria etelänavan valloituksesta. Riittää tavantarjalla päiviteltävää.

Ihmiskunnan saavutukset ovat lähes poikkeuksetta syntyneet kilpailun ja etenkin kansakuntien välisen kilpailun tuloksena, ei rauhanomaisen veljellisesti yhteistyössä.

Niin valloitettiin myös etelänapa vuonna 1911. Matkaan lähti kaksi retkikuntaa, norjalaisen Roald Amundsenin ja britti Robert F. Scottin. Britit lähtivät matkaan voitonriemuisina, olihan heillä menestyksekästä kokemusta tutkimusmatkoista muualle maailmaan. Norjalainen Amundsen taas oli arktisten olojen asiantuntija.

Kilvoittelumatkasta tuli karmaiseva. Se on hyvin dokumentoitu, joten me jälkipolvet saamme hämmästellä, mitä kaikkea hömelöä ihminen tekeekään päästäkseen ripustamaan maansa lipun ensimmäisenä valloitetulle alueelle.

Huomenna etelänapaseikkailut jatkuvat. Jäätävässä vaellus -dokumentissa navalle koettaa hiihtää kaksi lähes hiihtotaidotonta aussia, jotka saavat haastajan jälleen kerran Norjasta.

Historia: Kaksinkamppailu etelänavasta, TV1 klo 19.00, Jäätävä vaellus, 29.12 TV2 18.56

 

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.