Joulupäivän Suomi Love -jaksossa Santa Cruz ilahduttaa Jennaa ja hänen ystäväänsä Kirstiä. Kuvassa laulaja Arttu "Archie" Kuosmanen (kesk.), kitaristi Joonas "Johnny" Parkkonen (edessä) ja basisti Mitja "Middy" Toivonen (takana).  Kuva: Yle Kuvapalvelu
Joulupäivän Suomi Love -jaksossa Santa Cruz ilahduttaa Jennaa ja hänen ystäväänsä Kirstiä. Kuvassa laulaja Arttu "Archie" Kuosmanen (kesk.), kitaristi Joonas "Johnny" Parkkonen (edessä) ja basisti Mitja "Middy" Toivonen (takana). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Illan Suomi Love -jaksossa nähdään Jenna, jonka elämän pysähtyi, kun hän sai kuulla syövän uusiutuneen. Rankoista hoitojaksoistaan Jenna on selviytynyt ystävänsä ja lempiyhtyeensä musiikin avulla.

Huhtikuussa 2014 vantaalaisen Jennan, 17, elämä pysähtyi. Hän sai tietää syöpänsä uusiutuneen. Kokemuksesta Jenni jo tiesi, mikä häntä odotti. Nyt tukena oli kuitenkin ystävä Kirsti, johon Jenna oli tutustunut Instagramissa noin vuotta aikaisemmin.

– Kysyin Kirstiltä, haluaisiko hän tulla sytostaattijaksojen aikana osastolle tuekseni. Ja sieltä tuli heti rempseä kirstimäinen vastaus, että joo, kyllä mä tuun, Jenna kertoo jaksossa.

Jennan mukaan Kirstin tuki on ollut korvaamatonta. Hän ei ikinä unohda, kuinka Kirsti istui hänen vierellään kaikki hoitojaksot aamusta iltaan. Koulupäivinä Kirsti tuli suoraan koulusta sairaalaan ja lähti sieltä vasta myöhään illalla.

Lokakuussa 2014 Jenna joutui leikkaukseen, jossa häneltä poistetiin silmä, silmäluomi ja silmän lihakset.

– Kirsti oli silloinkin melkein joka päivä vierellä.

Illan jaksossa Jenna haluaa kiittää ystäväänsä kaikesta häneltä saamastaan tuesta ja kannnustuksesta ja omistaa tälle heidän lempibändinsä, Santa Cruzin Aiming High -kapppaleen. Biisi on erityisen tärkeä molemmille myös siksi, että bändi on kerran aikaisemminkin omistanut sen ystävyksille liveyleisön edessä.

– En osaa sanoa, missä olisin ilman näitä kolmea asiaa: maailman parasta ystävää, kyseistä biisiä ja kyseistä bändiä, Jenna kertoo. 

Suomi Love perjantaina TV2:lla klo 21.00. Jaksossa esiintyvät myös JVG, Samae Koskinen, Maija Vilkkumaa, Matti Johannes Koivu, Finlanders ja Jukka Eskola.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00