Linus Tuomenvirta näyttelee nuorta Lauria.
Linus Tuomenvirta näyttelee nuorta Lauria.

Koulukiusattu Lauri oli valmis tappamaan, koska kukaan ei auttanut häntä. 

IS TV-LEHTI: Suomen Kuvalehdessä oli vuonna 2008 juttu, joka herätti ohjaaja Arto Halosen kiinnostuksen. Lauri-niminen poika (nimi muutettu) kertoi sisällään olevasta ”valkoisesta raivosta”, jonka vuoksi hän on ollut valmis tekemään massamurhan. Halonen halusi ottaa yhteyden poikaan ja pyytää tätä kertomaan tarinansa uudelleen. Viisi vuotta myöhemmin näin tapahtui. Syntyi dokumenttielokuva Valkoinen raivo (2015), joka on ennen kaikkea kertomus koulukiusaamisesta ja siitä, millaisiin tekoihin lapsuuden traumat ja kiusaaminen voivat yhdessä johtaa. Halonen toivoo, että dokumentista on apua koulukiusaamisen ehkäisyssä. 

– Hyvin usein koulusurmien takana on muiden ihmisten suhtautuminen tekijän traumaattisiin tapahtumiin.

Laurin toiveissa oli, että yhteiskunta pystyisi ajoissa tunnistamaan potentiaaliset massamurhaajat ja että nämä ihmiset saisivat hänen kertomuksensa avulla apua.

Laurin kiusaaminen jatkui yläasteen jälkeen myös lukiossa ja yliopistossa. Kympin oppilas oli helppo kohde.

– Liian kiltti saa turpaansa, Lauri, nykyinen akateeminen tutkija, toteaa.

Valkoinen raivo, TV1 klo 21.30
 

Sankarit ja uhrit

Tänään tv:ssä: Dokumentti koulukiusaamisesta ei jätä kylmäksi

Kumpi nyt sitten aiheuttaa eniten pahaa maailmassa? Tällaiset ihmiset, jotka on syrjäytetty ja tuhoavat itseään vai tämä ihmistyyppi joka suoltaa tänne lisää kaltaisiaan, jolla on joku alkukantainen tarve nostaa itseään ylös jonkun piikkiin ja jahdata jotain toista? Joskus pelättiin noitia, joskus nautittiin teloituksista, kaulan katkaisuista, milloin pelätään ja jahdataan susia, milloin nämä" pelkäävät " mitäkin, tehden itsestään uhrinsa uhrin. Aina pitää olla joku jota provosiidaan porukassa...
Lue kommentti
Sankarit ja uhrit

Tänään tv:ssä: Dokumentti koulukiusaamisesta ei jätä kylmäksi

Se on ihmeellistä että sanoma suoltaa koko ajan näitä juttuja miten kaikkien pitäisi tehdä lapsia. Tämänkin päivän hesarissa joku parinmuodostusjuttu, että Ruotsissa syntyy enemmän. Miksi pitää tehdä? En näe yhtään syytä. Masilmassa on jo liikaa ihmisiä. Eurooppaan tullaan pakoon nälkää. Otetasn näitä jos on pakko saada lisää? On ihmisiä joilla on riippuvuus vihanlietsonnasta. Saada olla jonkun uhreja ja kerätä näin porukkas jahtaamaan jotain toista. Nyt nämä suunnilleen kymmenkesäiset...
Lue kommentti

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.