Dokkarissa mukana myös ohjaaja Rob Epstein, näyttelijä Helen Mirren ja ohjaaja Jeffrey Friedman.
Dokkarissa mukana myös ohjaaja Rob Epstein, näyttelijä Helen Mirren ja ohjaaja Jeffrey Friedman.

Luvassa on niin tunteellisia hetkiä kuin röhönaurujakin.

Viime vuonna valmistunut dokumentti Ja Oscarin saa... kertaa pronssisten patsaiden 85-vuotisen historian upealla tavalla. Tämä on ”pakko katsoa” -kamaa jokaiselle leffafanille. Ja miksei myös muotifriikille, sillä dokkari sisältää runsaasti otoksia punaiselta matolta.

Dokkarin hauskimpia hetkiä ovat pätkät juontajien sutkautuksista. Bob Hope, joka juonsi gaalan kaikkiaan 14 kertaa, totesi kerran avauspuheessaan: ”Oscar-gaala muistuttaa synnytysosastoa. Täälläkin kaikki odottavat.” Johnny Carson puolestaan murjaisi jo paljon ennen nykyisen plastiikkakirurgiabuumin alkua: ”Täällähän on paljon uusia kasvoja. Erityisesti vanhoilla tutuilla.”

Dokumentti ei jätä käsittelemättä myöskään Hollywoodin vaikeita vuosia, eli 1950-luvun kiihkeää hyökkäystä kommunistiepäiltyjä kohtaan. Monet elokuvamaailman kovat tekijät suljettiin ammatin ja yhteisön ulkopuolelle, kun senaattori Joe McCarthy laati mustia listojaan. Dokumentissa nähdään pätkä, jossa yksi tuon ajan syrjityistä, käsikirjoittaja Lillian Hellman, palaa gaalaan vuonna 1977 ojentamaan pystin vuoden parhaalle dokumentille. Hänen mielestään Hollywoodin silmäätekevät puolustivat kollegoitaan vääriltä syytöksiltä ”yhtä tarmokkaasti kuin kulhollinen perunamuussia.”

Dokumentin tähtihaastattelujen virta on loputon. Omista muistoistaan ja esikuvistaan kertovat muun muassa Ceorge Clooney, Tom Hanks, Annette Beningn, Helen Mirren, Steven Spielberg, Benicio De Toro ja Jennifer Hudson.

Ja Oscarin saa..., Yle Teema klo 21.00

Lue lisää:

Jennifer Aniston joutui taas pettymään – nämä ovat vuoden 2015 Oscar-ehdokkaat

Oscar-ehdokas Felicity Jones: ”Elän edelleen tavallista arkea”

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: