Kuva: Nelonen
Kuva: Nelonen

Väki vähenee Greyn anatomiassa. Varo juonipaljastuksia!

Tänään nähdään yksi Greyn anatomian kaikkien aikojen dramaattisimmista jaksoista – ja tässä sarjassa dramatiikka on toden totta riittänyt.

Koko sarjan ajan sen keskiössä on ollut Meredith Grey ja kolme tärkeää asiaa: hänen suhteensa tohtori Derek Shepherdiin, hänen suhteensa parhaaseen ystäväänsä Cristina Yangiin ja hänen suhteensa samaan aikaan harjoittelunsa aloittaneisiin kanditovereihin Georgeen, Izzyyn, Cristinaan ja Alexiin. Cristina jätti sarjan viime kauden lopuksi, ja hänen lähdettyään vanhasta porukasta ovat jäljellä enää Meredith ja Alex Karev. Ja nyt kolmesta asiasta lähtee se viimeinenkin. Hyvästi Derek!

Miten Greyn anatomia voi selvitä tästä iskusta? Se selviää lopullisesti vasta seuraavalla, 12. kaudella, mutta saattaa olla, että sarja selviää loppujen lopuksi yllättävän hyvin. Päätös kirjoittaa Derekin hahmo ulos on pakottanut Greyn anatomian luojan Shonda Rhimesin astumaan ulos mukavuusalueeltaan ja tekemään radikaaleja päätöksiä. 11. kauden loppujakson Derekin kuoleman jälkeen ovat dramaattisia, yllättäviä ja yllättävän hyviä.

Kuolemia sarjassa on nähnyt jo liuta. Muistatko nämä?

Hyvästi tohtorit

George O'Malley

Mies oli yksi alkuperäisistä Meredith Greyn kanssa aloittaneista kandeista. George päätti lähteä Seattlesta listautuakseen armeijaan ja oli matkalla kertomaan asiasta äidilleen. George jäi bussin alle pelastaessaan horjahtavaa naista. George tuotiin sairaalaan niin pahoin runneltuna, että hänen kollegansa eivät tunnistaneet häntä. Hän kuoli leikkauspöydälle juuri, kun muut saivat tietää, ketä leikkaavat.

Reed Adamson ja Charles Percy

Mercy West sairaalasta fuusion yhteydessä siirtyneet lääkärikollegat kuolivat sairaalassa sattuneessa ammuskelussa kauden 6. lopussa.

Lexie Grey

Meredithin sisarpuoli kuoli lääkäreitä kuljettaneen lentokoneen pudottua 8. kauden lopussa. Hän piti kuolleessaan kädestä suurta rakkauttaan, tohtori Mark Sloania.

Mark Sloan

Tohtori ”McSteamy” kuoli lento-onnettomuuden jälkimainingeissa kotisairaalassaan. Sairaala on nykyisin nimetty hänen ja Lexien mukaan.

Heather Brooks

Mercy Westistä siirtynyt lääkäri etsi tohtori Webberia sairaalan kellarista hirmumyrskyn jälkeen ja sai pahan sähköiskun. Hän kuoli leikkauspöydälle.

Hyvästi omaiset

Denny Duquette Jr.

Izzie Stevensin sulhanen, jonka Izzie yritti pelastaa saamalla hänet sydämensiirtojonon ohi. Denny saa uuden sydämen, mutta kuolee komplikaatioihin. (Izzie saa myöhemmin aivokasvaimen, mutta EI kuole siitä, vaan saa myöhemmin kenkää hoitovirheen takia.)

Ellis Grey

Meredithin äiti kuolee sydänkohtaukseen sarjan kolmannella kaudella. Hän sairasti Alzheimeria.

Susan Grey

Meredithin äitipuoli ja Lexien äiti, joka sai Meredithin tutustumaan uudelleen isäänsä. Menehtyi rutiinileikkauksen komplikaatioihin.

Adele Webber

Richard Webberin vaimo sairastui sarjan kuluessa Alzheimeriin ja joutui hoitokotiin. Hän kuoli sydänkohtaukseen.

Samuel Norbert Avery

Jacksonin ja Aprilin vauva abortoidaan, kun selviää, että se on vaikeasti vammainen.

Greyn anatomia, Nelonen klo 21.00

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00