Gaalan juontaa Ali Jahangiri. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu
Gaalan juontaa Ali Jahangiri. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Tällaista tv-maailman humua on luvassa vain kerran vuodessa. Kultainen Venla -gaalassa ovat paikalla kaikki tv:stä tutut, mutta tällä kertaa juhla on ihan erilainen kuin aiemmin.

Vuoden 2016 parhaat tv-ohjelmat ja niiden tekijät palkitaan suorassa gaalalähetyksessä Kansallisoopperasta. Juontajana on koomikko Ali Jahangiri ja house-bändinä soittaa Don Johnson Big Band.

Luvassa on niin sisällöltään kuin ilmeeltäänkin täysin toisenlainen Kultainen Venla -gaala, mihin katsojat ovat tähän mennessä tottuneet.

– Meillä ei ole mainoskatkoja, mutta on useita erilaisia katkoja, joilla rytmitetään palkintojenjakoa. Olemme tehneet ohjelmasta TV2-kanavan näköisen – ja sellaisen, jota on kiva katsoa perjantai-iltana, sanoo Ylen tuottaja Jani Mikkonen.

Aiemman gaalan kanssa yhteistä on oikeastaan enää se tärkein, eli Televisioakatemian jäsenten valitsemien vuoden 2016 parhaiden tv-ohjelmien ja tekijöiden palkitseminen. Jopa ohjelman tunnusmusiikki ja grafiikka menevät uusiksi.

– Meillä on edelleen Kultainen Venla -patsas, ja gaalassa jaetaan samat televisioakatemian palkinnot kuin aiemmin. Mutta halusimme tehdä gaalan tuoreemmaksi, Mikkonen sanoo.

Syy siihen, miksi gaala siirtyy MTV3-kanavalta Ylelle, on kilpailutus.

– Televisioakatemia on päättänyt, että se kilpailuttaa kolmen vuoden välein lähettävän tv-yhtiön ja kilpailutuksen on voittanut kaksi kertaa peräkkäin MTV. Viime vuonna päädyimme Yleisradioon, kertoo Televisioakatemian hallituksen jäsen Stiina Laakso.

– Lähettävällä tv-yhtiöllä on aika iso vapaus päättää siitä, millä kanavalla ja millaisin sisällöin gaala esitetään. He saavat päättää juontajat, esiintyjät ja palkintojenjakajat. Kanava tuntee parhaiten omat katsojansa.

Ali lupaa hauskaa ja jännää

Gaalan juontaa stand up -koomikkona tutuksi tullut Ali Jahangiri. Se tarkoittaa myös roisia huumoria.

– Ali Jahangiri varmasti juontaa gaalan eri tavalla kuin aiemmin Jenni Pääskysaari, mutta lähettävä kanava maksaa gaalan ja heillä on itsenäinen päätösvalta sisältöön. Isot muutokset täytyy hyväksyttää Televisioakatemialla, mutta sellaisia ei nyt ole luvassa, Laakso jatkaa.

”Alin tyyli on tuotu Amerikasta ja samanhenkistä huumoria on nähty Oscar-gaalassa.”

Ali itse kertoo heittävänsä gaalassa ronskiakin vitsiä palkituista.

– Ali juontaa ensimmäisen ison suoran lähetyksensä ja siitä tulee varmasti aika hauskaa ja jännää. Tämä ei kuitenkaan ole roast-gaala, vaikka Ali ehkä on niin sanonutkin, että hän tuo gaalaan roast-elementtejä. Gaalassa ei ole ideana se, että Ali hiillostaa ihmisiä. Alilla on toki leikkisä ja kirpeä huumorintaju, ja me myös halusimme erilaista huumoria, tuottaja Mikkonen kertoo.

– Ei häntä tarvitse kuitenkaan pelätä, Ali on lempeä ihminen. Mutta hänen tyylinsä on tuotu Amerikasta ja samanhenkistä huumoria on nähty Oscar-gaalassa. Saattaa myös olla, että Ali osallistuu gaalan musisointiin.

Gaalassa kuullaan muusikko Tommy Lindgrenin johtamaa Don Johnson Big Band -kokoonpanoa.

– Tämä on koko gaalan ensimmäinen house band, ja yhtye on lavalla koko ajan. Heiltä on odotettavissa myös muutama yllätys, Mikkonen kertoo.

Lisäksi luvassa on etukäteen nauhoitettuja sketsejä.

