Kutosen uudet lauantaisarjat eivät ole taidetta eivätkä jätä pysyvää jälkeä sieluun ja muistiin. Sen sijaan hupia niistä saattaa saada irti sekä tahallista että tahatonta. Ja – onhan molempien pääosassa kovia mimmejä.

Cleaners-sarja kertoo kahdesta naispuolisesta ammattitappajasta, Veronicasta ja Roxysta (Emmanuelle Chriqui ja Emily Osmant), joilla on tiukat vaatteet, isot pyssyt ja enemmän munaa kuin yhdelläkään miehellä. Heitä työllistää tappamisiin, kidnappauksiin ja muihin rikoksiin erikoistunut firma, jonka johtajaa kaikki kutsuvat Motheriksi. Hän on myös oikeasti Roxyn äiti. Sarjan alkajaiksiksi tytsyjen uusin keikka menee sillä lailla pieleen, että pian heitä jahtaavat pahat mielessä sekä sitkeä FBI-agentti että Mother itse. Alunperin kuusiosainen nettisarja on poikinut myös toisen kauden.

Kohtalokkaat kaunottaret on vielä Cleanersiakin hassumpi tapaus. Sarjan alkuperäinen nimi on Femme Fatales ja sitä on ollut tuottamassa samanniminen jenkkiläinen eroottinen julkaisu, eräänlainen näyttelijöihin erikoistunut pin up -lehti.

Sarjaa on tehty kaksi 13 jakson kautta. Jokainen jakso on oma tarinansa, mutta päähenkilöt saattavat piipahtaa sivuhenkilöinä toistensa jaksoissa. Sarja on melko omituinen sekoitus ihan kelvollista, vähän tarantinomaisella twistillä tehtyä juonta ja roisiudeltaan vaihtelevaa pehmopornoa.

Ensimmäinen jakso sijoutuu naisvankilaan, joka kertonee jo paljon. Päähenkilönä on aina vahva ja neuvokas nainen, jonka vahvuus ja neuvokkuus kasvavat sitä mukaa, kun vaatteet vähenevät. Sisäinen feministi ei oikein tiedä, pitäisikö tästä naiskuvasta olla iloinen vai ihan helvetin vihainen.

Kenelle näitä pläjäyksiä voisi suositella? Ainakin miehille ja ehkä myös kaikille niille, joille pulp fiction eli kuttisuosioon noussut kioskikirjallisuus on sydäntä lähellä.

Cleaners, Kutonen LA 2.8. klo 22.00

Kohtalokkaat kaunottaret, Kutonen LA 2.8. klo 22.30

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00