Tavarataivas-dokumentti kertoo 26-vuotiaan Petri Luukkaisen yhden miehen ihmiskokeesta.

Yksi tämän vuoden parhaita kotimaisia dokumentteja nähdään televisiossa sen aiheeseen ironisen sopivasti samaan aikaan, kun eletään vuoden suurinta kulutushysteriaa ja kassakoneet laulavat kaupoissa ympäri maan.

Tavarataivas kertoo 26-vuotiaan Petri Luukkaisen yhden miehen ihmiskokeesta. Petrin, niin kuin meidän kaikkien, kotiin oli hiljalleen ajautunut paljon tavaraa, ja tilpehöörin määrä alkoi häiritä miestä. Niinpä hän vei kaiken - siis aivan kaiken - omaisuutensa vuodeksi varastoon ja antoi itselleen luvan hakea sieltä takaisin vain yhden tavaran päivässä. Mitään ei saanut ostaa.

Dokumentin aluksi Petri nähdään juoksemassa alasti läpi talvisen kaupungin, sillä myös joka ainut vaatekappale päätyi kokeen aluksi lukkojen taakse.

Tavarataivas alkaa kuin paras komedia, mutta vakavoituu pikkuhiljaa pohtimaan, mitä ihminen OIKEASTI tarvitsee ollakseen onnellinen. Yllättäen dokkari paljastuu myös romanttiseksi tarinaksi. Kaiken kruunaa Timo Lassyn musiikki.

Dokumenttiprojekti: Tavarataivas,

TV1 ma klo 21.00

Lue Petri Luukkaisen haastattelu täältä.

Kätilö-elokuvan tähti Krista Kosonen kertoo Helenan roolin olevan hänen uransa tärkeimpiä. – En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista, Krista sanoo.

IS TV-LEHTI: Elokuva Kätilö (2015) on näyttelijä Krista Kososelle henkilökohtaisesti tärkeimpiä omia elokuvia. Kosonen on tuttu niin kepeistä kuin vakavistakin hahmoista, mutta Kätilön Helenassa on jotakin hyvin erikoislaatuista.

– Kätilö kuuluu uuden Miamin ohella merkityksellisimpiin töihini. Se oli niin iso elokuva. Pohjalla on fantastinen kirja, ja opin aidosti historiasta. Roolin myötä jouduin kohtaamaan paljon järkyttäviä asioita. Samalla opin itsevarmempaa elokuvanäyttelemistä.

– Helenan rooli oli vaikea, mutta vaikka murre vaati kovaa opettelua, siitä oli suurta apua eläytymisessä. Murrementorini, puheen lehtori Malla Kuuranne, toi kotiini hopeatoffeeta ja koiralle luita ja iski eteen murrekartat. Hän sanoi, että tämä murre sopii minulle hyvin, koska olen niin töksähtelevä persoona!

Kätilön on ohjannut Kososen kihlattu Antti J. Jokinen.

– Kuvaukset olivat äärimmäisen haastavia. Puoliso pisti koville! En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista. Luin ajankuvasta ja sodasta, ja vierailimme Auschwitzissa. Kuolema alkoi tulla uniin. Mietin sodan ajan naisia, heidän rakastumisiaan ja tarinoitaan, sitä kuinka heitä mykistettiin ja nöyryytettiin. 

Krista Kosonen on ollut mukana jo liki 20 elokuvassa. 34-vuotiaalle se on huikea suoritus. Roolien määrä vain paisuu, kun mukaan lasketaan esimerkiksi television sketsiviihdesarjat Putous ja Kingi.

Krista muistetaan muun muassa Raisa Reikänaaman, Robinin, Arman Alizadin, Jari Sarasvuon, Tiina Jylhän ja Aku Hirviniemen nahkoihin astumisesta. Krista myöntää nauttivansa odottamattomien henkilöiden rooliin hyppäämisestä.

”Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa.”

– On mahtavaa saada ihmiset nauramaan. En myöskään ota itseäni kauhean vakavasti, ja hyvässä porukassa on kiva hölmöillä.

– Oman Top 3:n töistäni muodostavat kuitenkin Kätilö, naisvoimainen Miami sekä Matti Ijäksen ohjaama Kaikella rakkaudella (2013). Siinä roolihenkilöni Ansa oli niin hyvin kirjoitettu, ristiriitainen nainen, että sitä oli ilo näytellä. 

