Arkistofilmeistä tehdyssä ohjelmassa ovat mukana kaikki vuosikymmenen Miss Suomet ja Suomen Neidot, kuten menestyksekäs Armi Kuusela. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Arkistofilmeistä tehdyssä ohjelmassa ovat mukana kaikki vuosikymmenen Miss Suomet ja Suomen Neidot, kuten menestyksekäs Armi Kuusela. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Missit markkinoivat Suomea 1950-luvulla menestyksekkäästi: kaunottaret haalivat vuosikymmenen aikana niin Miss Euroopan, Miss Maailman kuin Miss Universuminkin tittelit.

Millainen oli kaunis nainen 1950-luvulla? Siihen antaa vastauksen Ylen Elävä arkisto -sarja, joka esittää filmikoosteita vuosikymmenen Miss Suomi ja Suomen neito -kisoista.

Ensimmäinen arkistopätkä alkaa heti vertailevan tutkimuksen kannalta herkullisesti, kun missit ilmaantuvat kuviin korkeavyötäröisissä bikineissä, jollaiset ovat taas ihan muotikamaa.

1950-luvun misseissä on monta nimeä, jotka jäivät julkisuuteen koko loppuelämäkseen, kirkkaimpina tähtinä Armi Kuusela, Lenita Airisto, Pirkko Mannola ja jo edesmennyt Teija Sopanen.

Armi Kuuselasta nähdään pätkiä myös Miss Universum -lavalla, ja voittoisan kisan jälkeen hänen paluunsa kotimaahan aiheuttaa melkoisen joukkohysterian. Jotain erityistä hehkua tytössä on, se on pakko myöntää.

Mutta kuka misseistämme joutui heti kruunauksensa jälkeen suorassa radiolähetyksessä Niilo Tarvajärven kanssa saunaan? Entä kuka söi viikkokaupalla ennen kisaa aamupuuronsa pillin avulla saadakseen hymykuoppansa kauniisti esiin?

Ylen Elävä arkisto: 1950-luvun missit, Teema klo 22.12

Lue myös:

Katso, olisiko sinusta Miss Suomeksi

Uusi Miss Suomi vastaa kilokritiikkiin

Rosa-Maria Ryyti on uusi Miss Suomi – Hunks-poikaystävä uskoo, että suhde kestää missivuoden