Kuoleman varjon maassa helvetti koskettaa taivasta, rakkaus kuolemaa, ystävyys petosta. Taistelun tauottua jäljelle jää hiljaisuus. Kuvassa: Siiri (Joanna Haartti) ja Antti (Lauri Tilkanen).
Kuoleman varjon maassa helvetti koskettaa taivasta, rakkaus kuolemaa, ystävyys petosta. Taistelun tauottua jäljelle jää hiljaisuus. Kuvassa: Siiri (Joanna Haartti) ja Antti (Lauri Tilkanen).

Jatkosodan viimeisiin kuukausiin sijoittuva Hiljaisuus on monella tavalla erilainen sotaelokuva.

Tällä viikolla ei kannata missata Kotikatsomoa, sillä luvassa on oikea helmi. Vuonna 2011 valmistunut Hiljaisuus on yksi viime vuosien parhaita kotimaisia elokuvia. Jatkosodan viimeisiin kuukausiin sijoittuva tarina on monellakin tavalla erilainen sotaelokuva. Siinä ei juuri näytetä varsinaista taistelua ja naisilla on tarinassa suurempi rooli kuin sotaleffoissa yleensä.

Elokuva sijoittuu kaatuneiden kokoamiskeskukseen, joka sijaitsee muutaman kilometrin rintaman takana. Suomalaisten sotilaiden taistelumoraalia pidettiin yllä lupaamalla, että kaikki kaatuneet toimitetaan kotiin haudattaviksi. Tämä on yksi elokuvan pääteemoista.

Kokoamiskeskukseen saapuu uusina työntekijöinä kolme miestä. Ison talon perillinen Antti (Lauri Tilkanen) on isän toivomuksesta otettu suojatyöhön ja hänen lapsuudenystävänsä, renkipoika Eino (roolistaan Jussin voittanut Joonas Saartamo) on laitettu mukaan varjelemaan Anttia lopuiltakin vaaroilta. Entinen lääketieteen opiskelija Korpikangas (Ilkka Heiskanen) on puolestaan mieleltään järkkynyt.

Pääosakaksikosta Antti jatkaa sodan keskelläkin entisiä kujeitaan, eli tyttöjen naurattamista, vaihtokauppojen tekemistä ja työn välttelyä. Kaikkeen tottunut Eino hoitaa Antinkin hommat vanhalla rutiinilla, kunnes Antin keplottelu ja valehtelu menevät liian pitkälle. Vahva lottakolmikko, kuppari-Miina (Sinikka Mokkila), Siiri (Joanna Haartti) ja Jaana (Terhi Suorlahti) ovat miesten välissä monellakin tapaa.

Kahden elävän nuoren miehen tarinaa säestävät kuolleiden huokaukset, kun kaatuneiden jäiset ruumiit sulavat hiljalleen riihen lämmössä ja päästävät aavemaisia ääniä. Niitä osaa tulkita hullu Korpikangas, joka ehkä sittenkin on viisain kaikista. Hän tietää, että sodan kauhuissa rajat elämän ja kuoleman välillä hämärtyvät ja kaikki pojat tarvitsevat apua osatakseen viimein kotiin.

Hiljaisuus,

TV1 su klo 21.05

HBO:n hittisarjat Westworld ja Handmaid’s tale saavat ihan pian jatkoa. Listasimme kummastakin sarjasta viisi asiaa, joita odotamme.

Westworld

1. Valtavasti jännitystä. Westworld kertoo tarinan villin lännen teemapuistosta, jonne rikkaat menevät etsimään jännitystä elämäänsä. Puiston asukkaat ovat täydellisesti ihmisiä muistuttavia androideja, joille vieraat voivat tehdä mitä tahansa. Androidit pitävät itseään ihmisinä ja todellisuuttaan aitona. Ensimmäisen kauden ajan sarjan tarina keskittyi siihen, että androidit alkoivat pikkuhiljaa ymmärtää asetelman. Viime kauden lopulla puiston robottiasukkaat havahtuivat todellisuuteensa. Eivätkä he ole uuden kauden trailerin perusteella siitä erityisen innoissaan. ”Tämä maailma on valhe ja tämän maailman on kuoltava”, sarjan yksi päähenkilöistä Dolores sanoo trailerilla kohtalokkaasti.

2. Vastauksia isoihin kysymyksiin. Mitä robotit aikovat nyt, kun ne ovat löytäneet oman päätösvaltansa? Kuinka isoksi kapina paisuu? Tapetaanko kaikki ihmiset? Ovatko robotit aidosti vapaita? Kuinka monta puistoja on? Onko niitä kuinka monta sisäkkäin? Missä on oikea ulkomaailma? Ykköskausi jätti ilmaan paljon kysymyksiä, joihin toivottavasti saadaan vastauksia.

