Palkittu, kivulias ja koskettava draama kertoo äidistä (Tilda Swinton), joka yrittää ymmärtää teini-ikäisen poikansa kauhistuttavien tekojen syyt ja seuraukset. Kuvassa myös nuori Kevin (Jasper Newell). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Palkittu, kivulias ja koskettava draama kertoo äidistä (Tilda Swinton), joka yrittää ymmärtää teini-ikäisen poikansa kauhistuttavien tekojen syyt ja seuraukset. Kuvassa myös nuori Kevin (Jasper Newell). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Illan elokuva ei ole helppoa katsottavaa – ja juuri siksi sitä ei kannata missata!

Huikea Tilda Swinton tekee elämänsä roolin elokuvassa, joka kertoo äidin taistelusta ymmärtää lastaan. Tehtävä on mahdoton, sillä pikkuvauvasta saakka Kevinissä on jotain pahasti vialla ja kun lapsi kasvaa, paljastuu, että hän on pesunkestävä psykopaatti.

Kevinin synnynnäinen pahuus tulee alusta saakka ilmi nimenomaan hänen suhteessaan äitiinsä Evaan. Muiden ihmisten – ja varsinkin isänsä – silmissä Kevin on ensin kaunis ja älykäs lapsi ja sitten komea nuorukainen ja tuleva menestyjä.

Leffassa käsitellään paljon Evan syyllisyyttä ja sitä, kumpuaako lapsen pahuus sittenkin vääristyneestä äitisuhteesta, kuten Kevin itse mielellään antaa ymmärtää.

Leffa perustuu Lionel Shriverin samannimiseen bestselleriin, mutta on paljon kirjaa vaikeampi ja kunnianhimoisempi.

Elokuva liikkuu sekä äidin synkässä nykytilanteessa että siihen johtaneessa menneisyydessä, jossa tapahtumat etenevät vääjäämättä kohti suurinta pahuutta. Ei mikään helppo elokuva, ei tosiaankaan.

Kuten kirjassa, myös elokuvassa pahaenteinen tunnelmaa kasvaa ja tiivistyy ja uhka tuntuu erityisen pahalta silloin, kun se kohdistuu Kevinin viattomaan pikkusiskoon Lucyyn.

Poikani Kevin, Teema pe 26.9. klo 21.00

Lue myös:

Todellinen jymy-yllätys! Bodom-elokuvan pääosaa näyttelee tunnettu suomalaisräppäri

Tämä on Neljänsuoran Antti Ketosen mielestä kaikkien aikojen eroottisin seksikohtaus – oletko samaa mieltä?

Kirjoja, musiikkia ja elokuvia – kuusi parasta kotimaista kulttuuriblogia

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00

Kultahattu on mykistävän tyylikäs versio vuonna 1925 ilmestyneestä romaanista.

IS TV-LEHTI: Baz Luhrmannin Kultahattu on niin välkehtivä elokuva, että sen imussa moni intoutui Paul McCartneyta ja prinssi Harrya myöten järjestämään kalliita Gatsby-bileitä. Unohtui, että F. Scott Fitzgeraldin romaani kritisoi juuri näitä ökyjuhlia.

Amerikkalaisen unelman varjopuolta ja Jay Gatsbyn traagista kohtaloa kuvaava romaani ilmestyi vuonna 1925. Aiheesta tehty viides elokuvaversio on Moulin Rougen (2001) ja Australian (2008) tekijän ohjauksessa mykistävän tyylikäs. Se elää ja hengittää jazzia, juhlaa ja helmiäistä.

Tyylivalintaan kuuluu myös eräs erikoinen, moderni mauste. Mystisen miljonäärin 1920-luvun kohubileisiin kerääntyy New Yorkin kerma keinahtelemaan 2010-luvun Beyoncén ja Lana Del Reyn tahtiin. Yllättäen se ei ole huono valinta.

Leonardo DiCaprion valitseminen yksinäisen Gatsbyn rooliin ei sekään ole huono. Sen sijaan kertojaääni ontuu. Nick-serkku kertojahahmona (Tobey Maguire) vesittää tarinan. Tunne jää keveäksi ja etäiseksi, samoin dialogi.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia.

Gatsbyn ja Daisyn (Carey Mulligan) tuhoisa rakkaustarina on elokuvan ydin, mutta kemiaa uupuu. Toisaalta tarkoitus ei olekaan olla liian uskottava, vaan näyttävä. Glamouriin keskittyminen osittain myös purkaa pintaliitoteemaa.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia. Fitzgeraldin omana aikana Kultahattu ei saavuttanut juuri suosiota. Ylenjuonut kirjailija kuoli 44-vuotiaana.

Entäs ne bailut sitten? Jos kaikesta huolimatta tahdot ne järjestää, älä unohda kultaa, silkkiä, samppanjaa, huikentelevia helmiä, salakuljetettua giniä ja intohimoista jazzia – tai mustasukkaisuusdraamoja!

The Great Gatsby – Kultahattu, Nelonen pe klo 21.30