Eikä yksikään pelastanut on yksi Agatha Christien tunnetuimmista teoksista. Kuva: Sanoma-arkisto
Eikä yksikään pelastanut on yksi Agatha Christien tunnetuimmista teoksista. Kuva: Sanoma-arkisto

Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -kirjasta on tehty uusi minisarja. Kannattaa katsoa!

IS TV-LEHTI: Sarja Eikä yksikään pelastunut (And Then There Were None) esitetään nyt uusintana Avalla. Jo etukäteen tiedetään, että sille riittää katsojia. Niin käy kaikille sarjoille, elokuville ja näytelmille, jotka pohjautuvat murhakuningatar Agatha Christien kirjoihin.

Christie on William Shakespearen jälkeen kaikkien aikojen myydyin kirjailija. Hänen kirjojaan on myyty noin kaksi miljardia kappaletta. Eikä yksikään pelastunut -kirjan ohella Christien klassikkoteoksia ovat Kuolema Niilillä ja Idän pikajunan arvoitus. Hänen luomistaan etsivähahmoista tunnetuimpia ovat Hercule Poirot ja neiti Marple.

Poirot ja Marple ovat niin suosittuja tv-sarjoina, että tuntuu kuin niitä näytettäisiin tauotta Suomen televisiossa. Lontoossa puolestaan Hiirenloukku-näytelmää on esitetty katkeamatta vuodesta 1952 lähtien. Se onkin maailman pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty näytelmä.

Suosion salaisuus on salaisuus

Kirjailijan suosion salaisuutta on yritetty selvittää lukuisia kertoja, mutta kunnon lopputulokseen ei ole päästy. Usein on esitetty, että menestyksen syynä olisivat taidokkaat juonet. Toisaalta moni Christien aikalaiskirjailija loi yhtä taidokkaita juonia, muttei saavuttanut lähellekään samaa suosiota kuin Murhakuningatar itse.

Suosio saattaa piillä myös perinteisessä paha saa palkkansa -ajattelussa. Useimmiten murhaaja on aristokraatti, joka on keksinyt hyvin nokkelan juonen piilottaakseen rikoksensa. Lopulta laki kuitenkin voittaa ja lukija tai katsoja voi huokaista helpotuksesta. Ja entisaikoina aristokraatti joutui hirsipuuhun siinä missä muutkin, koska murhasta tuli aina kuolemantuomio. Sekin ehkä palkitsi kansan syviä rivejä.

Brittidekkaristi P.D. James arveli, että Agatha Christien kirjojen suosio perustuu siihen, että ne tuovat järjestystä kaaosmaiseen maailmaan pelkän rohkeuden ja älykkyyden avulla. Hercule Poirot’han kehuukin aina ratkaisevansa rikokset pelkästään käyttämällä pieniä harmaita aivosolujaan.

Poirot, ihanan omahyväinen

Christien kerrotaan itse inhonneen Poirot’ta, joka oli kirjailijan mielestä itsekeskeinen ja pitkäveteinen. Suuri yleisö sen sijaan rakastaa mestarietsivää. Helsinkiläinen Christie-fani Iris Aro pitää Poirot’sta tämän omaperäisyyden vuoksi.

– Hän on neuroottinen, mutta on tehnyt taidetta omasta neuroottisuudestaan. Hän voi olla omahyväinen, mutta siihen hänellä on syytäkin, koska on niin hyvä, Aro sanoo.

Poirot-sarja on paikoitellen räväkämpi kuin kirjat. Christie ei kuvaillut kirjoissaan väkivaltaa tai seksiä, mutta 2000-luvun filmatisoinneissa niitä on lisätty juoneen.

Eikä yksikään pelastunut -teos tunnettiin välillä vanhan lastenlaulun mukaan nimellä Kymmenen pientä neekeripoikaa, mutta nimi palautettiin alkuperäiseen muotoonsa 2000-luvun alussa. Nyt Avalla nähtävä minisarja ilmestyi Britanniassa 2015.

Siinä ollaan taas peruskysymysten äärellä: paikalla on liuta aristokraatteja, mutta kuka heistä on murhaaja?

Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut, Ava su klo 21.00

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.

Antti Holma ja maastamuuttajat -ohjelmassa selviää, miten suomalaisuus näkyy surffirannalla ja maailman kuivimmalla suola-aavikolla.

IS TV-LEHTI:  Tänään alkavassa näyttelijä Antti Holman luotsaamassa Antti Holma ja maastamuuttajat -ohjelmassa seurataan, millaista on suomalaisten elämä ulkomailla. 

Antti Holma on juuri sopiva juontaja sarjalle, sillä hän muutti viime vuonna pysyvästi Lontooseen. Holma viihtyy uudessa asuinpaikassaan sen verran hyvin, että käy Suomessa vain tekemässä töitä.

Holman viime kesä kului Cheek-elokuvaa tehden. Keväällä kuvattu uutuusohjelma vei sen sijaan näyttelijää ympäri maailman.

– Reissaaminen oli raskasta ja ahdistavaakin, mutta ihmiset olivat ihan huikeita, Antti Holma muistelee ohjelman tekemistä.

Holman mukaan aluksi oli tarkoitus tehdä neljä tunnin mittaista jaksoa. Kanavanvaihdoksen myötä sarjan jaksojen määrä kuitenkin kasvoi.

Sarjaan haluttiin eri-ikäisiä ja eri tavoin ulkomaille päätyneitä suomalaisia. 

– Esimerkiksi Australiassa tapasimme Tomi Björckin, joka on tuoreempi maastamuuttaja.

Pohjois-Amerikan suomalaisimmassa kaupungissa Hancockissa Michiganissa paikalliset taas pitivät itseään amerikansuomalaisina. Suomalaisuus näkyi kaupungissa voimakkaasti, ja esimerkiksi tiennimet ovat suomeksi.

– Heillä on kulttuurissa paljon samaa kuin meillä, mutta myös omia perinteitä. Heillä on esimerkiksi Pyhän Urhon päivä, Holma kertoo.

”Heidän oli vaikea puhua Suomesta ilman, että alkoi vähän itkettää.”

Antti Holma sanoo, että monen maastamuuttajan puheessa toistuivat samat, suomalaiset asiat, joita uudessa kotipaikassa on ikävä: terveydenhuolto, sauna, luonto ja perhe sekä ystävät. Ilmi tuli myös asioita, joita Suomesta ei kaivattu, kuten käytöstapojen puute ja marraskuun pimeys.

Chilessä Antti Holma kohtaa muun muassa Nightwish-yhtyeestä tutun Marco Hietalan.
Chilessä Antti Holma kohtaa muun muassa Nightwish-yhtyeestä tutun Marco Hietalan.

Holman mukaan ulkomailla asuu kuitenkin hyvällä tavalla isänmaallista väkeä. Puheessa kuulsi lämpö ja rakkaus synnyinmaata kohtaan.

– Heidän oli vaikea puhua Suomesta ilman, että alkoi vähän itkettää.

Antti Holma ja maastamuuttajat. MTV3 ma klo 21.00