Marzian elämä saa uuden suunnan kihlauksen jälkeen. Kuva: Yle kuvapalvelu
Marzian elämä saa uuden suunnan kihlauksen jälkeen. Kuva: Yle kuvapalvelu

Avioliitto pakottaa Marzian luopumaan unelmistaan.

IS TV-LEHTI: Rohkean nuoren afganistanilaisnaisen tarinana alkava dokumentti Marzia, ystäväni muuttaa hätkähdyttävästi muotoa puolivälin tienoilla. Naisen on taivuttava, alistuttava ja luovuttava unelmistaan – vain koska on rakastunut ja menossa naimisiin.

Dokumentti alkaa vuodesta 2011, jolloin ohjaaja Kirsi Mattila tutustuu Afganistanissa kabulilaisen tv-aseman uutistenlukijana työskentelevään Marziaan. Parikymppinen nuori nainen haaveilee urasta itsenäisenä naisena, vaikka hän elääkin yhteiskunnassa, jossa miehet määräävät naisen aseman.

Mies vannoo, ettei aio estää tulevaa vaimoaan opiskelemasta tai tekemästä töitä.

Kihlaus samalla tv-asemalla työskentelevän nuoren miehen kanssa näyttää mahdollistavan Marzian suunnitelmat, sillä tämä vannoo, ettei aio estää tulevaa vaimoaan opiskelemasta tai tekemästä töitä. Vähitellen mies alkaa painostaa tyttöystäväänsä käyttäytymään kuin muutkin afgaaninaiset. Taustalla väijyy entisen Taliban-hallinnon vanhoillinen varjo. 

Itsensä Mattila on sijoittanut dokumentin kertojaksi, joka neljän vuoden aikana vierailee usein Marzian luona ja lukee ääneen heidän paikoin pysäyttävää kirjeenvaihtoaan. Ratkaisu etäännyttää hieman Afganistanin todellisuudesta, mutta tuo mukaan vertailukohdan suomalaiseen naiseen, jolle dokumentin tekeminen, tasavertainen parisuhde ja vapaus ovat itsestäänselvyyksiä.

Marzia, ystäväni muistuttaa koskettavasti, että Afganistanissa ne eivät ole.

TV1 klo 21.30