Diandra ja Jari Sillanpää lauloivat Tähdet, tähdet -finaaliin.
Diandra ja Jari Sillanpää lauloivat Tähdet, tähdet -finaaliin.

Voittaja ei liene yllätys. Vai mitä, Jari Sillanpää?

Nyt se sitten ratkeaa, Tähdet, tähdet -kilpailun voitto. Ei kyllä paljon jännitä. Ohjelma on tuntunut harvinaisen vähän kilpailulta ja harvinaisen paljon vain hauskalta viihteeltä. Itse asiassa formaatti voisi olla parempi, jos kaikki kilpailijat vain pysyisivät mukana koko ajan ja kävisivät läpi koko musiikkilajien kirjon. Nyt hyvä show on ihan turhaan päättynyt joka viikko jonkun pettymykseen.

Ja kun formaattia kerran arvostellaan, niin sanotaan sitten sekin, että ei ole ikinä taidettu missään kisassa nähdä turhempaa tuomaristoa. Kokoonpanokaan ei kenties ole mennyt aivan nappiin, mutta etupäässä kyse on siitä, että kun kansa kuitenkin tekee kokonaan oman päätöksensä, olisiko tuomariston voinut korvata vaikka livetwiiteillä tai studioyleisökommenteilla tai ihan millä vain? Tuomaristo, jolla ei ole virkaa, antaa vain sellaisen kuvan, että tekijät uskovat, etteivät ihmiset eivät muka tiedä ilman asiantuntijoiden jorinoita, ketä äänestää.

Ja sitten kehut: sarja on ollut hauska ja viihdyttävä ja paikoin jopa loistokas ja yllättävä. Loppuratkaisu tuskin on sitä. Vai mitä, Jari Sillanpää?

Tähdet, tähdet,

MTV3 su 27.4.klo 19.30

Lue myös:

Diandra: "Olen mammantyttö"

Jari Sillanpää: Suhteeni alkavat seksistä

Rikosdraama Monster - Aileen Wuornos kertoo suomalaiset sukujuuret omaavan sarjamurhaajan synkän tositarinan.

IS TV-LEHTI: Aileen Wuornos (1956–2002) kasvoi karuissa oloissa. Lasten hyväksikäytöstä tuomittu skitsofreenikko-isä hirttäytyi vankilassa 1969. Teiniäiti hylkäsi kaksi lastaan Aileenin ollessa nelivuotias. Heidät adoptoivat Troyssa, Michiganissa asuneet isovanhemmat, joiden sukujuuret olivat Iin Olhavassa.

Alkoholi, pahoinpitelyt ja insestiset suhteet olivat arkea isovanhempien luona. Wuornos tuli raskaaksi ensimmäisen kerran 14-vuotiaana – isoisänsä ystävän raiskaamana. Wuornos sai jo 18-vuotiaana tuomion ampuma-aserikoksesta ja päätyi Floridaan liftailevaksi prostituoiduksi.

Pitkä syöksykierre päättyi seitsemän miehen murhaamiseen 1989–90. Wuornos ja mukana kulkenut tyttöystävä jättivät useita johtolankoja, ja ratkaiseva virhe oli pantata uhrien omaisuutta. Wuornos pidätettiin 9. tammikuuta 1991.

Wuornos tunnusti surmat, mutta vetosi itsepuolustukseen. Vähän ennen kuolemaansa hän myönsi tehneensä kaikki veriteot ryöstötarkoituksessa, mutta kertomukset vaihtelivat niin usein, että totuus jäi hämäräksi.

Monsterin (2003) lisäksi Wuornosista on tehty useita elokuvia, kirjoja ja jopa oopperaesitys. Kuuluisimpia ovat Nick Broomfieldin kaksi dokumenttielokuvaa, Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1992) ja Aileen: Life and Death of a Serial Killer (2003).

Elokuva: Monster - Aileen Wuornos , AVA klo 21.00

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta ja Mieletön elokuu ovat kesäleffojen aatelia.

IS TV-LEHTI: Suomen suven romanttinen taika valjastettiin elokuviin jo Suomi-Filmin kulta-aikana.

Yksi esimerkki on nyt nähtävä Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta vuodelta 1950. Ville Salmisen elokuva kertoo kesäisistä seikkailuista sisävesilaivalla kauniissa järvimaisemissa.

Menneinä vuosikymmeninä kesäromantiikka kukki nimenomaan maaseudulla: heinäladoissa heinät pöllysivät ja Hilja maitotyttö pulahti järveen ilkosillaan.

Nykyvinkkelistä nämä maaseudulle sijoittuvat romanttiset elokuvat ovat mitä parhainta nostaolgiaa.

Myös 2000-luvulle tultaessa on syntynyt useampi kotimainen kesäleffa. Uudessa nousussa ovat etenkin naisiin keskittyvät, naisten tekemät kesäelokuvat.

Nyt nähdään Taru Mäkelän ohjaama, vuonna 2013 ilmestynyt Mieletön elokuu. Se on kepeän nostalginen rakkauskomedia taustanaan heinä-elokuun taitteessa 1962 järjestetyt Helsingin kansainväliset nuorisofestivaalit. Kati Outinen, Elena Leeve ja Laura Birn esittävät helsinkiläisiä naisia, joista kukin kokee festarihuumassa oman romanssinsa. Moskovasta käsin organisoitu nuorisofestivaali toi Helsinkiin noin 12 000 ulkomaista vierasta 136 eri maasta – ja samalla tuulahduksen kylmän sodan huuruja.

Älä missaa näitä! Juhannusyönä Teema & Fem -kanavalla esitetään putkeen myös neljä iskelmäelokuvaa. Kahdessa niistä, Tähtisumua (1961) ja Toivelauluja (1961), nähdään isossa osassa näyttelijä Esko Salminen.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta, TV1 klo 13.35

Mieletön elokuu,  TV1 klo 20.45

Tähtisumua, Teema & Fem klo 23.07

Toivelauluja, Teema & Fem klo 0.35