Runoilija Heli Laaksonen saa ensimmäiseksi vieraakseen kesäparatiisiinsa muusikko Lauri Tähkän. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Runoilija Heli Laaksonen saa ensimmäiseksi vieraakseen kesäparatiisiinsa muusikko Lauri Tähkän. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Murrerunoilija Heli Laaksosen uusi ohjelma on tekijänsä mukaan ”yhtaikka hyväntuuline ja ajatteluttava, vitsikäs ja vähä sialukas”.

Lounais-Suomen murteella hauskoja runoja kirjoittava Heli Laaksonen omistaa näköjään sellaisen kesäparatiisin, josta paatuneinkin kaupunkieläjä haaveilee. On hirsitupaa, on kukkivaa pihamaata, on kotieläimiä.

Tähän idylliin sijoittuu Helin uusi keskusteluohjelma, jonka jokaisessa jaksossa hän saa vieraakseen ”diskuteeraamaan” tutun suomalaisen. Keskusteluja käydään tiettyyn teemaan liittyen välillä kevyesti, välillä syvemmällekin sukeltaen.

Erityisen hienoa on, että Helin vieraslistassa on myös monta yllättävää nimeä, joita ei ihan jokaisessa talk show’ssa ole näkynyt. Myös keskustelujen aiheet on selvästi valittu emännän omien toiveiden mukaan, ja moni niistä herättää oikeasti kutkuttavaa odotusta.

Ensimmäisessä jaksossa Helille kylään saapuu Lauri Tähkä, ja teemana on herkullisesti häpeä.

Tässä ohjelmassa ei – Helin sanoin – vilauteta paljast napa, eikä laiteta ruakka. Hiano.

Helin vieraat

Muusikko Lauri Tähkä – häpeä

Kuvataitelija Katja Tukiainen – oman tien kulkeminen

Historioitsija Teemu Keskisarja – oliko ennen kaikki paremmin kuin nyt

Näyttelijä Ilmari Saarelainen – miksi vanhenemisesta on tehty niin suuri numero

Kirjailija Anni Kytömäki – teemana luonto ja erityisesti linnut

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja – äärettömyyden pelko

Muusikko Maija Vilkkumaa – mistä musiikissa on kyse

Arkkitehti Panu Kaila – miksi tehdään niin rumia rakennuksia

Emeritus valtiosihteeri Raimo Sailas – miltä tulevaisuus näyttää

Kirjailija Tuula-Liina Varis – kielen merkitys identiteetin luojana

Helil kyläs, TV1 pe 5.6. klo 20.00

Lue myös:

Runoilija Heli Laaksonen: ”En erota, mitä eroa minulla ja omenapuulla on”

Heli Laaksonen: "Olen aina raivoissani tai riemuissani"

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen

 

Kätilö-elokuvan tähti Krista Kosonen kertoo Helenan roolin olevan hänen uransa tärkeimpiä. – En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista, Krista sanoo.

IS TV-LEHTI: Elokuva Kätilö (2015) on näyttelijä Krista Kososelle henkilökohtaisesti tärkeimpiä omia elokuvia. Kosonen on tuttu niin kepeistä kuin vakavistakin hahmoista, mutta Kätilön Helenassa on jotakin hyvin erikoislaatuista.

– Kätilö kuuluu uuden Miamin ohella merkityksellisimpiin töihini. Se oli niin iso elokuva. Pohjalla on fantastinen kirja, ja opin aidosti historiasta. Roolin myötä jouduin kohtaamaan paljon järkyttäviä asioita. Samalla opin itsevarmempaa elokuvanäyttelemistä.

– Helenan rooli oli vaikea, mutta vaikka murre vaati kovaa opettelua, siitä oli suurta apua eläytymisessä. Murrementorini, puheen lehtori Malla Kuuranne, toi kotiini hopeatoffeeta ja koiralle luita ja iski eteen murrekartat. Hän sanoi, että tämä murre sopii minulle hyvin, koska olen niin töksähtelevä persoona!

Kätilön on ohjannut Kososen kihlattu Antti J. Jokinen.

– Kuvaukset olivat äärimmäisen haastavia. Puoliso pisti koville! En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista. Luin ajankuvasta ja sodasta, ja vierailimme Auschwitzissa. Kuolema alkoi tulla uniin. Mietin sodan ajan naisia, heidän rakastumisiaan ja tarinoitaan, sitä kuinka heitä mykistettiin ja nöyryytettiin. 

Krista Kosonen on ollut mukana jo liki 20 elokuvassa. 34-vuotiaalle se on huikea suoritus. Roolien määrä vain paisuu, kun mukaan lasketaan esimerkiksi television sketsiviihdesarjat Putous ja Kingi.

Krista muistetaan muun muassa Raisa Reikänaaman, Robinin, Arman Alizadin, Jari Sarasvuon, Tiina Jylhän ja Aku Hirviniemen nahkoihin astumisesta. Krista myöntää nauttivansa odottamattomien henkilöiden rooliin hyppäämisestä.

”Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa.”

– On mahtavaa saada ihmiset nauramaan. En myöskään ota itseäni kauhean vakavasti, ja hyvässä porukassa on kiva hölmöillä.

– Oman Top 3:n töistäni muodostavat kuitenkin Kätilö, naisvoimainen Miami sekä Matti Ijäksen ohjaama Kaikella rakkaudella (2013). Siinä roolihenkilöni Ansa oli niin hyvin kirjoitettu, ristiriitainen nainen, että sitä oli ilo näytellä. 

Suomessa kohistiin vastikään, kun Denis Villeneuven Blade Runner 2049 -elokuvassa vilahtaa tuttu kotimainen kiroilija. Sehän on Krista, aina trailerissa saakka!

– Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa, Krista kehuu.

Seuraavaksi Krista on mukana kansainvälisessä Bullets-jännitysdraamassa, jonka on myös ohjannut Antti J. Jokinen. Sarjassa näyttelevät muun muassa Tommi Korpela ja Game of Thronesista tuttu Sibel Kekilli. Kristan roolihahmo on rikostutkija, joka soluttautuu Helsinkiin vaarallisen rikollisen lähipiiriin.

– Bulletsin tekeminen alkaa nyt joulukuussa. Odotan erityisesti Sibel Kekillin kanssa näyttelemistä!

Kotikatsomo: Kätilö, TV1 su klo 21.05