"Onks Viljoo näkyny?" -elokuvasta puuttuu juoni. Aivot saa siis heittää narikkaan.

Kaikki, jotka suinkin kykenevät, viettävät juhannuslauantain muualla kuin television ääressä. Se lienee ollut mielessä myös, kun kanavat ovat suunnitelleet päivän ohjelmakarttaa: varsinaiset helmet ovat tänään jotakuinkin vähissä. Mutta onneksi meillä on Viljo! Siis jos hän vihdoin löytyy...

Nuoremmille katsojille kerrottakoon, että ammoin 1980-luvun puolivälissä pyöri viihdeohjelma nimeltä Älywapaa palokunta. Sarja sisälsi paljon ihan kelpo sketsejä, mutta parhaiten ihmisille jäi silti mieleen hahmoista ehdottomasti tyhmin: Heikki Kinnusen esittämä, nimettömäksi jäänyt hemmo, joka notkui kylän kioskilla ja kyseli, onko Viljoa näkynyt. Varusteinaan viljonkyselijällä olivat verkkarit, lippalakki ja kossupullo eli suomalaisen miehen juhannusunivormu.

Pari vuotta Älywapaan palokunnan päättymisen jälkeen Spede Pasanen keksi yhdistää viljomiehen Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan Hymyhuulet-sarjassa luomiin sketsihahmoihin, ja niin syntyi elokuva "Onks Viljoo näkyny?". Tässä vaiheessa lienee jo selvää, että teoksesta ei ole juurikaan löydettävissä juonta. Sen sijaan sen henkilöhahmojen nimilista kertoo paljon. Heihin kuuluvat muun muassa Uffa Hintman, konstaapeli Unto Kutvonen, Lempo ja Hulta Römppäinen, Soikiopää ja Naima-Aslak, Arvid ja Valde, Pamela Kutiainen sekä uutistoimittaja Kari Vaivainen. Nauttikaa. Mutta ensin aivot narikkaan.

"Onks Viljoo näkyny?", la 21.6. MTV3 klo 15.30

Dubliniin sijoittuvassa draamassa nuori asianaja perustaa oman firman. Näytön paikka -sarja on virkistävän täynnä tunnetta!

IS TV-LEHTI: Uusi irlantilaissarja Näytön paikka (Striking Out, 2017–2018) kertoo nuoren asianajan Tara Raffertyn (Amy Huberman) elämästä, jossa unelmat tuhoutuvat yhdessä silmänräpäyksessä. 

Tara on onnistunut yhdistämään työn ja vapaa-ajan tyylikkäästi, sillä hän työskentelee arvostetussa dublinilaisessa lakitoimistossa, jonka omistaa hänen tulevan miehensä Eric Dunbarin (Rory Keenan) isä.

Tara ja Eric ovat menossa naimisiin, ja luvassa on vuosikymmenen häät. Sitten sulhanen jää rysän päältä kiinni pettämisestä. Kaiken kukkuraksi kyseessä on heidän yhteinen kollegansa. Taran unelmat särkyvät, eikä hän voi enää kuvitella työskentelevänsä ex-sulhasensa kanssa samassa lakitoimistossa. 

Irlantilaissarjasta on kuvattu tähän mennessä kaksi kautta, ja Yle näyttää molemmat kaudet.

Hän perustaa pienen lakifirman ja saa avukseen assistentti Ray Lamontin (Emmet Byrne), yksityisetsivä Meg Reillyn (Fiona O’Shaughnessy) sekä ystävänsä Vincent Piken (Neil Morrissey).

Irlantilaissarjasta on kuvattu tähän mennessä kaksi kautta, ja Yle näyttää molemmat kaudet. Näytön paikka -sarjaa on kehuttu amerikkalaismedioissa siitä, miten se ei ole aivan tavallinen lakisarja. Taran elämän käänteet ovat yllättäviä ja erilaisia kuin on totuttu. Sarjassa puidaan tavallisten ihmisten päivittäisiä lakiongelmia ja samalla Taran surua.  Moneen lakisarjaan verraten suuret tunteet ovat tässä sarjassa isossa osassa. 

Lakisarjan ohella sarja on ansiokkaasti tehty draama- ja jännityssarja, jota on kehuttu Irlannin parhaimmaksi draamasarjaksi.

 Näytön paikka, TV1 klo 21.05  

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.