Ohjelman juontaa Sampo Marjomaa. Kuva: Anni Lavi / Yle Kuvapalvelu
Ohjelman juontaa Sampo Marjomaa. Kuva: Anni Lavi / Yle Kuvapalvelu

Uusi sarja Kansan liike koettaa sekä saada suomalaiset liikkumaan että löytää ekologisia vaihtoehtoja yksityisautolle. Sarjan juontaa Sampo Marjomaa.

IS TV-LEHTI: Uusi sarja Kansan liike herättelee ihmiset miettimään omia kulutus- ja kulkupelivalintojaan. Kyseessä ei ole pelkästään puheenvuoro ekologisempien liikennevälineiden puolesta, vaan ihmisiä herätellään vaihtamaan autoilu myös hyötyliikunnan kannalta parempiin vaihtoehtoihin.

Juontajana nähdään veikeä ja huumorintajuinen Sampo Marjomaa.

Kymmenen jaksoa käsittävässä sarjassa nähdään, kuinka käteviksi tasapainoskootteri, gyropyörä ja sähköpotkulauta aivan tavallisten ihmisten kulkupeleinä osoittautuvat. Ja miten uuden innovaatiot ja mahdollisuudet, kuten robottiauto, otetaan vastaan? Seurantasarjan päätteeksi nähdään, kuinka ihmisten liikkumistottumukset muuttuvat heidän tutustuessa muihin vaihtoehtoihin.

– Vaikka nyt lähtökohtaisesti voisi ajatella, että ohjelma pyörällä ajamisesta ei voisi vähempää kiinnostaa ja että mieluummin vaihtaa toiselle kanavalle ruokaohjelmien pariin, sarja ei suinkaan ole tylsä, Marjomaa lohduttaa.

”Sarjalla on suurempi yhteiskunnallinen merkitys kuin alkutekstien perusteella voisi kuvitella.”

Viihdyttävän sarjan keskiö on ympäristö- ja kaupunkitutkimuksessa. Asiapitoisiin jaksoihin on vaivattomasti leivottu tärkeää sisältöä, huumoria unohtamatta.

– Ylpeänä saan olla mukana. Sarjalla on suurempi yhteiskunnallinen merkitys kuin alkutekstien perusteella voisi kuvitella. Esittelemme helposti lähestyttävästi liikennevälineiden ilmastovaikutuksia sekä uudenlaisia liikkumisen muotoja ja kuinka liikenne todellisuudessa muovaa yhteiskuntaamme, Marjomaa kertoo.

Faktat ovat sarjan puolella: liikkuminen on asumisen jälkeen yksi suurimpia ympäristöä ja ilmastoa kuormittavia tekijöitä. Erityisesti autoilu on Suomen ympäristökeskuksen mukaan kaikista kestämättömin kulkuvälinevaihtoehto.

Yhden pakko on toisen luksus

Ensimmäisessä jaksossa esitellään sarjan päähenkilöt. Mukaan on valikoitunut innokkaita ja kokeilunhaluisia testaajia ympäri Suomen.

– Testihenkilöinä on normaaleja ihmisiä, ja on todella hienoa, kuinka aidosti jokainen heittäytyi mukaan. Usein tosi-tv-ohjelmiin valikoituvat ehkä ne erikoisimmat tyypit, mutta tämä sarja ei vaikuta lainkaan lavastetulta, Marjomaa miettii.

– Päähenkilöiden stoorit vievät sarjaa mukavasti eteenpäin. Oli mahtavaa nähdä, kuinka pälkäneläinen rouva heittäytyi uusien kulkuvälineiden armoille.

”Jalan liikkuminen pitää pään kunnossa.”

Liikkumisen eri muotoihin pureudutaan syvemmin studiossa, jossa teemoja ja testiperheiden kokemuksia kommentoivat tutkija Tuuli Kaskinen ja täysiverinen motoristi Tuomas Rajala sekä jaksoittain vaihtuva asiantuntija. Jokaisessa jaksossa on teema, jonka ympärillä pyöritään.

Pesunkestävän autoilijan kyyninen suhtautuminen uusiin liikkumisvälineisiin jopa huvittaa autotonta. Keskustelu aiheesta on kuitenkin rakentavaa, ja se ottaa huomioon monenlaiset elämäntilanteet. Kaikki emme asu hyvien julkisten liikenneyhteyksien tavoitettavissa.

Ja kuinka juontaja Marjomaa itse liikkuu?

– Asun Helsingin keskustassa, ja olen siitä onnellisessa asemassa, että autoa en tarvitse. Autoilu on enemmän luksusta. Liikun raitiovaunulla ja junalla, jalan liikkuminen pitää pään kunnossa.

Kansan liike, TV1 su klo 18.45

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00