Suomessa kohistiin vastikään, kun Denis Villeneuven Blade Runner 2049 -elokuvassa vilahtaa tuttu kotimainen kiroilija. Sehän on Krista, aina trailerissa saakka!

– Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa, Krista kehuu.

Seuraavaksi Krista on mukana kansainvälisessä Bullets-jännitysdraamassa, jonka on myös ohjannut Antti J. Jokinen. Sarjassa näyttelevät muun muassa Tommi Korpela ja Game of Thronesista tuttu Sibel Kekilli. Kristan roolihahmo on rikostutkija, joka soluttautuu Helsinkiin vaarallisen rikollisen lähipiiriin.

– Bulletsin tekeminen alkaa nyt joulukuussa. Odotan erityisesti Sibel Kekillin kanssa näyttelemistä!

Kotikatsomo: Kätilö, TV1 su klo 21.05

Suosittu Suomi Love palaa uuden, neljännen kauden jaksoin. Ohjelma on liikuttanut syvästi suomalaisia erilaisilla rakkaustarinoilla, niihin liittyvillä kappaleilla ja tähtien yllätysesiintymisillä.

IS TV-LEHTI: Listasimme ihanan Suomi Loven koskettavimpia hetkiä vuosien varrelta.

”Niin kauan kuin meillä on toisemme, me selviämme”

Ensimmäisellä kaudella vuonna 2014 katsojia liikutti muun muassa kittiläläisen nuoren parin Ernon ja Katrin tarina. Ernolla diagnosoitiin MS-tauti vuonna 2007, jolloin Katri ja Erno aloittivat opintonsa Pietarsaaressa. Heistä tuli ensin kaverit, mutta ystävyys nousi uudelle tasolle vuoden 2008 alussa.

Katri alkoi kärsiä päänsäryistä, näköhäiriöistä ja pyörtyilystä. Syyksi todettiin hyvälaatuinen kasvain aivoissa. Katri pystyi keskustelemaan Ernon kanssa vaikeuksistaan.

– Sairaudesta tuli meille yhdistävä tekijä, Katri kertoi.

Oireet saattiin kuriin oikealla lääkityksellä. Vuonna 2012 Ernon sairaus paheni ja hän joutui pyörätuoliin. Katrin piti syöttää ja juottaa poikaystäväänsä. Nyt Ernon kunto on hallinnassa lääkityksen ansiosta.

Kun Erno ja Katri olivat menossa naimisiin, ja Katri päätti yllättää tulevan miehensä kappaleella, jonka Erno oli toivonut olevan heidän häävalssinsa. Jarkko Martikainen esitti heille Levin Marian kappelissa kappaleensa Valssi tanssitaidottomille, päivää ennen heidän häitään.

Onnen kyyneleet virtasivat lopulta molempien poskilla.

– Niin kauan kuin meillä on toisemme, me selviämme, Katri totesi.

”Katsotaan, ollaanko Jenni Haukion kanssa samaan aikaan synnyttämässä.”

Ylen mukaan Ernolle ja Katrille kuuluu nykyään hyvää. Aviopari odottaa ensimmäistä lastaan, ja laskettu aika on helmikuussa.

– Silittelen tässä juuri tätä jättikokoista mahaani. Katsotaan, ollaanko Jenni Haukion kanssa samaan aikaan synnyttämässä, Katri sanoo viitaten presidenttipariin, jonka laskettu aika on myös helmikuussa.

”Jos sä kuulet mua, purista mun kättä”

Kuivin silmin ei selvitty toisesta Suomi Love -kaudesta. Esimerkiksi Jasminen tarina kosketti katsojia.

Vuonna 2010 18-vuotias Jasmine oli ystäviensä kanssa matkalla Lappiin, kun vastaantulija menetti pakettiautonsa hallinnan törmäten heidän autoonsa. Yksi ystävä kuoli.

Jasminen selkäranka ja sisäelimet vaurioituivat. Muun muassa munuainen hajosi ja aortta repesi. Haima ja maksa leikattiin. Jasminella todettiin diffuusi aivovamma.

Hän oli viikkoja koomassa. Vanhemmat eivät luopuneet toivosta.