Pia Andersson seikkailee humoristisissa sketseissä tuttujen tv-alan palkittujen kanssa, muun muassa Maria Veitolan, Niina Lahtisen ja Sanna Stellanin kanssa. Lisäksi Pia käy esittelemässä Markus Selinille enemmän tai vähemmän hyviä ohjelmaideoitaan.

Gaala järjestetään jälleen Kansallisoopperan Alminsalissa, joten puitteet ovat upeat.

– Paikkavalinnan vuoksi emme ole päässeet treenaamaan gaalaa etukäteen, mutta olemme valmistautuneet gaalaan jo kesästä saakka erilaisin inserttikuvauksin sekä lavasteiden suunnittelulla. Uusi visuaalinen ilme on hyvin erilainen kuin aiemmin Kultaisessa Venlassa. Tuomme gaalaan uutta virtuaaligrafiikkaa, Mikkonen paljastaa.

Kultainen Venla, Yle TV2 pe klo 20.00

Tämän vuoden Kultainen Venla -ehdokkaat

Televisioakatemian jäsenet äänestävät voittajat esiraadin asettamien ehdokkaiden joukosta.

– Eri ohjelmia ja tekijöitä ilmoitettiin kilpailuun yhteensä lähes 200, joista 70 valittiin lopulliseen äänestykseen, Televisioakatemian hallituksen jäsen Stiina Laakso sanoo.

Ajankohtais- ja asiaohjelma:
Arman Pohjantähden alla (Nelonen)
Docventures (TV2)
Metsien kätkemä (TV1)
Draamasarja:
Kohtuuttomuuksia (TV1)
Roba (MTV3)
Sorjonen (TV1)
Keskusteluohjelma:
Enbuske, Veitola & Salminen (MTV3)
Marja Hintikka Live (TV2)
Pressiklubi (TV1)
Komedia- ja sketsiohjelma:
Kimmo (TV2)
Noin viikon uutiset (TV2)
Pelimies (MTV3)
Viihdeohjelma:
Pitääkö olla huolissaan? (MTV)
Posse (MTV3)
Sohvaperunat (TV2)
Lasten- ja nuortenohjelma:
HS Lasten uutiset (Nelonen)
Joulukalenteri: Kadonneiden lahjojen tapaus (TV2)
Sekasin (TV2)
Musiikkiviihde:
Elastinen feat. (MTV3)
SuomiLOVE (TV1)
Vain Elämää (Nelonen)
Lifestyle-ohjelma:
Stugor (Fem)
Sukulan suojatit (Nelonen)
Volga 30 päivässä (Teema)
Kilpailureality:
Bachelor Suomi (Liv)
Huippujengi (MTV3)
Suomen surkein nikkari (MTV3)
Seurantareality:
Au pairit Australiassa (TV2)
Elämä Pelissä (TV1)
Kadonneen jäljillä (Nelonen)
Vuoden käsikirjoittaja:
Anna Dahlman (Nieminen & Lahtinen Show)
Tatiana Elf (Roba 3. kausi)
Tiina Lymi (Kohtuuttomuuksia)
Petja Peltomaa (Syke 3. kausi)
Vuoden ohjaaja:
Jan-Aslak Leino (SuomiLOVE, Haluatko Miljonääriksi)
Niko Nykänen (Voice of Finland, Emma Gaala, Kultainen Venla, Talent Suomi suorat lähetykset)
Taavi Vartia (Syke 3. kausi)
Paras miesnäyttelijä:
Kari Heiskanen (Mustat lesket 2. kausi)
Jussi Vatanen (Kimmo)
Ville Virtanen (Sorjonen)
Paras naisnäyttelijä:
Elena Leeve (Ihon alla)
Tiina Lymi (Kohtuuttomuuksia, Syke 3. kausi, Roba 3. kausi)
Anu Sinisalo (Sorjonen)
Yleisön valinnat kaikista ohjelmista ja esiintyjistä:
Paras tv-ohjelma
Paras tv-esiintyjä

Gaalan vuosittain järjestämä Televisioakatemia on MTV:n, Yleisradion, Sanoma Media Finlandin ja SATU ry:n eli Suomen audiovisuaalisen alan tuottajien perustama yhdistys, jossa on noin 400 jäsentä. Mukana ovat nykyään myös Discovery Networks Finland, Fox International Channels ja Elisa Viihde.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: