Aili Rajavaaran elämään kuuluvat nyt pehmolelut ja muistisairaus. Kuva: Marja Söderlund / Yle Kuvapalvelu
Aili Rajavaaran elämään kuuluvat nyt pehmolelut ja muistisairaus. Kuva: Marja Söderlund / Yle Kuvapalvelu

Toimittaja Tuula Rajavaara teki dokumentin muistisairaasta äidistään.

IS TV-LEHTI: Toimittaja Tuula Rajavaara, miten aihe valikoitui Dokumenttiprojektissa esitettävään Olen jossain -dokumenttiin?

– Minun ja kollegani vanhemmat sairastuivat samanaikaisesti muistisairauksiin. Meillä oli tarvetta jutella asiasta, ja samalla tajusimme, että alammekin unohtaa, mitä koimme. Aloin nauhoittaa äitini ja minun keskustelujamme ja puheluitamme. Keräsin muistilappuja, joita äitini kirjoitti ja käytti paljon, kuten minäkin. Niin se tallentaminen laajentui. Dokumenttia kuvattiin vuosina 2015–2017.

Minkälaista on käsitellä aihetta, mikä on lähellä omaa jokapäiväistä elämää?

– Mietin kyllä sitä, että tässähän paljastuu kaikki. Juttelin myös äitini kanssa. Me pidämme hirveän tärkeänä, että voisi jotenkin lohduttaa tai lievittää sitä sokkia, mikä kuuluu tuohon elämäntilanteeseen, kun läheinen on sairastunut muistisairauteen tai kun on itse sairastunut muistisairauteen.

– Päätimme, että tämä on meidän mielestämme hyvä asia ja haluamme tuoda sen myös julki. Olen kokenut tämän lohduttavaksi myös itselleni.

Mitä oivalluksia on mahtunut dokumentin taltioimisen varrelle?

– Olen entistä vahvemmin sitä mieltä, että äitini on erikoislaatuinen henkilö. Hänen mottonsa “ei anneta periksi” on näkynyt monella tavalla elämässä muistisairauden kanssa. Kun katsoo omaa äitiään leikkauskopin uumenissa, niin aivan yksityiskohtaisesti näkee, miten hän yrittää ihan viimeiseen asti saada otetta tilanteeseen ja elämään.

Voiko asiaohjelmilla vaikuttaa?

– Ehdottomasti! Asiaohjelma-sanaa ei tarvitse mielestäni käsittää ahdasmielisesti. Asiaohjelmassa saa olla tunteita mukana, ja pitääkin olla. Eihän sitä muuten kukaan jaksa katsoa.

Ylen nettisivuilla on ollut nähtävissä pienoisdokumentteja äitisi Ailin elämästä. Millaisen vastaanoton ne  ovat saaneet?

– On tullut pelkästään hyvää palautetta. Melkein jokainen tuntee jonkun, jolla on muistisairaus. Ihmiset tulevat kertomaan minulle tarinoitaan ja miten materiaalit ovat itkettäneet ja naurattaneet.

– Monilla muistisairautta sairastanut henkilö on jo edesmennyt. Omaisille tulevat kaikki ne ajat uudestaan mieleen, ja he ovat sen takia tunteellisia. Pienoisdokumentit ovat olleet näin tunteiden käsittelyn työväline.

Puhutaanko muistisairauksista tarpeeksi?

– Ei. Ongelma on niin laaja ja yhteiskuntaa ravisuttava, että siitä pitäisi jatkuvasti jaksaa puhua eri näkökulmista. Kaiken kaikkiaan tieto lievittää tuskaa. Joka päivä saa lukea, että on kehitetty uusi lääke Alzheimeriin, mutta varsinaisesti sellaista ei ole vielä tapahtunut. Toivossa on kuitenkin hyvä elää.

Oma suosikkisi ajankohtaisohjelmista?

– Katson MOT-ajankohtaisohjelmaa, koska ohjelmassa käsitellään sellaisia asioita, jotka juuri nyt porisevat tämän hetken yhteiskunnassa.

Dokumenttiprojekti: Olen jossain, TV1 ma klo 21.30

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00