Jenni Pääskysaari juontaa gaalan.
Jenni Pääskysaari juontaa gaalan.

Draamasarjojen taso on niin kova, ettei voittajaa uskalla vielä arvailla.

Taas palkitaan viime vuoden parhaita oikein urakalla. Alkuvuoden juhlavaan gaalakauteen kuuluu itseoikeutetusti Kultainen Venla, jossa pystinsä saavat parhaat tv-ohjelmat ja -esiintyjät. Lähetyksen vetää viimevuotiseen tapaan Jenni Pääskysaari.

Monessa kategoriassa on tänä vuonna odotettavissa tiukkoja mittelöitä. Erityisen kova taso oli draamasarjoissa, joista ehdolle asti pääsivät Klikkaa mua, Mustat lesket ja Syke. Rannalle jäivät muun muassa Nymfit sekä kehuttu Toisen kanssa, josta sekä Krista Kosonen että Mikko Nousiainen ovat ehdolla parhaaksi näyttelijäksi.

Komedia- ja sketsiohjelmien voitosta kisailee myös kova ja suosittu kolmikko: Hyvät ja huonot uutiset, Putous ja Siskonpeti. Viihdeohjelmissa uutuudet Posse ja SuomiLOVE haastavat vanhan tutun Tanssii tähtien kanssa. Se on sitten eri asia, miksi Tähdet tähdet ja Vain elämää ovat musiikkiohjelmia, mutta SuomiLOVE viihdeohjelma.

Kultainen Venla, MTV3 klo 20.05

Kultainen Venla -ehdokkaat:

Ajankohtais- ja asiaohjelmat

Arman ja Kamerunin kummilapset, JIM

Docventures, TV2

Dokumenttiprojekti: Piripäiväkirja, TV1

Draamaohjelmat

Klikkaa mua, MTV3

Mustat lesket, Nelonen

Syke, TV2

Keskusteluohjelmat

Ajankohtainen kakkonen teemailta: Venäjä, TV2

Enbuske & Linnanahde Crew, MTV3

Hjallis, MTV3

Komedia- ja sketsiohjelmat

Hyvät ja huonot uutiset, Nelonen

Putous, MTV3

Siskonpeti, TV2

Lasten- ja nuortenohjelmat

#lovemilla3, TV2

Idan puutarha, MTV3 Juniori

Ihan sama, TV2

Lifestyle-ohjelmat

Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula!, Nelonen

Jäämeri 30 päivässä, Teema

Ravintola X, Nelonen

Musiikkiohjelmat

Sami Yaffa – Sound Tracker, Teema

Tähdet tähdet, MTV3

Vain elämää, Nelonen

Reality-ohjelmat

Duudsonit tuli taloon, Sub

Iholla, AVA

Putkiremontti, TV1

Viihdeohjelmat

Posse, MTV3

SuomiLOVE, TV2

Tanssii tähtien kanssa, MTV3

Vuoden käsikirjoittaja

Anna Dahlman, Siskonpeti

Petja Peltomaa, Syke

Laura Suhonen, Mustat lesket

Vuoden ohjaaja

Veikko Aaltonen, Marja Pyykkö, Mustat lesket

Otso Tiainen, Sami Yaffa – Sound Tracker

Johanna Vuoksemaa, Klikkaa mua

Paras miesnäyttelijä

Mikko Nousiainen, Toisen kanssa

Niko Saarela, Mustat lesket

Jussi Vatanen, Kimmo

Paras naisnäyttelijä

Wanda Dubiel, Mustat lesket

Krista Kosonen, Toisen kanssa

Tiina Lymi, Syke

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00