Illan psykologinen draamajännäri kertoo lähiöperheestä, jonka elämä kääntyy ylösalaisin, kun teinityttären rakas chatti-ystävä paljastuu aikuiseksi pedofiiliksi. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Illan psykologinen draamajännäri kertoo lähiöperheestä, jonka elämä kääntyy ylösalaisin, kun teinityttären rakas chatti-ystävä paljastuu aikuiseksi pedofiiliksi. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Vaara vaanii verkossa. Kylmäävän Trust-elokuvan pitäisi olla pakollinen kaikille vanhemmille, joilla on teini-ikäisiä lapsia. Silläkin uhalla, että leffa vie yöunet.

Oikeasti, kyllä roolit muokkaavat mielikuvaa niitä esittävistä ihmisistä. Varsinkin roolit tv-sarjoissa, jotka jatkuvat yli kymmenen vuotta.

Sanotaan nyt esimerkiksi vaikka Ross, Frendien hömelö historianproffa, joka oli suurimman osan aikaa pihalla kuin lintulauta. Häntä esittänyt David Schwimmer ohjasi jo Frendejä ja on sen jälkeen ohjannut myös pari pitkää leffaa, joista nyt nähtävä Trust on yllättävän hyvä ja tärkeä leffa. Itse asiassa erittäin hyvä.

Sen pitäisi olla lähes pakollinen kaikille vanhemmille, joilla on teini-ikäisiä tai sitä lähestyviä lapsia. Ja myös niille nuorille.

Tarina kertoo 14-vuotiaasta Anniesta, joka rakastuu netissä samanikäiseen Charlieen. Tai luulee rakastuvansa. Mutta sitten Charlie onkin 20-vuotias, pian jo 25-vuotias ja kun Annie ensimmäisen kerran – todella hyytävässä kohtauksessa – tapaa Charlien, tämä onkin aikuinen, nelikymppinen mies; Annie on joutunut netissä vaanivan pedofiilin uhriksi.

Annien vanhempia esittävät loistavat Clive Owen ja Catherine Keener, jotka luulevat olevansa ajan tasalla olevia, moderneja vanhempia, mutta ovatkin täysin kujalla siitä, millaisessa maailmassa 14-vuotias elää.

Trust, TV2 klo 22.50

Lue myös:

Ei seksiä teininä – tässäkö onnellisen parisuhteen salaisuus?

Frendien tähdet tienaavat yhä tv-sarjasta miljoonia

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.