Kutosen uudet lauantaisarjat eivät ole taidetta eivätkä jätä pysyvää jälkeä sieluun ja muistiin. Sen sijaan hupia niistä saattaa saada irti sekä tahallista että tahatonta. Ja – onhan molempien pääosassa kovia mimmejä.

Cleaners-sarja kertoo kahdesta naispuolisesta ammattitappajasta, Veronicasta ja Roxysta (Emmanuelle Chriqui ja Emily Osmant), joilla on tiukat vaatteet, isot pyssyt ja enemmän munaa kuin yhdelläkään miehellä. Heitä työllistää tappamisiin, kidnappauksiin ja muihin rikoksiin erikoistunut firma, jonka johtajaa kaikki kutsuvat Motheriksi. Hän on myös oikeasti Roxyn äiti. Sarjan alkajaiksiksi tytsyjen uusin keikka menee sillä lailla pieleen, että pian heitä jahtaavat pahat mielessä sekä sitkeä FBI-agentti että Mother itse. Alunperin kuusiosainen nettisarja on poikinut myös toisen kauden.

Kohtalokkaat kaunottaret on vielä Cleanersiakin hassumpi tapaus. Sarjan alkuperäinen nimi on Femme Fatales ja sitä on ollut tuottamassa samanniminen jenkkiläinen eroottinen julkaisu, eräänlainen näyttelijöihin erikoistunut pin up -lehti.

Sarjaa on tehty kaksi 13 jakson kautta. Jokainen jakso on oma tarinansa, mutta päähenkilöt saattavat piipahtaa sivuhenkilöinä toistensa jaksoissa. Sarja on melko omituinen sekoitus ihan kelvollista, vähän tarantinomaisella twistillä tehtyä juonta ja roisiudeltaan vaihtelevaa pehmopornoa.

Ensimmäinen jakso sijoutuu naisvankilaan, joka kertonee jo paljon. Päähenkilönä on aina vahva ja neuvokas nainen, jonka vahvuus ja neuvokkuus kasvavat sitä mukaa, kun vaatteet vähenevät. Sisäinen feministi ei oikein tiedä, pitäisikö tästä naiskuvasta olla iloinen vai ihan helvetin vihainen.

Kenelle näitä pläjäyksiä voisi suositella? Ainakin miehille ja ehkä myös kaikille niille, joille pulp fiction eli kuttisuosioon noussut kioskikirjallisuus on sydäntä lähellä.

Cleaners, Kutonen LA 2.8. klo 22.00

Kohtalokkaat kaunottaret, Kutonen LA 2.8. klo 22.30

He ovat paenneet -elokuva nojaa kotimaiselle elokuvalle epätyypillisesti viihteen sijaan taiteeseen.

IS TV-LEHTI: Kotimaisilla elokuvilla ei useinkaan ole mitään tekemistä taiteen kanssa, sen sijaan viihdettä riittää yllin kyllin.

Suomi-elokuvassa taide on kirosana, jota suuri yleisö karttaa. Sen sijaan moni ulkomainen, hyvinkin taiteellinen teos saattaa meillä menestyä.

Sitä harvinaisempaa taiteellista ja omaperäistä linjaa edustaa J-P Valkeapää, jonka lupaava esikoiselokuva oli Muukalainen vuonna 2009.

Harmillisen harvakseltaan ohjaavan Valkeapään toisessa pitkässä elokuvassa He ovat paenneet änkyttävä sivaripoika ja itseään viiltelevä mielipuolityttö kohtaavat.

Joni (Teppo Manner) saapuu siviilipalvelukseen ongelmanuorten hoitokotiin ja tutustuu siellä potilaana olevaan, äkkipikaiseen Raisaan (Roosa Söderholm). Yhdessä kaksi yksinäistä lähtee pakomatkalle halki kesäisen Suomen.

”Taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.”

Tarinassa sinänsä ei ole mitään poikkeuksellista – loppuhuipennuksen Michael Ciminonin Kauriinmetsästäjien (1978) tyylistä, venäläisen ruletinpeluun kaltaista kohtausta lukuun ottamatta. Ennemminkin taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.

Vastaavanlaisia visuaalisia ratkaisuja ei kotimaisessa elokuvassa ole juuri ennen nähty. Yhteiskunnan ulkopuolisille, nuoruutensa viime hetkiä viettäville Jonille ja Raisalle aikuisten maailma on epämääräisten normien ja sääntöjen läpipääsemätön viidakko, josta voi vain paeta kauas ja syvälle luonnon helmaan.

Teattereissa elokuva sai vain noin 3 100 katsojaa, mutta se keräsi ansaitusti neljä Jussi-palkintoa: paras elokuva, ohjaus, äänisuunnittelu ja leikkaus.

Kotikatsomo: He ovat paenneet (2014), TV1 su klo 21.30

 

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00