Marzian elämä saa uuden suunnan kihlauksen jälkeen. Kuva: Yle kuvapalvelu
Marzian elämä saa uuden suunnan kihlauksen jälkeen. Kuva: Yle kuvapalvelu

Avioliitto pakottaa Marzian luopumaan unelmistaan.

IS TV-LEHTI: Rohkean nuoren afganistanilaisnaisen tarinana alkava dokumentti Marzia, ystäväni muuttaa hätkähdyttävästi muotoa puolivälin tienoilla. Naisen on taivuttava, alistuttava ja luovuttava unelmistaan – vain koska on rakastunut ja menossa naimisiin.

Dokumentti alkaa vuodesta 2011, jolloin ohjaaja Kirsi Mattila tutustuu Afganistanissa kabulilaisen tv-aseman uutistenlukijana työskentelevään Marziaan. Parikymppinen nuori nainen haaveilee urasta itsenäisenä naisena, vaikka hän elääkin yhteiskunnassa, jossa miehet määräävät naisen aseman.

Mies vannoo, ettei aio estää tulevaa vaimoaan opiskelemasta tai tekemästä töitä.

Kihlaus samalla tv-asemalla työskentelevän nuoren miehen kanssa näyttää mahdollistavan Marzian suunnitelmat, sillä tämä vannoo, ettei aio estää tulevaa vaimoaan opiskelemasta tai tekemästä töitä. Vähitellen mies alkaa painostaa tyttöystäväänsä käyttäytymään kuin muutkin afgaaninaiset. Taustalla väijyy entisen Taliban-hallinnon vanhoillinen varjo. 

Itsensä Mattila on sijoittanut dokumentin kertojaksi, joka neljän vuoden aikana vierailee usein Marzian luona ja lukee ääneen heidän paikoin pysäyttävää kirjeenvaihtoaan. Ratkaisu etäännyttää hieman Afganistanin todellisuudesta, mutta tuo mukaan vertailukohdan suomalaiseen naiseen, jolle dokumentin tekeminen, tasavertainen parisuhde ja vapaus ovat itsestäänselvyyksiä.

Marzia, ystäväni muistuttaa koskettavasti, että Afganistanissa ne eivät ole.

TV1 klo 21.30

Yleensä hammaslääkäreitä pelätään turhaan, mutta on myös tilanteita, joissa heitä kannattaakin kavahtaa. Rikossarjassa tutustutaan tosielämän hammaslääkäreihin, joiden taustalta paljastuu murhia ja korruptiota.

IS TV-LEHTI: Hömpähtävistä murhaajatositarinoistaan tunnetun kanavan ohjelmistoa täydentää nyt hammaslääkäreistä kertova sarja.

Dramaattista musiikkia, synkästi valaistuja lähikuvia hammaslääkäristä ja inhaa poraamisen ääntä. Kertoja eläytyy selostaessaan pikkukaupungin hammaslääkärin Johnin ikävästi päättyvän rakkaustarinan. Läheisten haastattelut rytmittävät kuvia verisistä suista. Mukana on genrelle tyypilliseen tapaan myös näyteltyjä kohtauksia.

Missä vaiheessa hammaslääkäri sekoaa ja kenet hän murhaa? Avioeroa hakevan vaimonsa, tämän mustasukkaisen miehen, uuden mielitiettynsä vai tämän aviomiehen? Ei ketään, sillä suureksi lässähdykseksi uhri onkin hammaslääkäri itse!

”Mikäli tykkää näistä amerikkalaisista murhamysteereistä, osuu sarja jokseenkin maaliinsa.”

Avausjakson ratkaisu on kummallinen, sillä muissa jaksoissa hammaslääkärit ovat todellakin murhaajia, eivät uhreja. Ehkäpä tarinat loppuivat kesken, sillä jaksoja on vain kolme. Missään niistä murhat eivät tapahdu varsinaisesti hammaslääkärissä, vaan tekijät nyt vain sattuvat olemaan hammaslääkäreitä. Mikä pettymys!

Mikäli tykkää näistä amerikkalaisista murhamysteereistä, osuu sarja jokseenkin maaliinsa. Lähikuvat paikkaamisesta tuskin aiheuttavat kenellekään erityistä nautintoa, joten kuvasto istuu genreen sopivan kammottavalla tavalla. Harmi vain, ettei sillä ole lopulta varsinaisen murhan kanssa mitään tekemistä.

Eihän näistä merentakaisista mässäilyohjelmista kukaan tule hullua hurskaammaksi, mutta on sitä tappajahammaslääkäreitä lällymmistäkin aiheista dokumentteja tehty.

Hengenvaaralliset hammaslääkärit, Frii, klo 22.55

Leslie Caron on todellinen Hollywoodin kulta-ajan elävä legenda, jonka elämä päihittää monet seikkailutarinat.

IS TV-LEHTI: Kanadalainen Larry Weinstein on ohjannut henkilökuvan Leslie Caronista, 1950-luvun Hollywood-musikaalien kultakauden ranskalaiskaunistuksesta. 85-vuotiaana pirteässä kunnossa oleva nainen osaa antaa kipakoitakin lausuntoja Hollywoodista.

Caron on aina ollut hyvin määrätietoinen uranainen, joka saattoi uhrata yhden kolmesta avioliitostaankin päästäkseen jatkamaan näyttelijäntöitään. Iäkkäämpänä hän joutui kärsimään samanlaisista mielenterveyshäiriöistä kuin itsemurhan tehnyt äitinsä.

Caron sai onnenpotkun hyvin nuorena, kun balettitanssijaksi koulutettu tyttö kiinnitti itsensä Gene Kellyn huomion. Siitä aukeni naispääosa Vincente Minnellin loisteliaaseen musikaaliin Amerikkalainen Pariisissa (1951).

Vähän tasapaksusti toteutetun haastatteluohjelman alussa Caron nostaa omista töistään esiin myös Lilin (1953), ennen dokumenttia nähtävän Gigin (1958) sekä Fannyn (1961). Kiinnostavasta myöhäisurasta nostetaan esiin Francois Truffaut'n ja Louis Mallen elokuvien roolityöt.

Caron muistuttaa myös päässeensä sellaisten suuruuksien kuin Gary Grantin, Henry Fondan ja Orson Wellesin vastanäyttelijäksi. Mutta mitäpä tuokaan on sen rinnalla, että hän on pärjännyt molempien alansa virtuoosien, Fred Astairen ja Gene Kellyn, tanssiparina.

Leslie Caron, tähti vastoin tahtoaan, Teema & Fem, klo 23.10