Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kuva: Yle Kuvapalvelu

Elävän arkiston herkkupalat muistuttavat, miten suomalainen virallinen ruuan terveysvalistus alkoi 70-luvulla.

Suomalainen, terveelliseen ruokavalioon tähtäävä valtion virallinen valistus alkoi 1970-luvulla. Vuonna 1977 meille esiteltiin kuuluisa ruokaympyrä, johon silakat, näkkileivät, margariinit, perunat ja nauriit oli laitettu nätisti omiin sektoreihinsa, ja viisi vuotta aiemmin oli alkanut Pohjois-Karjala-projekti, jonka tarkoitus oli kitkeä huonot elin- ja ruokatavat itäsuomalaisilta äijiltä, ja vähän siinä sivussa myös koko kansalta. Projekti muuten kesti vuoteen 1997, ja yksi sen johtajista, Pekka Puska arvioi, että se pelasti 250 000 ihmisen hengen.

Ennen 1970-lukua ruokakampanjat olivat kaupallisia ja perustuivat siihen, että raaka-aineen tuottajat opettivat suomalaiset esimerkiksi syömään sokeria ja jäätelöä.

Sarkaa on ruokavalistuksessa riittänyt, ja nykyään trendikkäimmät nyrpistelevät nenäänsä virallisille kasvirasva- ja viljasuosituksille ja kulkevat omia polkujaan.

Elävä arkisto esittelee meille herkkupaloja 1950-luvun mainoskampanjoista ja 1970-luvun valistuksesta, ja mukana ovat tietysti aikansa ruokanatsit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo.

Elävä arkisto: Syö oikein, Yle Teema, ti klo 21.50.

Lue myös:

Näin isovanhempamme söivät terveellisemmin

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.