3. Yhä pidempiä jaksoja. Westworldin tuotannosta vastaavat Jonathan Nolan ja Lisa Joy kertoivat EW:n haastattelussa, että uudella kaudella nähdään jaksoja, jotka ovat reippaasti yli tunnin mittaisia. ”Avausjakso on vähän yli 70 minuutin mittainen. Neljäs jakso – joka on yksi suosikeistani – kestää vähän yli tunnin. Ja kauden finaali vain jatkuu ja jatkuu – se on melko eeppinen”, kaksikko intoili pari päivää sitten.

Mitä robotit aikovat nyt, kun ne ovat löytäneet oman päätösvaltansa?

4. Paljon väkivaltaa. Sarjan ensimmäisellä kaudella vuodatettiin runsaasti verta ja lähestulkoon mässäiltiin väkivallalla. Ykköskauden lopulla androidit alkoivat tappaa ihmisiä, vaikka niiden ei siihen pitänyt kyetä. Tappaminen ja väkivalta jatkuvat taatusti tulevallakin kaudella.

5. Vuoden isoin tv-tapahtuma. Westworldin tuore kausi on todennäköisesti monessa mielessä vuoden tv-tapaus, koska maailman suosituin sarja Game of Thrones palaa viimeisen kauden jaksoilla vasta ensi vuonna.

Westworldin 2. kausi alkaa 23.4. HBO:lla. Traileri:

Lue lisää sarjasta:


The Handmaid’s Tale

1. Surullisenkuuluisat siirtokunnat. Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan, jonka tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Miesten johtamassa yhteiskunnassa harvat yhä lisääntymiskykyiset naiset on alistettu orjiksi ja synnytyskoneiksi, eikä heillä ole juurikaan pakoreittejä tilanteesta, sillä kapinoijia odottaa reissu siirtokuntiin. Atwoodin kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona, joka ihmisen eteen voi tulla. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan. Sarjan tekijät ovat kertoneet, että nyt kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

2. Yllättävä aloitus. ”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, sarjan päähenkilöä Offredia näyttelevä Elisabeth Moss kertoi TV Guiden haastattelussa.

Tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten?

3. Kapinahenkeä. Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hahmo on entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

4. Hautajaiset. Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta kuka kuolee ja miten? Sitä jännitämme.

5. Lisää ahdistavaa tunnelmaa. Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella.

Handmaid's Talen 2. kausi alkaa 26.4. HBO:lla. Traileri:

Lue lisää sarjasta:

Varoitus, tähän sarjaan jää helposti koukkuun!

IS TV-LEHTI: Suosittu kotimainen rikossarja Sorjonen (2016-) nähdään uusintana. Syksyllä on luvassa toinen tuotantokausi. Pääosissa jatkavat Ville Virtanen, Matleena Kuusniemi, Olivia Ainali, Anu Sinisalo, Lenita Susi ja Ilkka Villi.

Ensimmäisen kauden jaksot keräsivät keskimäärin miljoona katsojaa. Sarja on myös myyty yli 40 maahan. Sorjonen on tuonut näkyvyyttä Lappeenrannalle, sillä sen kuvauspaikoille on järjestetty kävelykierroksia.

Suomen ensimmäiseksi Nordic noir -sarjaksi luonnehdittu Sorjonen palkittiin 2016 parhaan draamasarjan Kultaisella Venlalla, samoin Ville Virtanen ja Anu Sinisalo parhaina näyttelijöinä.

Viidestä erillisestä rikostapauksesta koostuva 11-osainen ensimmäinen tuotantokausi on koukuttava. Sarja oli pakkoa katsoa lähes putkeen, kun se ilmestyi Yle Areenaan.

Tarinassa toimii uskottavasti perhe-elämän ja raskaan työn yhteensovittamisen vaikeus. Vaikka replikointi on paikoitellen suttuista, Ville Virtasen surullisen hahmon ritaria muistuttavassa päähenkilössä on jotain riipaisevaa, kuten myös Anu Sinisalon mystisessä ja moniulotteisessa Lenassa.

Sarjan alussa omaperäinen rikostutkija Kari Sorjonen haluaa antaa enemmän aikaa perheelleen ja muuttaa Lappeenrantaan. Vakavien rikosten yksikössä työskentely ei kuitenkaan tarjoa luppoaikaa. Venäjän rajan läheisyyskin värittää osaltaan rikoksia.

Kotikatsomo: Sorjonen, TV1 su klo 21.05