Oulussa sairaalan teho-osastolla äiti laittoi tyttärelleen soimaan Emma Salokosken laulun Veden alla.

– Äiti piti mua kädestä kiinni ja sanoi, että jos sä kuulet mua, purista mun kättä. Siinä vaiheessa ensimmäistä kertaa puristin äidin kättä. Siitä alkoi toipuminen. 

”Uskon, että elämälläni on erityinen tarkoitus, muuten en olisi selvinnyt onnettomuudesta.”

SuomiLOVE-ohjelmassa Jasmine halusi kiittää vanhempiaan tuesta, ja järjesti heille yllätyksen: Emma Salokoski saapui esittämään saman tärkeän laulun heille livenä.

– Tuo hetki sulki ympyrän ja oli meille kaikille hyvin herkkä, iso hetki. Kyyneleet vaan tulivat kaikilta. Uskon, että elämälläni on erityinen tarkoitus, muuten en olisi selvinnyt onnettomuudesta.

”Piti juhlia häitä, mutta jouduimmekin hautajaisiin”

Kolmannella kaudella mikkeliläinen Erja sai kokea yllätyksen, kun hän pääsi Juha Tapion yksityiskeikalle ja sai kuulla Sinun vuorosi loistaa -kappaleen.

– Äitini on nyt 60-vuotias, aina ahkerasti työtä tehnyt ja perheestä huolta pitänyt nainen. Kun olin pieni, äiti piti kodistamme huolen ja varmisti aina, että ruokaa on pöydässä – sekä huolehti sairastelevasta isästäni, kertoi Erjan tytär Hanna-Riitta ohjelmassa.

Erjalle on tapahtunut rankkoja asioita. Hän menetti nuorena isänsä tapaturmaisesti. Kaksi veljeä hukkui vuosien varrella, sisko on tehnyt itsemurhan, ja hän on joutunut suremaan myös äitinsä menettämistä.

2008 Erjan mies kuoli. Muutaman vuoden kuluttua Erja sai kaksi sydäninfarktia, mutta toipui leikkausten ansiosta. Hän tapasi uuden miehen. Hanna-Riitan mukaan ilo oli silloin suuri.

– Vuonna 2013 meidän oli tarkoitus juhlia häitä, mutta jouduimmekin hautajaisiin. Yllättäen äidin miesystävä nukkui pois.

”Hän on löytänyt uuden miesystävän rinnalleen. Äiti uskaltaa, siitä olen tosi ylpeä.”

Tämä oli Erjalle lopulta niin vaikeaa, ettei hän lähes pystynyt nousemaan sängystään. Hän haki ulkopuolista apua. Hanna-Riitta kertoi olevansa onnellinen siitä, että äiti on toipunut jatkamaan elämäänsä.

– Hän on löytänyt uuden miesystävän rinnalleen. Äiti uskaltaa, siitä olen tosi ylpeä.

Erja oli ennen Suomi Love -ohjelmaa haaveillut jo kauan, että näkisi ja kuulisi Juha Tapiota livenä. Nyt unelma vihdoin toteutui.

Mitä on luvassa tällä kaudella?

Neljännen kauden Suomi Loven ensimmäisessä jaksossa ovat mukana Jari Sillanpää, Värttinä, Kymppilinja, Mariska, Reino Nordin, Cheek ja Ultra Bra. Ohjelmassa esitellään jälleen rakkaus- ja ystävyystarinoita, joihin liittyy jokin suomalaisten suosima musiikkikappale.

– Olen katsonut ohjelmaa kotisohvalla kyynelehtien, tunnusti Ultra Bran laulaja Arto Talme Ilta-Sanomille sarjan kuvauksissa syyskuussa.

– Henkilökohtainen ilahduttaminen tuntui tärkeältä. Kappaleeseemme liittyvä tarina on aika koskettava, yhtyeen toinen laulaja Vuokko Hovatta vihjaa tulevasta jaksosta.

Mukana ovat edellä mainittujen artistien ja yhtyeiden lisäksi muun muassa JVG, Lea Laven, Sunrise Avenue, Fredi, Dingo ja Olavi Uusivirta.

Kauden päättää suora konsertti helmikuussa 2018 Lahden Sibeliustalossa. Lauantai-iltaisin televisiossa esitettävät jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa jo heti aamuyhdeksältä.

Suomi Love, TV1 la klo 21.15